Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мургина и Томов повлякоха крак

Времето на междинния доклад на Брюксел за напредъка на България по механизма за проверка и сътрудничество наближава. Очаква се той да бъде оповестен, както обикновено, през последната десетдневка на февруари. Събитията, които се случиха в съдебната сфера през януари, едва ли ще влязат в него, но тази седмица съдиите имат с какво да се похвалят по отношение на знаковите дела.
Годината започна обещаващо за Темида - началото й белязано от добре познатата картина на масово отлагане на важните процеси заради съмнителни болнични листове. Но ето че се случи истинско чудо - осъдителни присъди по две от т.нар. дела със значим обществен интерес. При това не срещу когото и да е, а срещу бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина и срещу бившия шеф на металургичния гигант Кремиковци и експрезидент на футболния клуб ЦСКА Александър Томов.
Във вторник (25 януари), преди четенето на присъдата на данъчната шефка, част от журналистите, които следят развоя на делото, бяха убедени, че тя ще бъде оправдана. Мнозина недоволстваха и от това, че съдът закъсня с повече от половин час от уреченото време за произнасянето на присъдата. Оказа се, че имаше защо.
В противовес на хипотезите магистратите смело лепнаха цели четири години лишаване от свобода на ексшефката на НАП - точно толкова, колкото поиска прокуратурата. Софийският градски съд (СГС) я призна за виновна за това, че е оказала натиск на служител на НАП да промени констатациите в ревизионен акт, свързан с увеличение на финансовия резултат на плевенска фирма. Вследствие на нейните указания не бил събран корпоративен данък от 1.32 млн. лв., с което са нанесени щети на държавния бюджет. Именно по това обвинение съдът й определи четирите години затвор.
Мургина бе призната за виновна и за това, че е принуждавала бившата директорка на данъчното в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка под заплахата, че ако не го направи, ще я уволни дисциплинарно. За този случай съдът й даде три години затвор, но по закон тя може да излежи само по-тежката присъда. Освен това бившата шефка на НАП ще трябва да заплати 10 000 лв. обезщетение на въпросната Цолчовска за нанесени неимуществени щети. За нейна сметка ще бъдат и разходите по делото, които са в размер на около 1800 лева. Мургина е лишена и от правото за шест години да заема ръководни държавни длъжности.
По другите две обвинения - за незаконно прихващане на данъчните задължения на бившия собственик на Кремиковци Валентин Захариев за 11.5 млн. лв. и за подаването на декларация с невярно съдържание в Сметната палата, Мургина бе оправдана. Присъдата й може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд (САС) в срок от 15 дни след нейното произнасяне. Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Немска заяви, че не е удовлетворена от това, че две от обвиненията са отпаднали и със сигурност ще протестира срещу съдебното решение.
Съдът обяви също, че мярката за неотклонение на Мургина си остава „подписка, както и досега. Тя също подлежи на протест. Засега прокурорите не са взели решение дали ще протестират и срещу подписката. Облечена в блуза с цвят пепел от рози и елегантно тъмно сако, осъдената Мургина прие лошата новина с каменно лице. Дори трогателното решение на съда да изтърпи наказанието при по-лек режим - в затворническо общежитие от открит тип - не промени изражението й. Армията от репортери, които плътно притиснаха бившата данъчна след излизането от съдебната зала, на можа да изкопчи нито дума от нея.
Още на другия ден след прочитането тази присъда столичният обвинител № 1 Николай Кокинов побърза да се появи по телевизията и да заяви, че е доволен от решението на съда. Той напомни, че до окончателната присъда процесът трябва да мине през още две инстанции. По този повод Кокинов употреби любимата си метафора, заимствана от генерал Шарл де Гол, че войната все още не е спечелена. Прокурорът използва тази фраза и по повод на оправдателната присъда на братя Маргини, но в смисъл, че загубихме битката, но не и войната (с престъпността - б.ред.). Сега пък е спечелена битката, но не и войната.
Противно на масовото мнение, градският обвинител беше категоричен, че тази присъда няма никаква връзка с очаквания евродоклад за борбата с организираната престъпност в България, който се очаква другия месец. Той дори изрази увереност, че същия ден - сряда (26 януари) - ще бъде произнесена и още една осъдителна присъда - по делото срещу Александър Томов. Само дето не можа да каже точно за колко години.
Няколко часа по-късно той се оказа прав. Решението на съда бе за девет години затвор за сегашния председател на партия Българска социалдемокрация Александър Томов. Същата присъда получи бившият член на управителния съвет на комбината Иван Иванов. Двамата бяха признати за виновни, че са ощетили металургичния комбинат, като са използвали неправомерно негови активи - хвостохранилище и общежитие, както и машини и съоръжения. В нарушение на закона те прехвърлили собствеността на бизнесмена Васил Божков, за да уредят дълг на ФК ЦСКА към него. Оценката на имуществото е за 7 050 000 евро. Томов и Иванов бяха оправдани по всички останали обвинения. Иначе Томов и компания бяха обвинени, че са присвоили имущество на Кремиковци за над 36 млн. евро, но съдът ги оправда за остатъка от 29 млн. евро. Бяха оправдани изцяло останалите подсъдими по същото дело - бившия изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов и шефа на фирма Финметал Божко Бонев.
Осъденият политик трябва да плати и разноските по делото в размер на около 4000 лева. Освен това съдията постанови Томов и Иванов да бъдат лишени от правото да заемат ръководни длъжности и да практикуват професии, свързани с материална отчетност. Съдията Мариян Марков обаче не разпореди конфискация на имуществото им, въпреки че прокуратурата настояваше за това. Обвинението обяви, че е сезирало комисията „Кушлев и ще настоява сумата от 7 050 000 евро, да бъде потърсена от Томов и Иванов.
Предния ден държавното обвинение настоя Александър Томов да бъде осъден на 15 години лишаване от свобода, което е надхвърля средния размер на наказанието, предвиден в закона за подобно престъпление. Адвокатът на Томов Ина Лулчева заяви, че не е извършено никакво престъпление и нейният клиент не може да носи никаква отговорност.
За разлика от Мария Мургина, Томов не само че не избяга от журналистическите въпроси, а изложи пространно пред медиите разочарованието си от решението на магистратите. Той коментира, че осъждането му по това обвинение е нечестно от гледна точка на морала и юридически присъдата е неправилна. Томов предупреди, че битката продължава на втора инстанция и обеща да не бъде тих и няма да изчаква. Бившият спортен деятел заяви също, че в неговия случай ще трябва да търси и международна правна помощ. Той за пореден път се нахвърли срещу спрягания за Октопод Алексей Петров, като заяви, че цялото обвинение е „формирано от работна група начело с бившата барета. Както винаги, Томов съзря и политически мотиви в присъдата си, като заяви, че целта била да му се попречи да участва в предстоящите избори.
Така или иначе, рано е за задоволство от тези първи за годината присъди по знакови дела. Нека припомним, че на първа инстанция и шефът на Топлофикация Валентин Димитров бе осъден по някои от делата срещу него. От тогава мина вече доста време (едната присъда беше още през май 2009 г.), а до днес Топлото снове с неизменната си чанта с документи по по-горните инстанции. Нищо че има общо три осъдителни присъди.
Подобно се очертава и положението с бизнесмена Марио Николов и неговата група, които получиха много години затвор. Но и те като Топлото кръстосват коридорите на Съдебната палата. И ще го правят, докато заради нескончаемите съдебни процедури не одрусат държавата в съда в Страсбург. И виновни за пореден път ще се окажем всички ние.

Мария Мургина подаде оставка на 12 февруари 2009 г., след като й бе отнет допускът до класифицирана информация. Като мотив за оттеглянето от поста си тя посочи неизпълнението на плана за данъчните приходи на агенцията за 2008 година.
На 10 март миналата година Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт срещу бившата шефка на НАП. Срещу нея бяха повдигнати четири обвинения - две за престъпления по служба, за принуда на данъчен служител и за потвърждаване на неистина в декларацията й пред Сметната палата. За престъпленията, в които бе обвинена, законът предвижда между 1 и 8 години лишаване от свобода. На 23 март 2010 г. делото бе върнато обратно на прокуратурата на 23 март, след като съдът откри редица процесуални нарушения. Процесът тръгна отново на 8 юни, като съдът допусна като граждански ищец бившата служителка на НАП в Силистра Милена Цолчовска. Тя поиска 25 000 лв., но съдът уважи иска й само в частта за претърпените неимуществени вреди в размер на 20 000 лева. В процеса бяха разпитани множество служители на НАП, както и бившият министър на финансите Пламен Орешарски и неговият тогавашен заместник Георги Кадиев. По делото свидетелства и депутатът от ДПС Гюнай Сафер, който също в момента е подсъдим заедно с колегата си Митхат Табаков по обвинение в документна измама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във