Параграф22 Daily

§22 Анализи

Мъгла над делото срещу антимафиотите Панков и Ванков

Хоризонтът на 45-ото Народно събрание очевидно се смалява с всеки изминал ден. Дали то ще бъде разпуснато веднага след Гергьовден или следващата седмица обаче е въпрос, който живо интересува всички представители на специализираните прокуратура и съдилища. За тях това е въпрос на живот и смърт, защото ги грози опасността административните им структури да се озоват в небитието, ако депутатите приемат законопроекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предвиждащи закриване на специализираните съд и прокуратура. Ако промените бъдат приети, месец по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) е длъжен да започне процедура по преназначаване на досегашните спецпрокурори и спецсъдии в "нормалните" структури на Темида.

 

Логично промените предизвикаха тревога и негодувание сред засегнатите. Аcoциaциятa нa прoкурoритe в Бългaрия изпрати протестно писмо до Брюксел, а председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев заяви, че ако специализираното правосъдие бъде закрито, много трудно ще се измисли механизъм спецделата да се прехвърлят в други съдилища, без да се забавят много. По думите на Ушев голяма част от делата щели да започнат от самото начало.

Със сигурност много представители на подземието, разследванията по чиито престъпления очакват обвинителни актове или вече са в съдебна фаза, са затаили дъх, ослушвайки се за окончателното решение на депутатите по внесения от "Демократи за България" законопроект. Те едва ли биха избегнали фаталния сблъсък с Темида, но с възможностите на адвокатите си биха получили време за отлагането му. Процесуални нарушения, промяна в показания на свидетели, компроментиране на доказателства, отводи - списъкът от процедурни хватки е достатъчно богат, за да им осигури това време.

С още по-голямо вълнение обществото обаче очаква съдебните разследвания по знакови дела, които трябва да разкрият

сливането на мафията със силовите структури у нас,

механизма на функционирането му и размерите на проказата, поразяваща тези структури. Едно такова дело например е разследването срещу двамата антимафиоти на ръководни постове в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"  Цветан Панков и Кирил Ванков.

В края на февруари спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу бившия шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и бившия началник-сектор в същия отдел Кирил Ванков. Те са обвинени, че от началото на 2017 г. до 25 юни 2020 г. в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, са участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици - обект на наблюдение от отдела, в който служат. Според спецпрокуратурата подкупите са варирали от 20 000 до 50 000 лв. месечно като "хонорар" за спокойствие.

Обвиняем е и Десислав Такев в качеството му на посредник на Панков и Ванков, който е бил връзка с членове на наркогрупи, договарял е с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупите.

Досъдебното производство срещу тримата е започнало по разследване на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, като на 25 юни 2020 г. Панков бе задържан в района на гара "Захарна фабрика" в столицата при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Тогава са задържани Ванков и Такев, които в началото на 2021 г. бяха пуснати на свобода - Ванков срещу парична гаранция, Такев - срещу подписка. В момента и Панков е навън, с мярка за неотклонение "домашен арест".

С влизането на делото и старта му

в Специализирания наказателен съд се очаква да падне голям смях,

както предрече един от адвокатите на обвиняемите, бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. По време на мерките за неотклонение на тримата стана известно, че основен свидетел срещу антимафиотите е Радмил Ранов - Радо Ланеца, който пък е издирван като бос на организирана престъпна група за разпространение на дрога.

Засега антимафиотите отричат обвиненията и лансират версията, че са жертва на мръсна игра за отстраняването им. "Имаме двама полицаи с дълъг професионален стаж и безупречни професионални биографии. Срещу тях застават петима души - наркопласьори, които са разследвани от тях. Тези наркопласьори са подсъдими по друго дело в специализирания съд. Те се появяват по уникален начин. Всички те са обявени за национално издирване и когато са задържани двамата полицаи, се появяват и дават показания пред съдия... Оказва се, че сме склонни да вярваме на наркопласьорите, а не на полицаите", заяви в тази връзка адвокат Емануил Йорданов.

Очевидно предстоящото съдебно дирене е с висок залог. Пред съда трябва да бъде изяснено каква е ролята на разследваните от самите антимафиоти наркодилъри. Илюзия е да се надяваме, че би били оповестена информация с какви обещания прокуратурата си е осигурила показанията им, но развоят на делото срещу групата на Радо Ланеца ще даде някакви отговори. Обективното и безпристранстно съдебно разследване би дало и отговор на въпроса какви са неписаните правила на оперативната игра, организирана от шефовете в отдел "Наркотици" в ГДБОП и дали те са я водели за собствена полза или в името на борбата с наркомафията.

От самото начало на разследването стана ясно, че посредникът Десислав Такев ще играе основна роля в процеса, наред със свидетелите от наркогрупата на Радо Ланеца. Такев твърди, че лично е предавал на Панков пари от наркодилърите за такса "спокойствие".

Доказването на твърдението му няма да бъде "на кантар", тъй като прокуратурата си е осигурила свидетел на предаването на повечето подкупи от Такев на Панков. И това е служителката от Главна дирекция "Национална полиция" Василена Фикирлийска, задържана едновременно с антимафиотите, за която се твърди че преди ареста е била особено близка с Панков. За нея Такев свидетелства, че винаги е седяла на седалката до Панков, коигато той е идвал с автомобила си за да получи поредния подкуп. 

Ако Фикирлийска беше замесена в заиграването

/Василена Фикирлийска с майка си/

на антимафиотите с наркодилърите, днес тя би трябвало да седи също на скамейката на обвиняемите. Но тя е на свобода, без никаква мярка за неотклонение. Факт, който иде да рече, че появата й в съда ще е в амплоато й на свидетел, който вероятно трябва да гарантира достоверността на казаното от посредника Такев. И тогава шефът на отдел "Наркотици" Цветан Панков със сигурност ще бъде закован в съда.

Всъщност присъствието на Фикирлийска в случая доказва колко е смрадлива цялата история. Въпросът е ползвала ли се е тя действително с доверието на Панков - дотолкова че едно печено като него ченге да позволи гаджето му да го придружава при получаването на подкупи? Или пък полицейката е била интимно близка с прокуратурата - дотолкова че да й поднесе на тепсия един спецполицай, като доказателство за успешната борба на прокуратурата с корупцията в силовото МВР?

Има и още нещо, което очаква да бъде изяснено по време на съдебното дирене. В шумотевицата през лятото миналата година, когато прокуратурата обяви за удара си, беше уточнено, че в групата има и четвърти разследван, който не е служител на МВР, но се представял се като сътрудник на Агенцията за борба с наркотиците /ДЕА/ и притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация. Една година по-късно за този четвърти разследван въобще не се говори и се създава впечатление, че информацията за него е била грешка.

Може и да е грешка, въпросът е каква. Що се отнася до притежателите на карти - фалшиви или не - на подобни международни полицейски структури, те сякаш са се навъдили доста. И някои от тях дори вече дадоха фира, както убития в началото на април т.г. Николай Дракополов, застрелян с два куршума по неизвестни на разследващите причини.

Така че развоят на делото срещу Панков, Ванков и Такев се очаква с повишен интерес. Още на старта му в съда, на разпоредителното заседание в средата на март, то обаче бе върнато на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на правата на тримата подсъдими. Разтурянето на спецпрокуратурата и спецсъда явно допълнително ще удължи напрежението. Топката е в народните представители от 45-ото Народно събрание...

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във