Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мръсни тайни в делото срещу антимафиот

Градът на болярите в очакване на скандални разкрития на ключов свидетел

Великотърновският окръжен съд отложи с един месец разкриването на истината около скандалното дело срещу бившия шеф на Териториалното звено Борба с организираната престъпност Орлин Тодоров. Процесът срещу великотърновския антимафиот 'b91 щe продължи на 25 март. В началото на тази седмица той беше отложен заради неявяването на трима свидетели, а защитата на Тодоров държи те да бъдат разпитани пред съда. Те са призовани многократно, но тъй като били в чужбина, досега не са се явили в залата.


Шефът на РЗБОП Тодоров бе задържан на 11 март 2011 г. с постановление на прокурора от Ловешката окръжна прокуратура Валентин Вълков. Антимафиотът е обвинен, че е разгласил държавна тайна, че е злоупотребил със служебното си положение и е склонил длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с досъдебното производство. По делото срещу него са събрани 34 тома материали. Само обвинителният акт е изложен на 108 страници, а призованите свидетели са повече от сто. Тодоров лежа в следствения арест в Ловеч повече от една година заради постоянната мярка задържане под стража, наложена му от Апелативния съд във Велико Търново. После под домашен арест, накрая заменен с парична гаранция.


Делото беше отлагано многократно поради неявяването на свидетели и най-вече заради липсата на ключовия очевидец - бизнесмена Петър Христов. На първото заседание за 2013 г. през януари Христов изпрати факс до съда, в който обясни, че не може да се яви по здравословни причини. Присъствието на бизнесмена обаче е от изключителна важност за разкриването на истината около повдигнатите обвинения.


В понеделник (25 февруари) Христов все пак сколаса да се яви в съдебната зала и бе разпитван повече от един час. Показанията му обаче останаха в тайна - по разпореждане на съдебния състав разпитът му стана при закрити за журналистите врата. Това стана по искане на адвокат Христо Христов с мотив, че в разпита може да бъдат засегнати въпроси от националната сигурност, както и за интимния живот на клиента му. Съображенията му бяха приети от съдия Пламен Борисов, който помоли всички, които не са свързани с делото, да напуснат залата.


Според обвинителния акт именно Петър Христов е човекът, на когото търновският антимафиот 'b91 е издавал държавни тайни и факти, свързани с националната сигурност. Обвинението се основава на записи от разговори между Тодоров и Христов, направени със специални разузнавателни средства. Макар СРС-тата да бяха пазени в тайна, все пак се изплъзна информация, че в разговорите с Христов началникът на ЗБОП го е наричал шефе.


След разпита Петър Христов категорично отказа да отговаря на въпроси, свързани с обвиненията срещу Орлин Тодоров. Той обаче отрече твърдението, че в разговорите си с бившия антимафиот е научавал държавни тайни или детайли, свързани със сигурността на страната. Не съм чел обвинителния акт, а твърденията в него са на прокуратурата, не мои собствени, заяви Христов. Той поясни, че познава Орлин Тодоров от времето, когато той е бил курсант във Военното училище във Велико Търново, а Христов е учел там задочно. Оттогава те били семейни приятели. А обръщението шефе Христов обясни, че то е наследство от времето, когато е бил командир на Тодоров.


Бизнесменът се закани да разкрие някои подробности за кадровите назначения в Областната дирекция на МВР-Велико Търново. Той каза това по повод на твърдение, че е заплатил на вътрешния министър Цветан Цветанов и на шефа на ГДБОП Станимир Флоров за назначаването на Тодоров в областната дирекция. След месец ще събера всички медии и ще обясня кой кой е в областната дирекция. Ще бъда на разположение по всички теми, какво съм правил, кой ме е разследвал, кой ме е ревизирал, кой какви жалби е пускал до мен, какъв натиск ми е оказан - всичко, заяви Христов.


Арестът на Тодоров през март 2011 г. почти съвпадна с визитата на МВР-шефа Цветанов в старата столица. Той пристигна там на 10 март за откриването на т.нар. синя стая в ОДП и за да оповести анализ на дейността на дирекцията, която беше похвалена за работата си. Ден по-късно антимафиотът беше задържан при акция на Вътрешна сигурност. Слуховете свързаха случилото се със скандала в болницата в Горна Оряховица, станал известен като Бебето от фризера. Според мълвата именно антимафиот 'b91 в старопрестолния град изпуснал първата информация, че докторите са подслушвани, в резултат на което прокуратурата и МВР-шефът Цветанов изпаднаха в твърде неприятна ситуация да се обясняват пред Народното събрание. Случилото се впоследствие било за наказание, се говореше в града.


До този момент шефът на ЗБОП се ползва с имиджа на отличник в Цветановите редици. Той е назначен година по-рано и за това време реализира над 10 шумни операции на ОДП срещу престъпността. Сред тях бе разкриването на схемата за фалшиви винетки и официални документи за самоличност с участието на общинския съветник Иван Иванов, наречена от самия министър Пещерата на Али Баба заради предотвратената щета за държавния бюджет за милиони левове. Тодоров води операцията по ареста на съдия Славчо Петков с белязани 6500 лв., под негово ръководство бе разбит цех за фалшив алкохол в Петко Каравелово. А върхът на едногодишната му кариера бе арестът на четиримата доктори от Горна Оряховица.


По време на скандала около ареста на антимафиота стана известно, че назначението му в ОДП е станало в нарушение на Закона за МВР, тъй като в този период е било в сила шестмесечно дисциплинарно наказание порицание. Тодоров бил санкциониранзаради липса на реакция по сигнал за кражба от автосервиз в Горна Оряховица. Той е назначен временно за шеф на ЗБОП през март, а едва през юни 2010 г. Административният съд във Велико Търново е отменил въпросната санкция. Малко след това Тодоров спечели конкурс за шеф на звено БОПи бе назначен за постоянно в него. Служители коментират, че почти няма случай в историята на МВР наказан служител да бъде прехвърлен служебно на по-висока и по-отговорна длъжност в системата. Това обаче се е случило, и то с подписа на вътрешния министър, коментират те. По тази причина те очакват с огромен интерес ще изпълни ли заканата си ключовият свидетел Петър Христов и ще разкаже ли в края на март какъв е механизмът за назначения в Областната дирекция - Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във