Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Монти Пайтън и летящият МВР цирк

Сценарният екип на Параграф 22 следи с изключителен интерес активната работа на МВР за противодействие на организираната престъпност, корупцията и епохалната му битка с т.нар. конвенционална престъпност. От последните изявления на вътрешния министър Цветан Цветанов стана ясно, че сценаристите на тема мафия останаха без хляб. Миналата седмица Цветанов бе категоричен, че организираната престъпност е овладяна и в голямата си част е неутрализирана. Според него благодарение на системния подход на правоохранителната система е приведен в известност целият криминален контингент.


Освен това подходът не допуска съществуването на среда, която преди е била добра за наркоразпространителите, каза Цветанов. МВР ги неутрализира и вече не се допуска да се появяват емблематични фигури като тези от прехода - Доктора, Самоковеца и Руснака, обясни вицепремиерът. МВР шефът не поясни как се неутрализират наркоразпространителите - като публикуват имената им в позорния списък на криминалния контингент, или по начина, по който Доктора, Самоковеца и Руснака го напуснаха.


Що се отнася до корупцията - вицепремиерът отдавна категорично каза, че призракът й, който плаши държавите от Шенген, е рожба на вътрешнополитически проблеми в някои държави от ЕС, най-вече в Холандия. Той получи и очаквана подкрепа от новоизбрания министър на правосъдието Диана Ковачева. Тя компетентно обясни, че изводите в доклада на Трансперанси интернешънъл, според който ние сме 'b9 1 по корупция в Европа, просто са плод на друга методика. По тази причина данните в него не са безспорни.


След подобни категорични твърдения явно и темата за корупцията няма да може да запали божествената искра на творчеството у сценарния екип на Параграф 22. Още повече, след като е наясно, че някъде в тъмните ъгли на Министерския съвет дебне юнакът БОРКОР, чиято сянка плаши всички склонни към корупция люде от високите етажи на властта. Митичната му сила е впечатляваща, ако че е неокомплектован кадрово една година вече.


Що се отнася до битовата престъпност, знайно е, че за МВР тя отдавна е приоритет далеч преди да се появи неизвестният пироман. Въпрос на месеци - какви ти месеци, на дни! - е подпалвачът да бъде заловен и конвенционалната престъпност да бъде респектирана.


Видял се в творческа криза, екипът ни се обърна за подкрепа и за съдействие към прочутата британска комедийна група Монти Пайтън . Както е известно, групата вече има сериозен филмов опит, натрупан при създаването на телевизионния сериал Летящият цирк от 45 епизода, излъчен по BBC от 5 октомври 1969 до 1974 година.


За съжаление комедиантите от Монти Пайтън отказват да направят българска версия на Летящият цирк, макар да виждат богат материал в родната действителност.


Една от причините е, че Майкъл Палин, един от създателите на групата, е толкова скромен, че не би искал, когато дойде отново тук, да го възприемаме като пророк. Имаме предвид, че още през 2007-а в документалния си филм Michael Palin's New Europeтой нарече България страна на циганите и чалгата. По онова време България вече летеше към Шенген и не предполагаше какво ще се случи четири години по-късно. Събитията около цар Киро и Катуница от тази година, вълненията около приемането на страната в шенгенското пространство, както и телевизионните репортажи от току-що отшумелия празник на студентите доказват, че Палин наистина има пророческа дарба.


Групата има и друга причина да не се съгласи да дойде у нас. Както заявиха членовете й вече по друг повод, те биха се събрали заедно отново само ако съучастникът им Греъм Чапман се върне от страната на мъртвите. А той почина в същата година, в която демокрацията стъпи у нас и започна дългата епоха на прехода. Хората от Монти Пайтън заявиха, че все още преговарят с агента на Чапмън за връщането му. Според тях то ще е ясен знак и за това, че преходът у нас е приключил. Ще ви се обадим, когато се случи, казаха още те.


По тези причини нашият сплотен екип предлага на вниманието на читателите два диалога, които биха могли да бъдат претворени от изкусни майстори на сценарната пряка реч в блестящи късове драматургия. Единият е от филм на групата, а другият е почерпен направо от родната действителност без никаква редакция и намеса. Въпреки очевидната тежест на задачата Параграф 22 оставя на вашата интуиция да прецени кой диалог на кого е.


nbsp;


Диалог 1:


Артур: Старо жено!


Денис: Мъж.


Артур: Мъж. Извинявай.


Денис: На тридесет и седем съм.


Артур: Моля?


Денис: На тридесет и седем съм. Не съм стар.


Артур: Еми, не мога да те нарека просто мъж, нали?


Денис: Можеше да ме наречеш Денис.


Артур: Не знаех, че се казваш Денис.


Денис: Но дори не си направи труда да попиташ, нали?


nbsp;


nbsp;


*Диалог 2:


Водещ: Кой пали колите?


Гост: В момента колегите от СДВР това им е една от приоритетните основни задачи.


Водещ: Имаше ли нови запалени тази нощ?


Гост: Тази нощ няма от този почерк, който го наблюдаваме в последните няколко дни.


Водещ: А от друг почерк да не би да има?


Гост: Не.


Водещ: Не, няма. 20 ли са последно, понеже гледах, че броят през седмицата?


Гост: Толкова са общо колите.


Водещ: Главно в Младост.


Гост: Това, което е характерно, че всъщност няма никаква връзка между собствениците на автомобилите или това, което също се беше лансирало като версия, че има някаква война между застрахователните компании.


Водещ: Т.е. няма, направили сте анализ коя кола къде е застрахована, за да видите дали друга компания ги пали, за да...


Гост: Много са нещата, които сме направили, но не бих искал да ги коментирам.


Водещ: Няма връзка със застраховането, сте сигурни?


Гост: Не.


Водещ: А връзка с паркингите?


Гост: Вижте, не бих могъл в момента категорично да кажа, но...


Водещ: Става дума за платени паркинги, които искат хората да си спират колите при тях.


Гост: Виждате, че имаше различни места в Младост, които няма как да ги обвържем с паркинг, ако пък това може да бъде изведено като версия.


Водещ: Конкретен паркинг, не е някой паркинг много близо там до това място?


Гост: Най-важното е, че в момента на колегите това им е основната приоритетна задача на територията на София, защото това действително предизвиква и създава едно действително напрежение в обществото, защото това са честни, трудолюбиви български граждани, които всъщност сутринта, когато се събудят, или вечерта, когато им съобщят, че долу им гори колата...


Водещ: Те се събуждат със запалена кола.


Гост: Неприятно.


Водещ: По пироман ли всъщност основно работите или група пиромани?


Гост: Нека да не влизам толкова много в детайли, Но ви уверявам, че колегите работят и полагат максимални усилия...


Водещ: А политически вариант на фона на общото напрежение - някой нарочно да пали коли, с цел по още една линия да има напрежение в България?


Гост: Би могло да се прави подобна версия, но аз повече го отдавам на интерпретация, отколкото да е нещо в тази посока.


nbsp;


nbsp;


* Гостът е вътрешният министър Цветан Цветанов в предаването на Дарик радио Седмицата

Facebook logo
Бъдете с нас и във