Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мустакатото МВР пак в първи клас

В деня, когато вътрешният министър Цветан Цветанов свика всички шефове на дирекции на второто за годината национално съвещание, се случиха две многозначителни събития. Едното е уволнението на говорителката на Областната дирекция на МВР-Варна Калинка Пенчева. Въпреки наказанието случаят с варненската Калинка направи реален страха, че изобщо не познаваме истинските мащаби на полицейското насилие. След като служител, който по закон е призван да превежда политиката на министерството на езика на гражданското общество - всъщност упражнява и налага езика на насилието, какви ли ги върши всеки ден 20-хилядната полицейска армия, въоръжена с палки, белезници, пистолети?


Второто събитие бе оправдателната присъда срещу бившия военен министър Николай Цонев, произнесена в понеделник (29 октомври) от Софийския градски съд. По съдържанието си то е вариант на историята на варненската калинка, която също показа непознатото лице на полицейското насилие. Нека си припомним онзи 1 април 2010 г, когато Цонев беше арестуван зрелищно от маскирани и въоръжени антимафиоти. Сцената на бруталното му задържане никак не пасна на традиционния първоаприлски шеговит дух и всъщност се превърна в образец на хорор-реалити шоу, което беше въртяно по всички телевизии. Кадрите бяха придружени от нечувано дотогава словесно насилие, дело на изгарящия от мерак да пребори корупцията заместник градски прокурор Роман Василев, който далеч преди съдът да си каже тежката дума, определи Цонев като абсолютен престъпник.


Освен че възстанови донякъде сринатата представа за елементарна справедливост, оправдателната присъда за бившия военен министър отново извади на бял свят една традиционна вече слабост на разследващите органи у нас - безспорното им умение да съшиват с бели конци доказателства и обвинителни тези и очевидното безсилие да разкриват 100-процентови улики, годни за съдебния процес.


На фона на тези събития МВР свика национално съвещание в Старозагорските минерални бани. Както можеше да се очаква, ръководството на вътрешното ведомство излезе от баните чистичко, сресано, пременено в белите одежди на невинността и надеждата. Затъкнало за кой ли път моливче над ухото, МВР отново преброи престъпните босове у нас, приличайки на първолаче пред сметало. Сметката е проста, прегледна и създава впечатление, че досега е свършена добра работа - мафиотските лидери у нас са 307, срещу 245 вече са заведени досъдебни производства, 124 са с мярка за неотклонение задържане под стража, отчете МВР-шефът Цветан Цветанов. Министерството е регистрирало общ спад с 11.6 % на престъпленията против личността и собствеността, ръстът на разкритите престъпления се е увеличил до 36.6 % през последната година, има сериозни резултати в разкриването на тежките престъпления с отвличанията, на въоръжените грабежи. Намалели са и престъпленията срещу личността, кражбите на коли.


Ако се взрем в числата от миналите години, ще ни направи впечатление, че ръководството на ведомството явно не желае да мине във втори клас - от години си стои пред сметалото и все отмята криминалния контингент и босовете на престъпни групи. Те обаче упорито си стоят на трайна величина и дори има ръст на възпроизвеждането им. На първото национално съвещание, проведено от това ръководство на МВР през януари 2010 г., в което участваха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Борис Велчев, за първи път бе съобщено, че тези, които тормозят обществото ни и страната, като цяло са около 250-300 души. Сред тях има знакови за прехода фигури, срещу които не са предприемани никакви действия през последните десет години, заяви тогава вътрешният министър Цветанов. На свой ред министър-председателят отбеляза, че срещу тези близо 300 души са изправени над 70 хил. полицаи, прокурори, следователи, разузнавачи и агенти от ДАНС. На карта е заложено доброто на 8 млн. българи срещу прекрасното съществуване на 300 души, заяви премиерът. Политическа воля има, обезпечение - също. Няма да има компромис към никого, удари по масата той. Главният прокурор Борис Велчев се зарази от ентусиазма на премиера и заяви, че 2010 г. е годината, в която не можем повече да се оправдаваме с нищо.


В края на 2010 г., когато силовите институции вече нямаха с какво повече да се оправдават, на поредното съвещание на МВР стана ясно, че полицията следи 223 лидери на престъпни групи, от които 50 са с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, а в България вилнеят най-малко 223 криминални банди.


След седем месеца ни сервираха още една порция от ободряваща статистика. През юни 2011 г. Цветанов отчете, че срещу общо 14 лидери на организираната престъпност вече имат издадени присъди през същата година, 12 са с мярка домашен арест, 13 - с парична гаранция, а двама - с подписка.Освен това през годината имало спад на престъпленията против личността със 7 на сто, а на измамите - с 23% в сравнение с предишната. Главният прокурор Борис Велчев пък изрази надежда, че до края на 2011 г. броят на образуваните досъдебни производства и на осъдените ще бъде убедителен. Никой от тях обаче не обели и дума за факта, че през същата година из чекмеджетата в полицията и прокуратурата отлежаваха поне 600 000 преписки за престъпления, дело на неизвестни на разследващите органи извършители.


Следвайки хронологията на съвещанията, стигаме и до предпоследната среща на шефовете от дирекциите в МВР с ръководството на министерството през март 2012 г. във Велико Търново. Акцентът тогава бе, че вътрешното ведомство води люта и безкомпромисна битка с полицейското насилие и с действията, уронващи престижа на институцията. В тази битка през 2011 г. паднаха 160 полицаи. В тези случаи ние сме и ще бъдем безкомпромисни. Няма да търпим такива неща като полицейското насилие, закле се Цветанов, без даже да подозира, че месеци по-късно ще му се наложи по същите причини да посегне и на варненския си глас.


На това съвещание бяха изнесени числа и за битовата престъпност. От тях стана ясно, че до пет години МВР ще се пребори и с тази хидра веднъж завинаги. Повод за този оптимизъм даде твърдението на ръководството му, че има 14 на сто спад в този вид престъпления. Наред с това намаляват убийствата, грабежите и кражбите на коли.


За зла беда мартенската статистика на МВР показа, че на мястото на задържаните босове на престъпни групировки като кокичета никнат още. В края на 2010 г. мафиотските лидери бяха 223, през март МВР преброи до 299 босове на организирани престъпни групи (от които 139 ефективно неутрализирани, 119 са с различни мерки за неотклонение, а 20 вече осъдени). И първолаче би сметнало, че на практика от общо 299 босове на свобода през март всъщност са били само двадесет и един.


Е, откъде само за пет месеца ефективна уж работа на службите се появиха тези 307, за които спомена Цветан Цветанов в понеделник, преди да излезе от минералните бани? Липсата на отговор на този въпрос логично поражда съмнение, че МВР ще се справи и с основната му задача, дефинирана от министъра: Как да надградим това, което сме постигнали дотук. Изглежда, или Цветанов надгражда в разграден двор, или националните съвещания са празно мелене на приказки, по време на които се раждат крилати препоръки като тази шефовете на областните дирекции на МВР да обиколят регионите си и да се запознаят с проблемите на хората. Или изумителният акцент в дейността на ведомството през следващата година в Академията на МВР да бъдат обучавани афганистански граждани за полицейски служители...


Изглежда, вече е късно да се надяваме, че в този му нереформиран вид и с това ръководство вътрешното министерство най-сетне ще свали моливчето от ухото си. От четири години и ние, и Брюксел, и Шенген това чакаме - МВР да мине във втори клас. Но всуе - дето се казва, на този юнак мустаци му пораснаха, но акъл не му дойде...

Facebook logo
Бъдете с нас и във