Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МУЛЕ ДЪНИ ПРАТКА, ХЕРОИНЪТ МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗНАЛ

Ще се развърти ли кюстендилската наркомафия, след като няколко кила хероин са изчезнали от пратка, предназначена за западните ни комшии, се питат запознати с историята на задържаната в края на миналата година дрога. Този въпрос все по-често се чува във връзка с обвинителния акт срещу мулето, което издъни пратката и тя попадна в ръцете на полицията.
Параграф 22 научи, че Кюстендилската окръжна прокуратура е внесла обвинителния акт срещу Димитър Стоянов, в когото на 9 декември миналата година на метри от българо-македонската граница бяха открити 12 пакета хероин.
Ако обвиненията срещу 47-годишния таксиметров шофьор от близкото до областния център село Лозно бъдат доказани в съдебната зала, Стоянов може да се озове зад решетките с присъда от две до осем години.
Обвинението срещу него е по чл. 354 а, ал.2 от НК: Който без надлежно разрешително произведе, преработи, придобие или държи наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение или разпространява наркотични вещества или техни аналози, се наказва за високорискови наркотични вещества или техни аналози - с лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, а за рискови наркотични вещества или техни аналози - с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева.
Според събраните по случая доказателства таксиметровият шофьор от с. Лозно ще трябва да отговаря пред закона за това, че на 9 декември 2007 г. в района между село Олтоманци и ГКПП - Олтоманци е бил заловен докато превозвал наркотични вещества в особено големи размери.
Дрогата била старателно укрита в 12 пакета, всеки облепен поотделно с тиксо и поръсен с червена боя, във фабричните кухини под задната седалка на лек автомобил Рено САФРАН с регистрационен номер С 9229 ВХ.
При първоначалния наркотест става ясно, че в пакетите има хероин. Според цените на съдебната система, стойността на задържаната пратка е 199 472 лева. Последвалите физико-химични експертизи в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология на МВР обаче показват доста смущаващи резултати. Според експертите в института в пакетите с тегло 4 986.8 гр хероинът е с активен компонент едва 3 процента. Останалата част от съдържанието им е т.нар. мешилката, както на уличен жаргон се нарича сместа, предназначена за директна употреба на улицата. Колкото и да е странно, това са хванали граничните полицаи, когато са спрели колата на Стоянов за проверка. За сведение мешилката се получава, след като чистият хероин се смеси с кофеин, парацетамол, технологични примеси и манитол. Това обикновено се прави от уличните дилъри, които обикновено заделят за себе си част от стоката, получена от снабдителите на по-високи етажи в йерархията на наркоразпространителите.
Един от въпросите без отговор в този случай е защо е било нужно разреждането на чистия хероин с примеси в България, след като той явно е бил предназначен за износ извън пределите на родината ни.
Всичко това можело да стане преди уличната продажба на дрогата, като така се намаляват и рисковете от залавянето на пратката на граничнопропускателните пунктове, през които минава наркопратката.
Според запознати с практиката в бранша, възможните отговори са два: първият, че този, който отговаря за трафикирането на пратката за съседна Сърбия, се е опитал да свие по-голяма част от нея за собствени нужди, а вторият, че пратката е предназначена за първоначално зарибяване, макар че в случая количеството на дрогата е прекалено голямо. В този случай мулето ще да е обикновен балък, коментират запознати.
Новините около съдържанието на 12-те пакета дават основание все по-често в подземните среди в областния град да се говори, че някой се е опитал да се натовари от пратката за сметка на организацията. Такава версия споделят и ченгетата в града, които също са на мнение, че заради издънката и изчезналото количество чист хероин е твърде възможно да проехтят изстрели.
Колкото до мулето Димитър, той твърдо отрича каквато и да е вина за случилото се преди ГКПП-Олтоманци. Не се признавам за виновен, защото не знаех какво има под задната седалка на колата, заявява той. Аз купих колата от София само два дни преди да ме арестуват. Предишният собственик ми я докара в с. Лозно и тъй като бях на работа в събота, едва в неделя около 15 часа реших да я изпробвам. Тръгнах към с. Олтоманци, тъй като натам има доста завои и пътят е добър за тестване на колата, защитава се таксиметровият шофьор. Той обяснява още, че когато стигнал до селото, отбил встрани, за да обърне, и тогава го спрял патрул на Гранична полиция.
Мистериозната мешилка, оказала се в пакетите, за които първоначалният тест сочи, че съдържат хероин, поставя в твърде деликатна ситуация държавното обвинение. Въпросът е как то ще докаже, че сместа с общо тегло около 5 кг, в която хероинът е с активен компонент едва 3%, е дрога за разпространение в особено големи размери. Най-парадоксалното в случая е, че веществото, намерено под задната седалка, не реагира на наркотик, а прокуратурата се опитва да докаже точно обратното, заявява по този повод и адвокат Георги Марков, защитник на задържания Димитър Стоянов.
Изяснявянето на този въпрос със сигурност би отнело доста време на съдебния процес. Запознати с адвокатската практика през последните няколко месеца по-скоро свързват бъдещето на делото, след като то бъде насрочено в Кюстендилския окръжен съд с ответно искане от страна на защитата на Стоянов случаят да се разгледа по реда на гл. 27 от НПК - т.нар. бърз процес.
При това положение пишман мулето Димитър Стоянов ще се размине с присъда под две години. Като се отчетат чистото му съдебно минало, болежките, които неминуемо ще се изострят, както и фактът, че се грижи за старите си родители и малките си деца, вероятността да лежи в затвора става все по-малка и по-малка. В случая пред него остава само един въпрос от жизнена важност - да убеди незнайните си снабдители, че не е свил от дрогата. Ако това не стане, присъдата на наркомафията със сигурност ще бъде не само по-тежка, но и бързо изпълнена.
Евгения Гърковска

Facebook logo
Бъдете с нас и във