Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мъгла се стеле над кариерата на Алексей Петров

Депутати от парламентарната Комисия за контрол на ДАНС продължиха да препитват и в четвъртък (20 май) бивши вътрешни министри, ексшефове на служби м МВР и ръководители на агенцията за кадровото развитие на бившата барета и съветник в българското ФБР Алексей Петров. Сред първите, които се изправиха да разказват за кариерата на сегашния следствен Петров, беше и заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков. След като излезе от депутатския разпит, заместник-председателят на агенцията отказа да коментира това, което е разказал на членовете на комисията, тъй като се притеснявал да не издаде класифицирана информация. Не ме поставяйте в положение утре аз да ставам клиент на прокуратурата. Ако кажа въпросите, пак навлизаме в същата сфера, каза той. Според него не е вярно твърдението, че е имал конфликт с Алексей Петров, докато и двамата са били в агенцията. Запитан дали Петров си е изпълнявал съвестно задълженията Драшков заяви: Не мога да дам оценка. Той беше съветник на председателя. Според заместник-шефа на агенцията тепърва предстои да се разбере дали Алексей Петров е изпълнявал някакви поставени задачи. Той обаче отказа друг коментар, позовавайки се на Закона за класифицираната информация. Има проверка на прокуратурата, има следствени дела, нека да изчакаме да приключат и рано или късно ще се разбере, обясни той. Драшков посочи само, че познава Алексей Петров от 2002-2003 година.
Бившите министри на вътрешните работи имат много странна амнезия по случая с Алексей Петров, беше реакцията след изпитването на председателя на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС и лидер на Атака Волен Сидеров. Повод за рязкото му изказване бе визитата на ексминистър Георги Петканов. След провеждането на поредното изслушване по изясняването на кадровото досие на бившия съветник на Петко Сертов в ДАНС Сидеров обяви, че не може да си представи министър на вътрешните работи, който да не знае защо награждава свой служител, който освен това е бил стрелян и около него има много съмнителни обстоятелства. Той имаше предвид амнезията на Георги Петканов, който пред комисията не успял да обясни защо е наградил Алексей Петров, както и защо не е изпълнена заповедта за уволнението му.
И бившият шеф на родното ФБР Петко Сертов се оказа, че страда от загуба на памет. Според него бившата барета не е имал достъп до класифицирана информация и е играл незначителна роля в ДАНС. Сертов отрече, че Петров е бил негова дясна ръка, уточни председателят на комисията Сидеров. Ние останахме с впечатление, че Петко Сертов не иска да каже много неща, коментира още той. Според лидера на Атака от думите на Сертов излизало, че Петров е бил някакъв дребен експерт, който е бил назначен едва ли не за да не остане на улицата. Петров е бил назначен, според твърденията на бившия му шеф, защото е бил осветен по време на скандалните разкрития около срещата на ексминистър Румен Петков с дупнишките братя Галеви на територията на басейн Спартак.
Разпитваните се държаха като малки деца, хванати със счупената ваза, които се оправдават - така определи Сидеров поведението на Петканов, Сертов и Драшков. След края на разпита им стана известно, че на следващото заседание светлина върху кариерното израстване на Алексей Петров ще хвърли служителя от Кадри, който е назначил Петров в ДАНС. Според Сидеров и кадровикът носел фамилията Петров. Макар че на трето поредно заседание се обсъжда този въпрос, в комисията все още не са получили работното досие на бившата барета, което беше изискано от ДАНС.
Сред набелязаните за изслушване пред комисията е и Владимир Писанчев, бивш ръководител на направление Вътрешна сигурност в ДАНС. Според неофициална информация Писанчев и Цветлин Йовчев са застъпвали пред тогавашния шеф на агенцията Петко Сертов твърдото мнение, че Петров не е трябвало да бъде назначен. Твърди се, че вместо да се вслуша в думите им, Сертов е настоял за назначението на Петров. Този факт, според председателя на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС Волен Сидеров, говори, че над Алексей Петров е имало политически чадър, разпънат лично от тогавашния премиер Сергей Станишев.
Често повтаряната теза на Сидеров обаче вече намери свои опоненти. Пред същата комисия о.р. ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС, беше категоричен: За офицерите на прикритие няма възможност да се разпъва чадър, защото данните за тях не се отлагат в оперативния отчет и това означава, че всяка служба би могла, ако получи данни за този човек, че извършва престъпление, да го разработва и никой не може да го прикрие. Тогава о.р. ген Атанасов заяви, че е важно да се установи дали има връзка между евентуални престъпления, извършени от Алексей Петров и престоя му в службите. Такива данни по времето, когато той бил начело на НСС, обаче не били постъпвали. Атанасов добави също, че не е имало информация Петров да е бил внедряван в Кремиковци, и лично той не е поставял подобни задачи на бившата барета. Това което прави г-н Волен Сидеров, обслужва защитната теза на Алексей Петров, беше категоричен Атанасов. Все пак той призна, че назначението на Петров не е нещо, с което се гордее. С негова заповед бившата барета е бил назначен в НСС през 2001 г. на т. нар. щат за оперативно внедряване. Според него този тип служители не са имали пряк достъп до службата и са били без заплата. Твърдението му обаче противоречи на логиката и практиката в МВР всяка щатна бройка да бъде обезпечена със съответното възнаграждение, включено във ведомостите за заплати. Мистерията около назначаването на Петров по никакъв начин не беше разяснена и от Атанасов, който отказа да съобщи причините за назначението на баретата. Алексей Петров е бил назначен в НСС, защото със своята дейност и контакти е могъл да предоставя значима информация за МВР, обясни пък ексшефът на МВР от втория период на кабинета Костов Емануил Йорданов. Той назначил Петров по предложение на ген. Атанасов. На изслушването си пред комисията през април той заяви: Не виждам защо отсега трябва да съжалявам за нещо. В крайна сметка съм се доверил на служителите си, за да могат те да работят. Би било нормално, ако е имало някакъв проблем, той да бъде уволнен от следващия министър.
С почти същия принос около осветляването на кариерното израстване на Трактора в изслушванията участва и още един ексшеф на НСС - о.р. ген. Иван Чобанов. Според него участието на Петров в работата на службите е било твърде скромно. От думите му обаче се затвърди впечатлението, че всички бивши шефове на Алексей Петров крият нещо около статута на бившата барета като служител. Според Чобанов, по времето, когато ръководил службата, е имало заповед за уволнението на Алексей Петров поради съкращаване на щата. Тази заповед е издадена от вътрешния министър Георги Петканов, който пък не си спомни защо не е бил уволнен Петров. Уволнението му не е станало заради липсата на правно-технически възможности, успя да си припомни Чобанов. Поради съкращаване на щата даден служител не можело да бъде уволнен, ако съществува друг свободен щат. Свободен по онова време е бил явен щат ( не щат за оперативно внедряване), какъвто Чобанов не искал да даде на Петров. По това време бившата барета тръгнал да съди НСС. След време е бил открит нов щат за старата длъжност на Петров и той е бил преназначен. А опитът за покушения над бившата барета бил извършен именно във времето между двете назначения, така че Алексей Петров излязъл тогава в болнични.
От цялата дандания около изслушването на бившите шефове на ексбаретата Алексей Петров за неговото кадрово битие на служител от НСС и после в ДАНС, се стигна дотам, че Петров прати шефа на комисията Волен Сидеров в съда за нанесени морални вреди. Искът е за символично обезщетение от 50 стотинки, а също и за публично извинение. До абсурда обвиняем за организирана престъпна група да съди шеф на парламентарна комисия за контрол на служба, която се бори с организираната престъпност се стигна след изявление на Сидеров, че Алексей Петров е има връзки с представители на израелското посолство с цел осигуряване на проститутки. На 2 май Волен Сидеров съобщи пред журналисти, че има информация за лица от израелското посолство, с които капитан Петров завързвал контакти по тази причина. Лидерът на Атака увери, че тези данни са достоверни, а бившият шеф на НСС Атанас Атанасов знае доста неща по въпроса и трябва да ги каже публично.
Естествено, последва гневна реакция от страна на Израел. Жалко е, че прогресивна и цивилизована страна като България има за лидер на партия и член на парламента фигура като Волен Сидеров. Лидерът на Атака е доказал достатъчно последователно своите расистки, антисемитски и антиизраелски нагласи. Във връзка с последните разкрития на лидера на партия Атака посолството на Израел в София желае да информира, че не е изненадано от духа, речника, поведението и темите, които вълнуват г-н Сидеров. Посолството на държавата Израел се надява и иска да вярва, че българският народ е способен на правилна преценка и умее да прави добре разлика между фобии и реалности, се казваше в съобщението.
Ако твърденията на о.р. ген. Атанасов, че за т.нар. щат за оперативно внедряване в службите по принцип не се отлагат данни за офицера под прикритие, са истина, то тогава искането на комисията Сидеров за работното досие на Алексей Петров се обезсмисля. В такъв случай показанията на бившите колеги на Петров, които предстоят, също ще бъдат на база неписани факти, които по традиция са на ръба на художествената измислица. А това ни отвежда до предположението, че задържаният за престъпна дейност ексслужител под прикритие от НСС и ДАНС Алексей Петров като нищо може да прати и бившите си колеги в съда за нанасяне на морални щети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във