Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мъж съди държавата за арест преди 17 години

Бивш университетски служител иска да съди държавата за незаконния си арест преди 17 години. На 10 юни 1993 г Марин Ангьозов е арестуван задно с доцента от великотърновския университет Ради Кабаиванов. Двамата са обвинени в длъжностно присвояване на над 1 млн. лв. от Ямболската банка чрез създадената от тях фондация Св. Панталеймон. По онова време Ангьозов работи като началник на учебния отдел в търновския вуз. След задържането му той прекарва четири месеца в следствения арест в града, а после още пет месеца на ул.Развигор в София. През това време никой от близките му не е пускан при него. Едва след като арестантът обявява 10-дневна гладна стачка, властите му разрешават две свиждания със съпругата му.
На 7 март 1994 г Марин Ангьозов е освободен срещу 50 хил. лв. парична гаранция. Престоят зад решетките обаче променя изцяло живота на търновеца. Заради необслужваните през тези месеци кредити банките започват да го притискат. Обвиненията срещу него не са свалени и той се води следствен. Това не му позволява да отиде да си търси работа и в чужбина. А у нас пък бившите му бизнес партньори прекратяват отношенията си с него. За да се изхрани, Марин Ангьозов е принуден да продава охлюви, да работи като строител по обектите и др. Последният удар идва, когато бившият бизнесмен получава от НОИ писмо, че дължи 23 хил. лв. за неплатени осигуровки. Едва през 2009 г. - 16 години след първия му арест, разследването срещу Ангьозов е прекратено официално.
В момента бившият университетски служител, въпреки педагогическото си образование, е принуден да работи на газстанция като обикновен работник. Твърди, че отношението на държавата в лицето на прокуратурата към него през всичките тези години е било дискриминационно и затова смята да си потърси правата по съдебен ред пред европейските съдилища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във