Параграф22 Weekly

ИЙСТЪРН

Мотористи вършеят за българските банки

На фона на кражбите от банкомати обирите на банкови клонове изглеждат пренебрежително малко. Но за сметка на това обирджиите по правило си тръгват с богата плячка. Престъпленията стават все по дръзки, а извършителите - все по безкрупулни. Става обичайно посред бял ден маскирани бандити да нахлуят в някой банков клон, да го опразнят за минути и да изчезнат безследно с кола, а по-често - с мощен мотор.


Не минахме без такъв екшън и тази седмица. Бе атакуван банково-застрахователен клон на Алианц-България на бул. Княз Ал. Дондуков в централната част на София (близо до моста Чавдар) и бяха задигнати всички налични средства - по първоначални данни на СДВР около 60 000 лева.


Престъпниците, които все още се издирват, били високи и атлетични, въоръжени с пистолети и прикрити в мотоциклетиски каски със спуснати визьори. Двамата мъже нахлули в сравнително малкия банков клон, заплашили с оръжие охранителя и двете служителки и ги принудили да им дадат всичките налични пари, след това избягали.Разследването на поредния обир в столицата започна традиционно - с разпит на очевидци, сравняване на записи от камерите по околните сгради. Отсега обаче може да се предположи, че при такава солидна маскировка е много трудно крадците да бъдат разкрити.


Почеркът на този обир поразително прилича този от април тази година, когато беатакуван и клонът на друга финансова институция - ОББ в Студентския град в столицата. И при онзи грабеж, както и при сегашния бандитите нападнаха броени минути, след като трезорите са заредени с пари от инкасо-автомобил. На 5 април тази година и до днес неизвестните маскирани и въоръжени с автомати мъже, облечени с черни комбинезони, си тръгнаха с 215 000 лева.


През пролетта бандитите избягаха от местопрестъплението с мотоциклет, паркиран на съседна улица. По време на бягството им обаче чувалът, в който прибрали откраднатото, се скъса и част от сумата - около 40 000 лв., се разпиля на земята. Досущ като в холивудски екшън пачките откри един клошар. Късметът обаче бързо му избяга, тъй като бил забелязан от собственика на близко заведение, който го издал на полицията и парите по-късно бяха прибрани. За щастие и в двата случая в банковите клонове не е имало клиенти, което е улеснило бандитите и е причина и в двата случая да няма жертви или ранени.


Най-шокиращ през тази година обаче си остава случаят с охранителя Георги Енев, добил популярност като Жоро Милионера или Жоро Инкасото. Тридесет и три годишният мъж открадна 1.5 млн. лева от инкасов автомобил, след което се укри и беше обявен за общонационално издирване. Дори беше издадена и Европейска заповед за ареста му. Дни след като изчезна, той се предаде и бе задържан. Сега обаче следствието е зациклило, тъй като крадецът отказва да даде подробности за грабежа, както и за това дали е действал сам. Не е ясно също и къде изчезнаха милионите, които той открадна.


Миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви пред журналисти в Пловдив, че Жоро Инкасото по никакъв начин не съдейства на разследването и това си било негова стратегия. Попитан дали има вероятност Георги Енев да излезе от затвора милионер, вицепремиерът отговори, че при всички положения няма да има възможност да харчи тези пари, ако намеренията му са такива. Но кой знае? За братята Галеви примерно не беше никакъв проблем да духнат, та да видим.


Миналата година ще я запомним най-вече с драмата със заложниците в клона на Инвест банк в Сливен, която за два дни изправи на нокти държавата. Офисът беше нападнат с оръжие от 27-годишния Стефан Стефанов, който рани един бодигард и взе в плен няколко служителки. Екшънът приключи с хепиенд (ако изключим ранения бодигард). Сега се очаква ВКС да произнесе окончателната присъда срещу него. Досега на втора инстанция той получи от Бургаския апелативен съд 16 години лишаване от свобода.


Шум се вдигна и около мистериозен обир на рекордните над 21 млн. лв. от българския филиал на гръцката Алфа банк преди две години, за който се разбра чак по време на заседание на Софийския градски съд на 3 ноември миналата година. За него е подсъдим бившият главен касиер на банката Петко Митевски.


Според обвинението Митевски собственоръчно изнасял от банката големи суми, скрити в чанти. Обвиняемият прикривал изчезващите пари с фалшиви протоколи. Митевски е източвал трезора близо две години - от 2008 г. до средата на 2010 година. Той бил арестуван едва през ноември миналата година. През това време обаче прокуратурата пази в тайна обстоятелствата около разследването. По време на заседанието обаче прокурорът цитира показания на над десет свидетели - гърци, които единодушно потвърдиха, че Митевски е направил пълни признания пред ръководството на Алфа банк и доброволно е дал подробни писмени обяснения. Стана ясно, че бившият касиер ще отговаря и за съставяне на документ с невярно съдържание, тъй като разследващите са установили, че за да прикрие огромната липса в трезора, е попълнил фалшиви приемно-предавателни протоколи.


nbsp;


nbsp;


Черна хроника

23.03. 2011 г. - Въоръжен мъж нахлу в клон на Инвест банк в Сливен, простреля охранител и взе заложници. След тридесет часова драма пленниците бяха освободени, а похитителят - Стефан Стефанов, се предаде. Той вече получи присъда от 16 години затвор от Бургаския апелативен съд.


15.03. 2010 г. - Ограбени са 20 000 лв. от офис на Прокредит банк в центъра на Плевен. На 14 април за обира е арестувана 37-годишна учителка по български език и литература.


13.03.2010 г. - Въоръжени успяват да откраднат 136 000 лв. от оборота на ПроКредит банк в столичния квартал Люлин-4.


10.12 .2009 г. Разбити са 190 касетки от обществен трезор на столичния бул. Ал. Дондуков 42. Смята се, че са задигнати над 8 млн. лева.


07.09.2009 - Банков офис на ЦКБ в Козлодуй е разбит и ограбен. Отмъкнати са към 80 000 лева.


16.07.2009 - Осем касети са разбити при обира на банков трезор в гр. Гоце Делчев. Откраднати са около 166 000 евро и 90 000 лева.


03.04. 2009 - Крадци, маскирани като полицаи, ограбват обществен трезор в центъра на София.


29.12.2008 - В Благоевград е ограбен денонощен трезор на клона на УниКредит Булбанк, изчезнала е голяма сума пари.


02.03.2007 - Въоръжен грабеж на инкасов автомобил на Първа инвестиционна банка е извършен на бул. Европа на паркинга пред магазин Техномаркет в София. Откраднати са 500 000 лв. и злато в размер на 50 000 лева.


23.03.2005 - Ограбен е клонът на ПроКредит банк в столичния квартал Младост 3. Открадната сума е около 300 000 лева.


08.02.2005 - Клонът на ОББ в Ботевград е обран. Разбити са повече от 40 метални сейфа. Щетите са за повече от 1 млн. лева.


23.03.2004 - Извършен е обир в клона Южен парк на банка Биохим в София. Ограбени са 44 касети.nbsp;


Италианските банки са шампиони по брой на обирите в Европа. На Ботуша се падат около половината от грабежите, извършени в рамките на Европейския съюз.


Причината е, че в италианските банки се държат прекалено много налични средства, разпределени между клоновете. През 2010 г. например са били регистрирани 1744 грабежа на италиански банки, което е 6 пъти повече, отколкото в Германия, и 20 пъти повече, отколкото във Великобритания. По данни на италианската банкова асоциация ABI, финансовите учреждения през тази година са загубили 36.8 млн. евро.


Банковите обири в САЩ са намалели през 2011 г., в сравнение с предишната година, но обирджиите все още правят добри пари, тъй като властите така и не са успели да възстановят 30 млн. долара, откраднати през миналата година. За сравнение, през 2010 г. банковите престъпление в Щатите са били 5641. През 2011 г. в САЩ е имало общо 5093 банкови престъпления, показва публикувана наскоро статистика на Федералното бюро за разследване (ФБР). Любопитното е, че петък е предпочитаният ден за банкови обири в САЩ.nbsp;


Миналата седмица световните агенции съобщиха за куриозен случай, при който 82-годишна жена от селце в източната част на Австрия осуетила банков обир. Старицата Херта Валекер смело смъкнала маската от лицето на мъжа, който размахвал пистолет в банка в Санкт Егиден и грабнала от ръцете му сака, натъпкан с пари от обира. Парите принадлежат на банката, ядосано казала Херта.


Крадецът, идентифициран по-късно като 62-годишния Герхард П., избягал от мястото с кола, шофирана от неговата приятелка. Няколко часа по-късно двамата били задържани. Вероятно гледам прекалено много криминални сериали, заявила старицата. Наоколо имало и мъже, но никой не си мръднал пръста.


Facebook logo
Бъдете с нас и във