Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЪГЛА ПОКРИ ДЕЛО СРЕЩУ БИВШ РАЙОНЕН ПРОКУРОР

В понеделник (18 февруари) още един прокурор ще захвърли червената тога, за да се озове в цивилни дрехи на... подсъдимата скамейка. Тогава трябва да продължи делото срещу бившия районен прокурор на Лом Вероника Кольова. Срещу нея са повдигнати няколко обвинения в престъпление по служба (чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс) и съставяне на официален документ с невярно съдържание (чл.311 от НК).
За първото обвинение държавният обвинител може да отнесе от една до осем години затвор, а по второто максималното наказание е пет години лишаване от свобода.
Прегрешенията на Кольова излязоха на бял свят след ревизия от Върховната касационна прокуратура (ВКП) в началото на септември 2006 година. Тогава стана ясно, че тя е захвърлила в забрава 1422 преписки и следствени дела от периода 1989-1996 година. А част от папките с делата дори е заключила в гардероба, защото... бюрата и масите вече били претъпкани.
Освен забатачените дела Вероника Кольова на практика е отървала от затвора 26 души, като не е изпълнила влезли в сила присъда. Сроковете за тяхното изпълнение са били погасени по давност.
Кольова заема поста районен прокурор на Лом по времето на Никола Филчев, към когото не криела симпатиите си. През този период от инспектората на ВКП са правени две проверки на работата на районният прокурор, но те не са открили нарушения от нейна страна.
На 5 септември 2006 г. срещу нея беше образувано досъдебно производство срещу обвинение в престъпление по служба. С неговото разследване се зае обвинителят от Софийската градска прокуратура (СГП) Севдалин Цанков.
Месец и половина по-късно, на 18 октомври същата година Вероника Кольова беше уволнена от Висшия съдебен съвет. Тогава заместник главният прокурор Христо Манчев, тогавашният директор на Националната следствена служба Ангел Александров и председателят на Русенския окръжен съд Даринка Алексиева предложиха Кольова да бъде понижена в ранг за срок от три години.
Главният прокурор Борис Велчев и шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев обаче отсякоха, че такова тежко прегрешение не търпи подобно наказание, а обвинителят трябва да бъде уволнен. Думите на двамата обърнаха вота във ВСС и членовете му решиха Кольова да бъде уволнена.
Обвинителят Севдалин Цанков (който междувременно беше включен в състава на новосформираното спецзвено от петима прокурори към СГП) за осем месеца приключи с разследването и през юни 2007 г. внесе обвинителен акт срещу Вероника Кольова в Софийския градски съд.
В началото на юли същата година шефът на спецзвеното Божидар Джамбазов отчете този случай като едно от успешните разследвания за първото шестмесечие на 2007 година. Оттогава до днес се оказва, че е имало само две заседания - едното на 24 септември, а другото на 26 ноември 2006 година.
Информацията за проведените вече цели две заседания, по иначе скандалния случай, странно защо е убягнала от зоркия поглед на съдебните репортерите. Този факт дава основание да се предположи, че датите на самите заседания не са били предварително оповестени. И какво е ставало в залата по това време, как е тръгнал съдебният процес, никой не може да каже.
Всъщност делото срещу Кольова изплува от информационната мъгла едва на пресконференцията на прокуратурата от 16 януари, на която по план шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов трябваше да отчете какво е свършило държавното обвинение през отишлата си 2007 година.
Тогава Кокинов припомни за внесения обвинителен акт срещу Вероника Кольова. След което обаче направи изключително важната вметка, че делото продължава на 18 февруари. Тези думи минаха покрай ушите на репортерите, които така и не си дадоха сметка, че по незнайни причини вече са пропуснали първите заседания на процеса срещу бившия районен прокурор.
Какво всъщност е останало в тайна досега може би ще се разбере в понеделник (18 февруари). Тогава делото, което с право предизвиква обществения интерес и беше включено в годишния отчет на прокуратурата като едно от успешните разследвания, окончателно ще изплува от мъглата. А може би задълго ще потъне в нея...
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във