Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МЪГЛИВИ МЕРАЦИ МЪЧАТ МИХАИЛ МИКОВ

На много места може да се открие дублиране на функции на отделни структури. Някои от хората от професионалното ръководство на МВР, които дълги години служат в министерството, даже казват, че понякога МВР се превръща в Министерство на всичките работи.
С този веселяшки тон вътрешният министър Михаил Миков призна чистосърдечно навръх Гергьовден (6 май) за един от големите проблеми в МВР. Горчивият майтап прозвуча в сградата на министерството, след като преди това се проведе двучасово съвещание в МВР за бъдещето на министерството с участието на премиера Сергей Станишев.
На пресконференцията след сгледата Миков съобщи, че е бил разискван този въпрос и в близките дни ще стане ясно с какви законодателни инициативи трябва да се изчистят веднъж завинаги дублиращите се функции на отделни служби в министерството.
Ясно е, че съвсем не за първи път чуваме подобни клетви и обещания, изпълнени с нескрита надежда - например ГДБОП и Икономическа полиция да не бъдат кръвожадни врагове. Отделен въпрос е докъде ще се простира чергата на Държавната агенция Национална сигурност и откъде ще започват правомощията на МВР, така че то хем да не се превръща в министерство на всичките работи, хем да не осъмне като една чисто полицейска структура.
Дали подобни засечки са коментирани на съвещанието и какво точно са си говорили меверейците и Станишев едва ли ще узнаем. Факт е обаче, че на първо място в мераците за реформи във вътрешното министерство (след кадровите рокади) беше поставено преструктурирането на ГДБОП.
Как точно ще стане това, ще остане ли на поста си сегашният и.д. директор на главната дирекция Петър Владимиров, ще бъдат ли запазени регионалните звена на дирекцията - това са част от въпросите, чиито отговори по всяка вероятност са неизвестни дори и за премиера и вътрешния министър.
Сигурни са само две неща. Едното е, че много от проблемите трябва да се изяснят в законопроект за изменение и допълнение на сегашния Закон за МВР. А второто е, че този законопроект ще трябва да се подготви в най-кратки срокове, съобщи премиерът Сергей Станишев.
Вместо да изясни какви нормотворчески промени са разисквани, Михаил Миков хвърли в лек смут журналистите, като спомена два доста... интересни факта. Първият е, че знае твърде малко за организираната престъпност в България, но за сметка на това професионалистите знаят повече.
А вторият е, че все още предстои пред МВР да анализира внимателно картата на организираната престъпност в страната, защото тя е концентрирана в определени точки. И след като стане ясно къде са струпали сили престъпните групировки в страната, натам да бъдат насочени кадровите и материалните средства на МВР.
Дали тези твърдения на Миков са по-скоро смешни или тъжни, всеки сам може да прецени. А за да бъде картинката още по-шокираща, министър Миков възмутено заяви: Съществуват някакви китайски стени между една и друга служба вътре в МВР, а за съжаление и с някои други органи извън министерството. Оперативният работник казва - аз върша оперативна работа, дознателят - аз дознанието, а прокурорът - аз съм по обвинението. Трябваше да опитаме така да направим взаимодействието, че резултатът да е общ и оценката да бъде за общия резултат.
Дали заради това или заради нещо друго, Миков сложи край на съмненията относно бъдещето на дирекциите Оперативно техническа информация (ДОТИ) и Оперативно издирване (ДОИ). Двете ще се слеят най-вероятно в една агенция, категорични бяха премиер и министър.
От неясните им изказвания за бъдещето на агенцията обаче се разбра, че мераците са тя да си остане под шапката на МВР. И ако на премиера е простено да не знае точната буква на закона, то за юрист като вътрешния министър е най-малкото учудващо как е възможно да не си даде сметка, че в йерархичната структура на МВР няма как да се ситуира нова агенция.
Вероятно и двамата са наясно с това, но, изглежда, изпитват притеснение да признаят, че нова агенция може да има към Министерския съвет или в рамките на съдебната система, но не и към МВР. А когато за реформата на толкова важно министерство се говори със страх, нищо добро не чака както МВР, така и нас самите...

Премиерът Сергей Станишев:
НУЖЕН Е ВЪТРЕШЕН ХЪС НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА МВР
Какво още поиска Станишев:
- целенасочени законодателни и организационни мерки, за да се свърши това, което очакват обществото и външните ни партньори в контекста на предстоящия доклад за напредъка на България в областта на вътрешните работи и съдебната власт;
- достатъчно дълбоко преструктуриране на МВР;
- извеждане на много по-високо ниво на Звеното за вътрешна сигурност в МВР и Инспектората на министерството като противодействие на евентуална корупция;
- да се натоварват рационално дознателите: Да водят разследване по по-сериозни дела, които представляват широк обществен и икономически интерес;
- министърът на вътрешните работи да бъде ключовата фигура в реализацията на плана за действие по подготовката на страната за присъединяване към шенгенското пространство: Предстои в най-кратки срокове Министерският съвет да разгледа и одобри този план, където ангажиментите са преди всичко на МВР. За реализацията на този план ще има периодична отчетност пред МС;
- полицията да бъде по-близо до гражданите, да има по-голямо присъствие на униформени най-вече в зоните, където е налице по-голяма несигурност: Не в центъра на столицата или големите градове. Това може би е най-трудната задача в известен смисъл, но съм сигурен, че може да бъде реализирана;
- системен натиск върху престъпниците, дори да няма достатъчно доказателства: Да бъдат респектирани от министерството, което е силово. Очаквам такива мерки от министъра и професионалното ръководство на МВР. Много неща зависят от вътрешния хъс в работата на професионалното ръководство. Министерството трябва да заслужи доверието и бюджета, който се отделя за МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във