Параграф22 Daily

§22 Анализи

Мрачна Коледа за чичо Скрудж от аферата АМ "Хемус"

S 250 34d59afb 7d2d 47c1 9014 0412a782d571
S 250 163fedea fc50 4de6 b247 02107370ad1a
S 250 5ac28049 bfb8 4fc1 b337 b4e1104fb877
S 250 bcb1986c 1e1e 4596 8bc3 20a73ce33bed

Иде Дикенсова Коледа за онези, които са се оплели в схемата за източването на милиони от средствата за построяването на ЛОТ-5 от автомагистрала "Хемус", а най-вероятно и за всички, дето от досега построеното са гребали с голямата лъжица от казана с меда. Студ и призраци ще са гостите им, а за разнообразие и студени, строги по характер и занимание антимафиоти, прокурори и следователи, пред които чичо Скрудж на Дикенс ще им се стори олицетворение на топлота и човещина. 

 

Няма съмнение, че след разпита на обвиняемия за пране на пари съдия по футзал Борислав Колев пред Обвинител №1, ситуацията около аферата "Хемус" започна стремглаво се развива. Нещо, за което Иван Гешев няма абсолютно никаква заслуга, защото тласъкът на работата по случая се дължи на Бойко Рашков. Именно неговата перфектна комбинация принуди главният прокурор да излезе на светло и да поеме отговорност за разнищването на престъпната схема.

Оперативната игра на Рашков, на която Гешев се върза, стартира със скандала между прокуратурата и ГДБОП, в чийто център бе спора иска ли Борислав Колев да разкаже за схемата, по която са отклонявани пари за магистрала "Хемус", и пред кого? От ГДБОП настояваха, че на Колев много му се говори, но е желателно това да се случи пред прокурор. И оповестиха двете условия, поставени от обвиняемия:

по-лека мярка за неотклонение и прокурорско разрешение да пътува зад граница.

От държавното обвинение тутакси подскочиха като опарени и опищяха орталъка, че върху наблюдаващите прокурори се упражнявал полицейски натиск в полза на Колев. Така бе създадено впечатление, че държавното обвинение не само не желае да чуе подробности за схемата и да научи имената на крайните ползватели на откраднатите милиони, но бяга от случая като дявол от тамян. Защото... как ще чуе нещо, което може да го отведе до партията на бившия премиер Бойко Борисов, на когото дължи всичко?

Последваха събития, които показаха, че обвинението е притиснато на тясно в ъгъла. Тримата наблюдаващи прокурори си дадоха самоотвод - в резултат на "безпрецедентния натиск, упражнен върху тях от страна на разследващите от ГДБОП-МВР".

"Въздействано е върху вътрешното им убеждение", поставиха диагнозата шефовете им в СГП Илиана Кирилова и Иво Илиев.

С действията и оплакванията си прокуратурата шашна правния мир и извика на живот един логичен въпрос: "Как господарят на досъдебното производство може да бъде притискан от разследващите полицаи, които в процесуално отношение са му тотално подчинени?"

Създаден бе и прецедент в наказателното право: Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство, което трябваше да установи висшестоящите й обвинители измислят ли си, или антимафиотите наистина са ги натискали?

Очевидно скандалът между МВР и прокуратура се отрази

на психиката и здравето на единствения засега обвиняем за аферата "Хемус".

На 16 декември, малко преди да чуе какво ще му отреди Софийския апелативен съд - "Домашен арест" или "Задържане под стража", Борислав Колев припадна и бе откаран в болница с линейка. Междувременно от МВР подработиха общественото мнение още малко - тиражираха "предположение", че заради шикалкавенето на прокуратурата животът на човека, който иска да разкаже къде са отишли онези 53 млн. лв., е в опасност.

И така - стигна се до ключовото заседание на Софийския апелативен съд, на което трябваше да се разгледа мярката за неотклонение на Борислав Колев. На 21 декември обвиняемият не се яви в съдебната зала и бе представляван от адвоката си Христо Ботев. А авторите на оперативната комбинация изиграха перфектен ход: като фокусник извадиха от ръкава си другият Колев - братът близнак на футболния съдия Иво. Който, след решението на съда са остави Борислав в ареста за постоянно, информира присъстващите журналисти за волята на брат си: "Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашков и, ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева. Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени!"

Прокуратурата реагира първа, съобщавайки че

Обвинител № 1 ще участва в разпит на Борислав Колев.

Вътрешният министър Бойко Рашков позакъсня с коментара си, след което... "уведоми" широката общественост, че вече е говорил с Колев и знае имената, с които обвиняемият иска да ощастливи Иван Гешев.

В крайна сметка, топката се озова в полето на главния прокурор и знакът не закъсня. В сряда (22 декември), ден след разпита на Колев в присъствието на главния прокурор.

"Вчера обвиняемият за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“, Борислав Колев, в присъствието на защитник, даде обстойни обяснения като посочи конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. С оглед изложените от обвиняемия обстоятелства наблюдаващите прокурори са дали множество подробни указания на органите на МВР. Възложено им е да установят посочените от обвиняемия лица, както и свързаните с тях търговски дружества...

Днес наблюдаващите прокурори ще внесат в Софийски градски съд (СГС) искане за разпит на обвиняемия Борислав Колев пред съдия...

Извършват се всички необходими действия по разследването и други процесуални действия с цел разкриване на обективната истина по предвидения в закона ред. Ако се съберат достатъчно доказателства за виновността и на други лица, същите ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и ще им бъдат определени от наблюдаващите прокурори адекватни мерки за неотклонение, отговарящи на обществената опасност", съобщиха от държавното обвинение.

Очевидно в дните преди Нова година ни очакват интересни събития - арести, обвинения, искания за депутатски имунитети, може би.  За някои Коледата ще е Дикенсова, а всички останали ще ги споходи надежда, че най-сетне ще има справедливо възмездие за извършените престъпления...

Facebook logo
Бъдете с нас и във