Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мургина се запъти към съда

Делото срещу бившия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина влиза в съда, след като в сряда (10 март) Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт. Срещу Мургина са повдигнати четири обвинения - две за престъпления по служба, за принуда на данъчен служител и за потвърждаване на неистина в декларацията й пред Сметната палата. Според обвинението в периода от април до края на юни 2006 г. Мургина в качеството си на длъжностно лице с отговорно служебно положение е нарушила служебните си задължения и устно е дала незаконни указания на директора на офис Средни данъкоплатци и осигурители при Териториалната дирекция на НАП - София. Между 16 и 20 юни същата година тя е дала и незаконно писмени указания на друг служител - главен инспектор по приходите при Териториална дирекция Големи данъкоплатци и осигурители в София. Мургина е заплашила директорка на териториалната служба НАП в Силистра с цел да я принуди да подаде молба за напускане. А в декларацията й пред Сметната палата са констатирани неверни факти.
Ексшефката на НАП подаде оставка в средата на февруари 2009 г., след като бе съобщено, че достъпът й до класифицирана информация е отнет от ДАНС. Лидерът на РЗС Яне Янев обяви тогава, че Мургина и висши държавни чиновници на агенцията са търгували с влияние, а тя си е позволявала да толерира с данъчен чадър определени фирми и олигарси, които приоритетно да си получават ДДС. Според Янев имало и черен списък с фирми, които чакали месеци и дори повече от година да им бъде възстановен начисленият данък.
Нарушенията бяха установени в седем териториални дирекции на НАП, чиито директори попаднаха в обсега на проверката наред с Мургина. Малко по-късно се разбра, че в ДАНС и прокуратурата има и друга - семейна разработка за източване на ДДС срещу Мургина, която се отнася до фирма на мъжа, с когото тя живее, и на сина й. Става въпрос за Владислав Христов и фирмите му Рокон Трейд и Рокон - Изследователски център АД.
Сигналите изпратили няколко уволнени служители на висок пост в териториални дирекции. Един от уволнените - Недялко Киров, ексшеф на дирекцията в Бургас, беше отстранен заради ревизия на футболния бос Христо Порточанов. Киров заяви пред медиите, че Мургина се опитвала да въздейства върху работата на подчинените му чрез указания и писма и му било внушено да си подаде оставката, защото е неудобен. Друг пострадал - Милена Цолчовска, която оглавяваше НАП в Силистра, стигна до болница в резултат на конфликта.
Кръгът на служителите, които вероятно са захранили разследващите с информация, донякъде очерта самата Мургина още докато оглавяваше агенцията. Анонимен сигнал до министъра на финансите за опит на частната фирма ЕT Силвестър да източи 1.2 млн. лв. стана причина за уволнението през 2007 г. на седем висши служители в Дирекция Обжалване и управление на изпълнението при НАП - София. Директорката на приходната агенция тогава заяви, че за тях има съмнения, че са нарушили
вътрешните процедури
и са издавали документи с невярно съдържание. Седмината уволнени се оказаха директорът на дирекция Обжалване и управление на изпълнението Александър Свраков, юристът Митко Балкански, Томислава Георгиева, Данко Георгиев, Мая Ангелова, Людмила Кръстева и Десислава Гъндева.
Експремиерът Сергей Станишев, който прие оставката на Мургина, въпреки опитите на тогавашния финансов министър Пламен Орешарски да я защити, каза че го е направил заради ДАНС. Самият Орешарски, който не можа да преглътне отстраняването на подчинената си директорка, тръгна да убеждава публиката, че събираемостта на ДДС у нас не е проблем. Но допълни все пак, че оставката на Мургина е свързана с известно неизпълнение на плана за приходите и с напрежение в отношенията с ръководството на НАП. Причината за оставката на Мургина се оказа съвсем друга - силен натиск от Брюксел за разследване на схемите за точене на ДДС.
В основата на обвиненията срещу Мургина са далаверите около комбината Кремиковци. Става дума за неправомерно прихванати данъци на бившия шеф на Кремиковци Валентин Захариев. Месец след старта на разследването се заговори, че Мургина и изпълнителният му директор Александър Томов са източили милиони ДДС от дружеството чрез верига от офшорни фирми и договори за продажба на акции на футболния клуб ЦСКА. Мургина пазила старателно от ревизии сделките на Томов, в резултат на което бюджетът бил сериозно ощетен. В данъчната й декларация пък липсвал имот в Созопол. Разследващите установили, че Мургина принуждавала Цолчовска да напусне, защото отказвала да си затваря очите за нарушения. Въз основа на незаконосъобразните й писмени указания било намалено данъчно задължение на фирмата Плевен 1999 ООД.
Една от порочните практики, прилагани от Мургина, е свързана с допълнително материално стимулиране на служители от агенцията с цел да бъдат вкарани в престъпни организирани групи за източване на ДДС и за рекет на почтени фирми - редовни данъкоплатци. Това се е правело чрез непрекъснат данъчен контрол и проверки. Разследващите установили, че т. нар. вътрешни правила били подписвани от директора на НАП, но не били публикувани на официалния сайт на агенцията, а това е незаконно. Мургина работила в група с част от своите заместници, които получавали рекордни за българските стандарти премии. Според разследващите в този кръг влизат Николай Петков, Росен Иванов и Васил Панов. Само за тримесечие посветените взели премии от порядъка на 90-100 хил. лв., докато средният размер на премията за редовите служители на НАП бил 237 лева. А онези регионални директори, които отказвали да участват в престъпните схеми, като директорката на НАП-Силистра Милена Цолчовска и директорът на НАП-Бургас Недялко Киров били отстранени.
Междувременно
ДАНС изясни схемите
за източване на ДДС. Едната е чрез фиктивен износ на алкохол за страни от ОНД и Румъния. Агентите на българското ФБР са намерили документи, според които само за няколко месеца обемът на алкохолните напитки, изнесени в страни от бившия Съветски съюз, се равнява на дебита на минералния извор в Горна баня за цяла година. Високопоставени данъчни служители пък оказвали натиск върху подчинените си да неглижират данъчните ревизии на фирмите, декларирали износа. Друга схема е чрез внос на стоки при силно занижени цени, които след това се продавали многократно по-скъпо на вътрешния пазар. Агентите на ДАНС установиха, че договорът за изграждане на системата за управление на приходите на НАП е сключен с клон на френската компания Бул в Южна Африка, но тя е несъвместима с нашите условия. Подобна система работи само в три страни - Ботсвана, Зимбабве и Саудитска Арабия, което станало основание служители на агенцията да бъдат командировани за обучение в Африка. В самата агенция бяха установени разхищения на средства за консултантски и проектни услуги около новата сграда на НАП на бул. Цариградско шосе.
Според някои информации повод за разкритията срещу Мургина станали фирмите на бизнесмена Владислав Христов, с когото Мария Мургина живее на съпружески начала. Дейността му била обект на разработка от ДАНС, а агентите разплели и документирали престъпната схема чрез специални разузнавателни средства.
На сайта на финансовото министерство бяха публикувани
имотите на Мургина
- 1/2 идеална част от парцел от 517 кв. м в Созопол, 1/2 от дворно място от 1700 кв. м в гр. Бяла, 1/2 идеална част от апартамент от 101 кв. м с гараж в София и още един от 96 кв. м пак в столицата, както и 1/5 от незастроен урегулиран имот. Ведомството на Пламен Орешарски единствено не се съобрази тогава с решението всички министри да опишат в отделни декларации пълното си имущество, както и това на своите съпруги и деца. Затова и не се разбра веднага, че синът й Мартин Мургин има фирма, която дава данъчни консултации. Тя се казва М-Бул и е създадена през 1992 г. от самата Мургина. След шест години тя я прехвърля на сина си, за да си вади хляба със съвети относно... плащането на данъци!
В медиите бе публикуван сигнал на гражданина Благо Гунев от 2006 г. до прокуратурата, финансовото разузнаване и комисията по корупция за престъпна дейност на лицата Владислав Костадинов Христов и Мария Атанасова Мургина. Според него като държавен служител тя бързо натрупва собственост от седем недвижими имота в най-апетитните райони на столицата и по Черноморието, придобити при това в периода на икономическата криза през 1998-1999 година. Мургина притежавала земи в района на гр. Бяла, Варненско, в гр. Созопол, на ул. Кърниградска, ул. Стара планина и кв. Симеоново в София и др. Тя учредила право на строеж в полза на Рокон изследователски център АД в собствения си недвижим имот в гр. София, местността Витоша - ВЕЦ Симеоново на обща стойност над 100 000 лева. За нея и за Владислав Христов са построени огромни съседни апартаменти от над 200 кв. м всеки. Тази сделка и значителната печалба по нея не са отразени в подадената данъчна декларация за доходите през съответната година.
За главен конструктор на кариерата й в днешно време бе нарочен Ахмед Доган. През 2008 г. Мургина направи на маймуни депутатите от антикорупционната комисия, като в продължение на повече от половин година отказа да им предостави данни за имотите на Сокола. Те й пратиха три писма, но тя не реагира, та се наложи шефът на комисията Бойко Великов да се срещне с нея и да я накара да се яви в парламента, за да обясни забавянето. При срещата си с депутатите обаче Мургина излезе със странното обяснение, че не е получила първото писмо, а останалите били неясни, затова не им обърнала внимание. Докато Мургина ръководеше НАП, оттам така и не дадоха данни за Боянския сарай, за хотела в Рибарица, за Двореца на децата в родното село на Доган - Дръндар, и за парк Росенец край Бургас. Констатациите от уж течащите проверки бяха обявени за конфиденциална информация, която не може да бъде разкривана, а Мургина уверяваше, че всички действия на служителите на агенцията по този повод били законосъобразни, безпристрастни и се извършвали в рамките на предвидените законови срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във