Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мъдро

Древните гърци са казали, че който е навсякъде, е никъде. Максимата е подходяща, за да илюстрира изненадващото решение на премиера Бойко Борисов да вмени на вицето си Меглена Кунева да наблюдава дейността на ръководителите на МВР, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и външното министерство. Освен това тя ще координира и работата на Агенцията за метрологичен и технически надзор, Агенцията за българите в чужбина и за бежанците, на Държавна агенция "Технически операции", на Агенцията за ядрено регулиране, Патентното ведомство и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Да се чуди човек как са изпуснали да й връчат и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури!?

Вижда се, че Кунева ще има достатъчно работа и като заместник министър-председател, отговорен за координация на европейските политики и институционалните въпроси. Как обаче ще се оправя с ядреното регулиране, с подслушването, с бежанците, с метрологичния контрол - направо не ми се мисли!

Очевидно за бивш висш европейски чиновник, занимавал се със защита на потребителите, такива тежки ресори са непосилни. Само правосъдното ведомство и неговата роля за определяне на насоките, по които трябва да се случи неслучващата се от години реформа в тази област, е достатъчно, за да й се стори животът черен. Да не говорим за отговорностите на МВР, на БОРКОР за овладяването на ширещата се корупция, която е и една от пречките за влизането ни в Шенген.

В същото време премиерът Борисов обяви, че лично ще наблюдава работата на ДАНС. Защо ли? Защото, както е казал Есхил, мъдър е не този, който знае много, а който знае нужното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във