Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мораториум по нашенски

Пет години след приемане на изключително популисткото решение на Народното събрание, с което бе наложен мораториум върху всички сделки с незастроени имоти в Студентския град, то най-сетне стигна до Конституционния съд. Въпреки че през всичките тези години няма юрист в държавата, който да не бе наясно с факта, че решението буквално гази основния закон. И че безогледно посяга на правото на частна собственост, уж гарантирано в същата тази конституция.


Мораториумът бе наложен на 26 май 2009 г. от парламента. Това се случи след убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" и след протестите, които избухнаха впоследствие и сериозно изплашиха властта. Създадена бе временна анкетна комисия, която установи фрапантни нарушения при реституирането на терените в Студентски град, извършвани в началото на прехода. Поземлените комисии връщат собственост на око, без скици и документи. За "ниви", минавали терени в регулация, върху които месеци по-късно вече се изграждали я кръчма, я мол, я жилищен блок. Освен това са били реституирани имоти, за които това било недопустимо по закон, защото са държавни. Дори и Столичната община бе посочена сред крупните нарушители, тъй като се самопровъзгласила за собственик на апетитни парчета земя и сгради, които по закон са държавни, и после ги разпродала. Но пък и никой не й е попречил.


На практика временната комисия каза на глас това, което всички отдавна вече знаеха: че Студентският град може да служи като емблема за мощта на корупцията и безнаказаността, облечени с власт от всякакъв цвят, които се ширят у нас от години. От доклада обаче не последва нищо значимо, поне не в полза на държавата и на хазната.


След този доклад Народното събрание реши да гласува решение, с което спря продажбите на терени и строителството на чалготеки и игрални зали в Студентския град. Същевременно даде възможност на държавата да си върне собствеността върху незаконно отнетите й имоти. Идеята на забраната беше тя да е временна - само докато областният управител и министерствата на образованието и на регионалното развитие предприемат стъпки да си върнат имотите. Но това така и не се случи. От писмата, разменени между двете министерства и Народното събрание през годините, става ясно, че никой не си е мръднал пръста. Не са заведени и дела за възстановяване на държавната собственост върху имоти, с които незаконно са се облажили частни лица през всичките години на прехода. Извинението е ясно: няма пари - само за съдебни такси ще са нужни по 4% върху оценката на всеки спорен имот.


Така мораториумът се оказа беззъб и безсмислен, но безкрайно удобен за ленивите и безхаберни чиновници. В същото време обаче за собствениците на терени той си е чисто бреме, при това абсолютно незаконно. Защото под забрана са не само тези, които с мошеничество или с рушвет са се сдобили с теренче в Студентския град - мораториумът важи за всички. Години наред нотариусите отказваха да изповядват всякакви сделки в "забранения град" именно поради наложения от парламента мораториум.


Целият този правен абсурд се знае от години, но сякаш никой не го забелязваше. Докато попадна на бюрото на редови съдия от Софийския градски съд, който трябвало да разглежда гражданскоправен спор за имот в Студентския град. Съдията схванал за какво става дума и решил да сезира Върховния касационен съд, защото само той на свой ред има правото да сезира конституционните съдии. И така, благодарение на този юрист, общото събрание на съдиите от гражданската колегия на ВКС в крайна сметка отправи искане до Конституционния съд мораториумът да бъде обявен за противоконституционен.


Становището на магистратите от ВКС е категорично: решението за налагане на забрана за разпореждане с частни имоти, гласувано от Народното събрание, противоречи на конституцията, а и на ред международни норми. Държавата има и други начини да си защити собствеността - затова си има съд и юристи. Но да злоупотребява с правата си на законодател не бива. Още по-недопустимо е това да става без срок.


На ход са конституционните съдии. Докладчик по делото е Румен Ненков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във