Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мъртво вълнение в службите

Ето че есента се показа зад гърба на лятото, а с приближаването на септември в силовите служби се стягат за ветрове, вместо да берат плодове. Мнозина пък плахо си задават въпроса ще бъде ли септември май?
Ще бъде, отговаря властта, подобно на гениалния Гео Милев (в неговата поема Септември). Но за някои. За други пролетният възход вече е минал и цветята на надеждата са увехнали.
Септември ще бъде май за любимото на премиера Бойко Борисов вътрешно ведомство, а в косите на любимата на експремиера Сергей Станишев ДАНС есента ще донесе бели нишки от ядове и кахъри. Така очертаващите се съдбини на двете силови ведомства ни препращат към смесените чувства на оптимизъм и трагизъм, характерни за цитираната поема.
Понеже в случая става дума за институционални съдби, поетичното измерение на човешкото страдание остава на заден план, за да се открои финансовият аспект на драмата. Както обещаха новите стопани на вътрешното министерство и на държавата, дойде време МВР да бъде поглезено, след като толкова години джобчетата му бяха празни.
А ДАНС я очакват трудни дни, тъй като в тежката ситуация на финансова криза по света и у нас, за да дадат на МВР, ще се наложи да бръкнат в нейната чантичка.
Септември беше посочен от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов като месеца на истината, когато законодателите от НС ще сложат нещата по местата им. Законопроектите за промените в Закона за МВР и ДАНС ще влязат в парламента в началото на есента, заяви във вторник (25 август) Цветанов на кръгла маса Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България. Един от акцентите на обсъждането обаче бе добре познат - Пари нема, действайте. Ще припомня на законодателите обещанието им да гласуват бюджет на МВР, който да осигури ефективната му работа, каза тогава вътрешният шеф. Думите му бяха посрещнати с крива усмивка от Анастас Анастасов, шеф на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред, който може би се досеща с какви мъки ще мине гласуването.
За миналата година субсидията за ведомството бе 905 738 000 лв., приходите от собствена дейност бяха 127 000 000 лв., разходите - 1 032 738 000 лева. Ако приемем, че численият състав на министерството е между 50 и 53 хил. души, на шапка се падат по около 20 бона разходи годишно.
В марковата чантичка на ДАНС миналата година държавата сложи 133 405 000 лв. за харч. От тези пари агенцията си имаше собствени 45 000 лв., останалото бе субсидия. Ако приемем, че численият състав на агенцията е около 3000 души, на агент се падат по около 44 бона разходи - тоест два пъти повече, отколкото на една МВР-шапка.
За да дадат сегашните законодатели бюджет на МВР, който ще е далеч от искания, но все пак ще е различен от миналия, ще се вземат пари от бюджета на ДАНС. Това ще стане, тъй като след приемането на поправките в закона за агенцията по всяка вероятност от структурата й ще бъде извадена дирекцията Управление при отбранително-мобилизационна подготовка (с дублираща дирекция в администрацията на МВР). ДАНС ще се раздели вероятно и с главните дирекции от специализираната администрация Технически операции (също с двойник в МВР) и Икономическа и финансова сигурност - ако премиерът реши да отнеме на ДАНС борбата с корупцията и икономическата престъпност и я даде на възраждащата се антимафиотска служба в МВР.
Според идеята на вицепремиера и вътрешен министър Цветанов в структурите на министерството ще се влеят Гражданска защита и всички дейности, свързани с прословутия телефон 112. Така че, ако има някакви пари в сметката на бившето вече Министерство на извънредните ситуации (МИС), те трябва да влязат в портфейла на МВР. Това обаче по-скоро е фикция, тъй като в началото на август заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че несъществуващото вече МИС към 31 юли е изконсумирало 75% от бюджета си за 2009-а.
Така че есента и за двете ведомства се очертава да е дъждовна, с вятър и ниски температури. За ДАНС изпитанията ще бъдат още по-големи, като се има предвид и кадровата криза, която вече тресе агенцията и предизвиква мъртво вълнение в състава. На принципа иди - дойди оттам си тръгват и се връщат различни групи хора. Тези, които си тръгнаха напоследък, са хора от обкръжението на спасилия се (по-скоро спасен от кабинета) шеф на агенцията Петко Сертов, който вече плакне окото на Бяло море - това са Рашко Зайков и Велин Хаджолов. А през портала на ДАНС отново влязоха люде, спрягани за близки до бившия заместник-шеф на агенцията Иван Драшков - Веселин Марков, Владимир Писанчев, Георги Великов. А кадровите промени, неизвестността около структурата, придружени с финансови рестрикции, няма как да не извадят ДАНС от досегашното й състояние на лукс и комфорт.
Колкото до МВР, там надеждите, че септември ще бъде май, също са илюзорни. Каквото и да става, пари нема, а обществото и Европейският съюз искат действия. Значи ни очакват отново дни на ръба...

Facebook logo
Бъдете с нас и във