Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мъглявини в разследването срещу шефа на ДАИ

Пореден кьорфишек вероятно ще се окаже започналото разследване на корупционни схеми в Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (ИААА, бивша ДАИ). Не защото във ведомството няма корупция, а предвид странните действия на прокуратурата, зад които прозира стремеж за бърза подмяна на управленските кадри.


Една от малкото шумни акции на МВР, ДАНС и прокуратурата при новото управление беше проведена във вторник и сряда (14-ти и 15 август), като бяха арестувани 13 служители на транспортната агенция начело с изпълнителния директор Валентин Божков. Сред задържаните е и неговата секретарка. Служителите бяха прибрани както от централното управление на агенцията и от негови подразделения в провинцията(София, Велико Търново, Благоевград и Габрово), така и от външни места като хотели и автомобили.


Първата неофициална информация дойде от неназовани полицейски източници и гласеше, че става въпрос за крупна корупционна схема. Тя била свързана с досъдебно производство, образувано през юни в Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител. В коментар за ставащото пък транспортният министър Данаил Папазов разшири корупционната схема до цялостната дейност на агенцията. Но главно ставало дума за нарушения при провеждането на изпити и издаването на лицензи. Не мога да ви дам подробности и аз очаквам такива. Надявам се в следващите няколко часа действително да получим картината, застрахова се Папазов.


Така и не стана ясно доколко е запознат министърът със ставащото в това ключово звено на министерството. Имало сигнали за корупционни схеми и в министерството, и в прокуратурата, като повечето от тях се дублирали. Папазов знаел, че компетентните органи работели по тези сигнали, но пък името на Валентин Божков не било сред споменаваните.


Броени часове след ареста на Божков той беше освободен с налагане на най-леката мярка за неотклонение - подписка. Повдигнатото му обвинение пък се оказа не за корупционно престъпление, а за умишлена безстопанственост - текст, по който са обречени на провал повечето разследвания. Чу се и че щял незабавно да се върне на работа, срещу което няма пречка - единствено съдът може да го отстрани от длъжност, а прокуратурата май не го е поискала.


Адвокатът на Божков Христо Георгиев определи обвинението като много неясно и бланкетно, което първи признали самите следователи. Не ставало ясно какви престъпни действия е извършил или не е извършил клиентът му, нито каква вреда е настъпила за агенцията, която ръководи. Въобще нищо не е ясно по начина, по който е формулирано това обвинение. А за да се докаже безстопанственост, прокуратурата трябва да изложи пред съда конкретните действия, от които да личи, че длъжностно лице не е положило грижи за повереното му имущество или за възложената му работа. Както и да посочи последвалата от това повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети за предприятието или за стопанството. Именно връзката между тези основни белези на този вид престъпна дейност се оказват препъникамъкът за държавното обвинение.


nbsp;


nbsp;


Валентин Божков пое ИААА през юли 2011 година с одобрението на тогавашния премиер Бойко Борисов. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала Тракия на 15 юни същата година, при която загинаха осем души. Божков е бивш следовател, но вече повече от десетилетие работи в транспортното министерство. Агенцията контролира всички превозни средства, извършващи обществен превоз (вътрешен и международен)на пътници и товари на пътя, фирмите за обучение на кандидат-шофьори и провеждането на съответните изпити за придобиване на правоспособност. Именно контролът върху дейността на тези фирми е в центъра на скандалите около агенцията в последните години. Сигналите за корупция зачестиха след 2010 г., когато служителите Кънчо Димитров и Иво Кръстев бяха уволнени след направени от тях разкрития за продажби на шофьорски книжки на неграмотни българи и неговорещи български език чужденци. Двамата осъдиха агенцията и бяха възстановени на работа, но Кръстев отново беше уволнен. И така няколко пъти, като битката му продължава до ден днешен. За черния пазар на шофьорски книжки бяха уведомени чуждестранните посланици, прокуратурата е издала куп постановления за извършване на проверки, а в последните месеци с проблема се ангажираха председателят на Народното събрание Михаил Миков и президентът Росен Плевнелиев.


Facebook logo
Бъдете с нас и във