Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мръсната дума "каптагон"

Каналите през България, по които от години се пренася дрога към Турция, Близкия изток, Латинска Америка и Европа, съществуват и днес и изглежда са все така пълноводни, каквито са били винаги. Организираните престъпни групи, занимаващи се с трафик, са неуморни, въпреки твърденията, че заради усилията на спецслужбите ни грози глад. Последните данни на МВР и на Агенция "Митници" за успешните операции по пресичане на трафика сочат, че пренос-превозът върви трескаво и в двете посоки. Тази седмица митничари от Малко Търново хванаха голямо количество таблетки "екстази", укрити в туристически автобус. Задържани са четири кашона, съдържащи 48.075 кг цветни хапчета с лого "лале". Над 1.2 млн. лв. е стойността на заловената пратка по цените, с които работи съдебната система. Таблетките са били укрити в багажното отделение на туристически автобус, пътуващ по редовна линия от България до Турция. Кой стои обаче зад трафика - ще трябва да установи Държавната агенция "Национална сигурност". Тя обаче ще трябва да побърза, преди новите властимащи да й отнемат полицейските правомощия и възможността да прави разследвания.


Очевидно през пункта в Малко Търново преминава канал за прекарване на синтетична дрога, предназначена за пазара в Близкия изток, защото тук само за месец митничарите пресякоха три опита за нелегален трафик на наркотици и прекурсори. Иззети са 11.087 кг таблетки, съдържащи псевдоефедрин, и 15.585 кг хероин.


Според съвместния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) и на Европол страната ни е важен производител на синтетична дрога, и най-вече на каптагон. България и Турция (но тя в по-малка степен) са смятани за важни производители на каптагон, отбелязват авторите на доклада. В същото време обаче той съдържа много интересни данни за заловените количества синтетика. Посочва се, че през последните години в Европа са задържани 1.3 милиона таблетки. Къде мислите са заловени над три четвърти ( около 1.1 млн.) от тях? В Турция, сочат данните. Която е сравнително по-малък производител, но очевидно в голяма степен е транзитен път за трафика на каптагона, произведен у нас.


Когато числата, зад които стоят анализите на уважавани институции като ЕЦМНН и Европол, говорят, спецслужбите обикновено мълчат. Няма кой да отговори например на въпроса как авторите на доклада са стигнали до горните изводи, след като нашенските служби от дъжд на вятър споменават, че са пресекли трафик на каптагон. Прегледът на отчетите на МВР и на ДАНС сочи, че каптагон е мръсна дума, която в тях се употребява изключително рядко. Още по-рядко се споменава и за разбити лаборатории за производство на синтетика. Очевидно, за да ни изтипоса Европол като производител № 1 на каптагон, в полицейската организация на ЕС знаят повече, отколкото нашенските спецслужби могат да скрият с мълчание.


Отговорът е един - произвеждаме, но си пазим производството и износа като зеницата на окото си. По тази причина информациите за успешни акции срещу хапчета с лого "каптагон" се броят на пръстите на едната ръка. Тази година се чу за две такива операции - при първата през май беше арестуван заместник-шефът на митницата в Свиленград Георги Костадинов. Той тъкмо се канел да ходи на мач в Турция, когато го връхлетели агенти на ДАНС. В служебния му "Форд Фокус" те открили пакет с 1.5 кг амфетамини с лого "каптагон".


По-късно в медиите се промъкна информация, че агентите имали данни за това, че Костадинов вземал като рушвет от контрабандните канали за дрога порции синтетични наркотици. Тях разменял за чист хероин в Турция , й който или пътувал по съответен канал за Западна Европа, или се пласирал у нас с тройна печалба. Въз основа на находката и на данните на ДАНС спецпрокуратурата обвини Костадинов, че е осъществявал трафик по поръчение на международна група.


На агентите кило и половина каптагон може да им се види голямо количество, но цялата история прилича малко и на мокра поръчка. Какво сочи простата сметка, направена по цените на съдебната система? Срещу 1.5 кг амфетамин, струващ около 5225 лв., Костадинов е можел да вземе около 40-45-грама чист хероин (при цена 120 лв. на грам). После - ако твърденията на агентите са истина - е трябвало да забърка една "мешилка" и от чист 70-процентов хероин да изкара 100-120 грама 30-процентов, който да прати за пласиране на улицата. От 1 грам обикновено се правят 3 дози. Дозата се нарича "двайска" и на улицата върви по 20 лева. Значи за цялата работа - от размяната, през размесването , до продажбата на улицата свиленградският митничар е щял да изкара приблизително 7000 лева. Да се чуди човек що да хаби нерви и време с всичко това, при положение че ако действително е взимал рушвети - е могъл да вземе сухата пара и - шапка на тояга!


Така че опитните хора подозират, че спецоперацията му е била спретната. Не е ясно защо. Но открай време е известно, че в каналите за синтетика, завещани ни от времето на Държавна сигурност, контролът се осъществява от митничари и спецполицаи. Явно Костадинов е сбъркал стъпката - къде и как, само той си знае.


А достоверни сведения, че производството на каптагон у нас върви с пълна сила, черпим от комшиите. През март 2010 г. при операция на спецслужбите в Истанбул бяха хванати 215 000 таблетки каптагон, внесени от България с ТИР с българска регистрация. Арестуван бе един българин. Разследването установило, че пратките с каптагон били натоварени в България и през Турция трябвало да стигнат до арабските държави.


Очевидно Европол и ЕЦМНН са прави да разправят такива неща. И другите не бъркат, че си мълчат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във