Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МОТИВЪТ ЗА СМЪРТТА НА ЧОРАТА ОСТАВА ПЪЛНА ЕНИГМА

Ако всички магистрати действаха така експедитивно и налагаха справедливи присъди, както прави Софийският военен съд, то тогава едва ли някой щеше да има някакви забележки към родната Темида. Напротив, всякакви европейски и американски организации щяха да ни дават за пример за бързо, ефективно и качествено правораздаване. Чуждестранни съдии щяха да идват у нас и да черпят опит, да се обучават и специализират. А наши експерти и юристи с гордост щяха да обясняват на целия свят как се постигат подобни изключителни резултати.
Ех, мечти, мечти. За съжаление една птичка пролет не прави, както казват старите хора. Но все пак трябва да се отдаде заслуженото на Софийския военен съд, който само за пет месеца успя да приключи делото за убийството на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров-Чората. На 9 ноември военните магистрати пратиха за общо 91 години зад решетките неговите убийци - петима полицаи.
Ръководителят на екипа към Регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП) в Благоевград Мирослав Писов получи най-тежко наказание - 19 години затвор. Другите четири ченгета - кап. Иво Иванов, ст.-лейт. Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинов - бяха осъдени на по 18 години лишаване от свобода.
Наред със справедливата, според роднините на Чората, присъда обаче няколко въпроса останаха без отговор. Най-важният от тях е защо досъдебните органи не успяха да стигнат до истинските мотиви за убийството на Димитров. Никой така и не опита да установи какви са били подбудите на ченгетата, за да пребият до смърт Чората.

Всъщност случаят с убийството на Ангел Димитров трябва да влезе в учебниците по наказателно право, за да знаят бъдещите прокурори какво трябва и какво не трябва да правят, когато разследват подобно престъпление.
Но за да стане ясно защо е толкова показателен случаят, трябва отново да проследим хронологията на събитията. Както вече е известно, на 10 ноември 2005 г. Ангел Димитров-Чората бе пребит до смърт при опит да бъде задържан в рамките на прословутата операция Респект. В хайката срещу него участват петима служители на РДВР-Благоевград: Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски и Мирослав Писов, ръководител на група в РЗБОП.
Според първата официална информация Чората е трябвало да бъде арестуван, защото ченгетата са имали оперативни данни, че той носи дрога. След като спрял колата по сигнал на единия от полицаите обаче, Ангел Димитров изскочил от автомобила и хукнал да бяга, но бил застигнат от служителите на МВР. В опит да се изплъзне Чората започнал да удря и да рита ченгетата и те, за да го усмирят, прибегнали до употребата на физическа сила и помощни средства. В завързалата се схватка Димитров бил набит и закопчан с белезници, но малко по-късно изведнъж притихнал, а пристигналият на местопроизшествието лекар установил, че той е починал.
За да покажат бърза реакция пред обществото, вътрешният министър Румен Петков и главният секретар на МВР - ген. Илия Илиев, веднага разпоредиха на ведомствения инспекторат да извърши проверка и да каже дали петимата полицаи са действали законосъобразно. За да е всичко в реда на нещата, в Благоевград е изпратен и д-р Здравко Колев от Военномедицинската академия, който оправдава високото доверие и констатира, че
Ангел Димитров е починал от кардиогенен шок
(пръсване на аортата). Тоест полицейският побой над Чората няма нищо общо с неговата смърт.
Роднините на Чората обаче организираха светкавична контраатака. В средата на ноември с.г. те публично обявиха, че Ангел Димитров е убит умишлено от ченгетата, защото е имал достатъчно данни за връзките на благоевградски полицаи и магистрати с Васил Горчев-Кьоравия, застрелян на 20 януари 2005 година. Нещо повече - те поискаха петорна съдебномедицинска експертиза, която да извади на бял свят истинските причини за смъртта на Димитров.
На 4 декември 2005 г. резултатите от въпросната експертиза бяха обявени. Тогава стана ясно, че те нямат нищо общо с официалната версия. Според екипа, ръководен от проф. Стойчо Раданов - бивш шеф на катедра Съдебна медицина към Медицинската академия, Ангел Димитров не е умрял от никакъв кардиогенен шок, а от удари с твърд предмет по главата, от скачане върху гърдите и т. н.
За да потуши по-нататъшното развитие на скандала, на 5 декември с.г. директорът на РДВР-Благоевград - ген. Богомил Янев, подаде оставка, а вътрешният министър Румен Петков уволни единия от биячите - антимафиота Мирослав Писов, както и началника на РЗБОП-Благоевград - полк. Александър Костов. Няколко дни по-късно са уволнени и останалите четирима биячи - Иванов, Механджийски, Калинков и Граховски.
Разследването на смъртта на Чората е поето от Софийската военна прокуратура (СВП). Но само десет дни след като станаха ясни резултатите от петорната експертиза, прокурорът от СВП
Мирослав Ангелов прекратява делото срещу биячите
Според военния обвинител петимата полицаи са действали в условията на неизбежна самоотбрана.
Адвокатът на роднините на Чората - Васил Василев, обаче обжалва постановлението пред Софийския военен съд. В мотивите си защитникът твърди, че наказателното производство срещу петимата полицаи е прекратено, без да е извършено обективно и пълно разследване. Към делото не са приобщени заповедите на вътрешния министър Румен Петков, с които разпорежда операция Респект, нито пък тези на шефа на РДВР-Благоевград за същата акция. В постановлението са отразени само показанията на полицаите, без да се вземат под внимание други свидетелски показания или доказателства. Освен това органите на досъдебното производство са скрили част от документацията от вещите лица, изготвили петорната експертиза за смъртта на Чората.
Не са разследвани и други престъпления, извършени от ченгетата. Има доказателства, че полицаите, участвали в ареста на Чората, са използвали автомобили, които са иззети във връзка с други разследвания. Заличени са следи на местопроизшествието, свидетели са подбуждани към лъжесвидетелстване. Укрити са документи, свързани с полицейската акция, пише още в жалбата адвокат Василев.
На 18 януари 2006 г. състав на Софийския военен съд постановява - петимата полицаи, участвали в респектирането на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров-Чората, да бъдат разследвани за умишлено убийство - по чл. 116 от Наказателния кодекс (НК). Военните магистрати отмениха прокурорското постановление като незаконосъобразно и неправилно, защото по делото няма никакви доказателства, че смъртта на Ангел Димитров е настъпила при оказване на съпротива. Освен това, според военните съдии, престъплението е тежко, защото е извършено от служители на реда, а
побоят е нанесен по особено жесток и мъчителен начин
на лице, което е в безпомощно състояние.
След този съдийски шамар военните обвинители трябваше да подновят разследването и вече да погледнат в друга посока, а именно, че петимата полицаи умишлено са убили Чората. Но прокурорският инат се оказа трудно сломим. На два пъти (на 17 юни и 2 октомври 2006 г.) Софийската военна прокуратура внася обвинителен акт в съда, според който срещу ченгетата е повдигнато обвинение по чл.124, ал.1 от Наказателния кодекс - причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. На два пъти съдът връща документа с указания да се използва правилният текст, а именно - чл.116 от НК - умишлено убийство. Едва на 27 ноември 2006 г. магистратите най-накрая получават обвинителен акт, в който са изпълнени всички техни заръки.
По причини, независещи от съда и прокуратурата, делото тръгва на 18 юни 2007 година. Приключва само пет месеца по-късно с тежки присъди. На 9 ноември, след като чу решението на магистратите, на подсъдимия Янко Граховски му прилошава. А роднините на Чората тържествуваха. Те се надяват присъдата да бъде потвърдена и от другите две инстанции - въззивната и касационната.
Тук е мястото да уточним, че делото се гледа при закрити врата. Заради това така и не се разбра дали по време на заседанията се е изяснил мотивът на петимата полицаи да пребият Ангел Димитров. Никой не получи отговор на твърденията на роднините на покойника, казани пред медиите по време на разследването - че Чората е убит умишлено, защото е имал
данни за връзка на благоевградски полицаи
с Васил Горчев-Кьоравия, застрелян на 20 януари 2005 година. Приживе Кьоравия бе смятан за най-влиятелния наркобос в Югозападна България, а след смъртта му за негов наследник бе сочен именно Ангел Димитров.
Още един въпрос на роднините остана без отговор - вярно ли е, че въпросните ченгета участват активно в канал за наркотрафик от юг на запад и север. Ако това е така, то те трябва да бъдат съдени не само за умишлено убийство, но най-малкото и за трафик на дрога и за престъпления по служба. Ако пък това са само слухове и инсинуации, то тогава какво е инспирирало смъртта на Чората - обикновено превишаване на власт, хулиганство или нещо друго? Остава надеждата Военноапелативният съд да не се скрие зад вратите, а публично да обяви какви са били мотивите на полицаите за жестоко нанесения побой.
Отделно от това, по време на разследването прокуратурата не обърна внимание на друг любопитен момент от жалбата на адвокат Васил Василев срещу постановлението за прекратяване на делото срещу полицаите.
В документа защитникът пише, че разследването на смъртта на Ангел Димитров се е водило от некомпетентен орган, т.е. от военна прокуратура. Със случая е трябвало да се заеме Националната следствена служба, защото престъплението е станало в рамките на операция Респект, а тя е била разпоредена от вътрешния министър Румен Петков. Тоест МВР-шефът е бил съпричастен към смъртта на Чората и той също трябва да бъде разследван, смята адвокат Василев.
Да, истината е разкрита. Но не докрай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във