Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мътният бизнес на ръгбиста Чолов

В литературата жанрът факшън е комбинация между информация за реални факти и тяхната проекция в художествена измислица. В подобна модна линия се развиват напоследък събитията около популярната манекенка и екранна мутреса от филма Под прикритие Ирена Милянкова. Ролята й на компаньонка на мафиота Джаро в телевизионния сериал се оказа напълно подходяща за нея, след като през тази седмица ГДБОП задържа за сводничество нейния съпруг и председател на федерацията по ръгби, 41-годишния Росен Чолов, по-известен като Чолата.


Заедно с него бяха закопчани и двама негови съучастници - манекенката от модната агенция FH1-agency Ралица Любенова и шофьорът на Чолов Пламен Кирилов - световен шампион по карате. Според официалната информация на МВР целта на операцията, ръководена от специализираната прокуратура е била неутрализиране на организирана престъпна група, която се занимавала с набиране и склоняване към проституция и с трафик на жени с цел сексуална експлоатация.


Антимафиотите атакували рано сутринта в понеделник луксозната къща на Чолов в квартал Горна баня, където щракнали белезници на видния ръгбист и двамата му съратници. Според събраните до този момент данни тримата набирали млади момичета, на които предлагали работа в известна модна агенция. Офертите били съблазнителни: участия в ревюта, фотосесии и видеоклипове. На по-късен етап обаче започвало и склоняването на служителките - част от които непълнолетни, да предлагат сексуални услуги с обещание за добро възнаграждение. За целта били ползвани стаи в скъпи хотели, сред клиентите имало български и чужди граждани. Цените на сексуслугите варирали между 500 и 1000 лв. в зависимост от предлаганите екстри. В хода на акцията са били извършени претърсвания в домовете на задържаните и в офиса на модната агенция в столицата. Иззети са били множество телефони, сим -карти, компютърни конфигурации и документи, големи суми пари и наркотици.


Името на модната агенция официално не се съобщаваше никъде в първоначалните съобщение на полицията, но фигурира в медийното отразяване на операцията. Проверка в регистрите показва, че Eф Ейч Уан Ейджънси е регистрирана като еднолично дружество с ограничена отговорност през 2008 г. с предмет на дейност набиране на модели, консултантска дейност, реклама, организиране на модни ревюта, импресарска дейност. Предишното име на фирмата е било Визаж М, което и бе причина някои медии да свържат името на агенцията с най-известната ни манекенка Жени Калканджиева. Бившата Мис България, а отскоро и тв водеща обаче през цялата седмица не вдигаше мобилния си телефон.


Не така стояха нещата със собственичката на набедената като параван на бардак FH1-agency Цветелина Борисова, която отрича нейната фирма да има каквато и да било връзка с Калканджиева. Шефката на агенцията приемаше журналисти по всяко време в офиса си на ул. Хан Аспарух на пъпа на София на две крачки от Витошка. Бюрото на Борисова в просторен апартамент в партера на стара сграда беше отрупано с вестници, а Борисова се дивеше на измишльотините в тях. На едно място пише, че мъжът ми е бизнесмен и върти две фирми, а той е покойник от година и половина. Пишат също, че съм от Омуртаг, а аз съм родена в Русе. Имах по- различно мнение за медиите..., възмути се жената пред репортер на Параграф 22. В офиса се намираха и няколко очарователни момичета от агенцията, които същия ден са били разпитвани в централата на ГДБОП. Питаха ни дали познаваме Росен Чолов и другите двама задържани, обясни едно от момичета, Жанета Иванова, студентка в София. Девойките обаче отрекоха да са се занимавали с платен секс. Борисова пък си обяснява цялата истерия като постановка от страна на конкуренцията, но не посочи кой би могъл да стои зад подобни действия.


Обвинената в сводничество Ралица работи като модел с договор от 10 януари 2012 година. Но през последните пет месеца идвала от време на време да обучава момичетата, организирала срещи с фотографи и дизайнери. Според полицейски сведения разплитането на случая започнало след използването на телефони на някои от момичетата, при което се разбрало, че те отсъстват по няколко дни и дори пътували с клиенти зад граница. Момичета са водени при клиенти в хижи и вили, обясни източник от спецпрокуратурата .


Бившият министър на спорта Васил Иванов-Лучано, който е заместник на Чолов в управлението на федерацията по ръгби , заяви, че е изумен от ареста и за него това било голяма изненада. Мога да кажа, че Росен Чолов е влюбен в семейството си. От година и половина дава всичко от себе си на тема ръгби... Това, което говори полицията, е доста странно. Когато се докаже това в съда, тогава може да се говори, обясни Лучано пред ТВ 7.


Извън заниманията си с ръгби обаче не е много ясно с какво се занимава арестуваният съпруг на актрисата Милянкова и откъде идват парите, с които издържа жена си, четирите си деца, води охолен начин на живот и живее в къща палат в Горна баня. Справка в системата ДАКСИ показва, че на името на Росен Чолов се водят две фирми. ИЕРАЙ ЕООД е за външно- и вътрешнотърговска дейност, търговска и посредническа дейност, консултантска дейност и др. Другата фирма е ЕС ЕФ ИНС , дружество с ограничена отговорност с предмет на дейност агентска, консултантска дейност, застрахователно агентство и всяка друга дейност, незабранена от закона.


Шефката на FH1 - agency казва, че са приятели с Чолов и неговото многодетно семейство от десет години, знае, че той е бизнесмен, но без да е наясно с какъв точно бизнес се занимава. Единственото, което признава, е, че от време на време момичета от нейната агенция били използвани като фотомодели за рекламни материали. Предстои това сега да се изясни от Комисията за незаконно имущество и от прокуратурата.


nbsp;


nbsp;


Сергей Конарт, обвинен в търговия с хора, е имал намерение да направи публичен дом в България с парите, получени от 13-те му сексробини във Великобритания. Руснакът бе осъден от лондонския съд на 10 години затвор и глоба от 320 000 долара за сутеньорство. Той заставял жени от Източна Европа да се занимават с проституция.


Руснакът и жена му предоставяли на жертвите си фалшиви самоличности. Принуждавали ги да работят в бордеи в Западен Лондон, за да изплатят дългове от 80 хил. паунда . Таксували клиенти си с по 200 паунда за всяко посещение. Жените били заплашвани с насилие и дрогирани с екстази и кокаин.Според думите на сексробините те чули разговор на Сергей с майка му в Русия, в който той казал, че има намерение да открие публичен дом в България, в който да продължи работата си.

nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във