Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Мутренски ренесанс

Пак изстъпление на мутри, този път на бул. "Черни връх" в столицата.
S 250 1d314c3f f889 4dfc 9d51 9e783699cdf3
S 250 97ff0aa5 0b8e 4a51 824f 1867e5ca6235

Истинско бляскаво дефиле на мутри - от близкото минало или активни днес - се състоя във вторник (15 март). Както подобава да се случи в една истинска столица на мутренска държава. В специализирания наказателен съд (СНС) се разигра нещо подобно на  церемонията за филмовите награди в Кан. Само дето нямаше опънат червен килим, по който да преминат до болка познати нам известни представители на българския ъндърграунд.

Сред тях бе Златомир Иванов-Баретата, който в последните години прекарва времето си ту в съдебните зали, ту по болници, където лекува раните от покушението срещу него през януари 2013 година. Макар че не бе в смокинг, в обсега на камерите влезе и работодателят на тримата охранители биячи от околовръстното шосе - Ивайло Борисов-Ториното, близък съратник на Баретата. Те бяха в компанията на още осем души от групата на Златомир Иванов, обвинени по наказателно дело № 466/2015 като организирана престъпна група за разпространение на наркотици по Южното Черноморие.

След като в това дело става дума за разпространение на дрога по Черноморието, нямаше как в залата да не присъства и първият законно признат наркобос у нас - Димитър Желязков-Митьо Очите от Несебър. Както е известно, титлата на наркобос му връчи окончателно Върховният касационен съд (ВКС) през юли 2011 г. след решението му Митьо Очите да излежи в затвора присъда от шест години и четири месеца.

Между впрочем коронясването на Очите премина в условия на тежка борба на адвокатите му със съдебната система. Те се бореха на живот и смърт клиентът им да си остане с първоначалната си присъда от четири години и 10 месеца затвор, получена след споразумение с прокуратурата. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев обаче сложи прът в колелото на късмета, след като поиска процесът да бъде възобновен. Така на практика споразумението между Очите и Бургаската окръжна прокуратура бе скъсано и той получи по-висока присъда, тя бе потвърдена и от ВКС.

Излежалият присъдата си наркобос се яви във вторник в СНС в нова роля - този път на свидетел по делото срещу Златко Баретата. В съответствие с новото си качество Митьо Очите се опита да си изгради имидж на обикновен човек, ползващ услугите на междуградските автобусни линии, а не на собственик на колекция от коли, достойна за едно истинско автоизложение. Той нахлу в съдебната залата, задъхан и нетърпелив, и се обърна към съдиите с думите: "Айде, какво става, ще си изпусна автобуса".

Свидетелят Димитър Желязков обясни на съдебния състав, че от всички присъстващи на подсъдимата скамейка познава единствено Златомир Иванов. "Познавам го от 1995 г., когато тренирахме в една зала. Не съм го виждал от много години и не поддържам връзка с него. Аз бях в затвора от 2007 до 2012 година. Последно Златко съм го виждал по телевизията. Не съм се телепортирал от затвора, за да се виждам с него", заяви Митьо Очите.

Несебърският наркобос разказа още, че в последните месеци освен като свидетел се изявява и като консултант. От разпита му стана ясно, че Желязков работи в бургаския клон на охранителната фирма "Аркус", която свързват със Златомир Иванов. На въпрос знае ли кой е управител на фирмата Желязков отговори, без да е сигурен: "Мисля, че е Иван Владимиров" и заяви, че бургаската фирма няма нищо общо със софийската. Всяка фирма е отделна за себе си, уточни Желязков. Той посочи още, че консултира фирмата за всичко, включително и за избора на автомобили.

Залата в Специализирания наказателен съд събра на едно място антимафиоти от Бургас и предполагаемите им обекти в лицето на Златко Баретата и групата му. Николай Стоев, Димо Чолаков, Владимир Маринов и Чанко Алексиев свидетелстваха, че са работили в Регионалното звено "БОП"-Бургас в периода 2011-2013 г., но не са получавали оперативни задачи във връзка с подсъдимите лица.

От призованите подсъдими липсваха Валентин Доневски, обявен за общодържавно издирване, и Петър Цветанов, който се намирал нейде в странство. Шефът им Златомир Иванов коментира накратко и инцидента на околовръстното шосе, в който трима охранители на Ивайло Борисов-Ториното пребиха семейство. "Сигурно всеки ден се бият по пътищата, само че няма снимани с камери или с телефон. Естествено, че не одобрявам", заяви Баретата.

Златомир Иванов се оказа прав - по пътищата и столичните улици днес се млатят така, както мутрите не се млатеха по време на разцвета им през 90-те години на миналия век. В последните години обаче те претърпяват истински ренесанс - за ужас на обикновените граждани. По същото време, докато Баретата коментираше побоя на околовръстното, на столичния булевард "Черни връх" неизвестни мутри изнесоха поредното кърваво представление, необезпокоявани от полицията. След сблъсък между  джип БМВ X 5 и лек автомобил шофьорът на джипа започнал да налага виновника за катастрофата. След малко на мястото пристигнал още един джип "Мерцедес", натъпкан с мутри, които премазали от бой нещастника.

В характерния си напоследък стил "след дъжд - качулка" МВР съобщи, че "столични полицаи изясняват всички факти и обстоятелства около възникнал инцидент на обяд на бул. "Черни връх". МВР заяви, че сигналът за произшествието и боят между участниците в инцидента e бил получен в полицията около 12.30 часа. "Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и "Бърза помощ", уведомиха от министерството. Очевидци обаче заявиха, че през времето, докато се появят на мястото, виновникът за сблъсъка буквално бил пребит. Задържан е 35-годишен, криминално проявен, от София. Полицейски служители работят за установяване на фактологията около случилото се, увериха от МВР.

Можем да сме сигурни, че и този път, както при инцидента на околовръстното шосе, полицаите ще си свършат работата. Мнозина бити, потърпевши и възможни жертви на мутренските изстъпления вече хванаха цаката на полицейското разследване - вадят мобилните си телефони и снимат, докато мутрите не им строшат телефоните в главите. Пред съда записите може да не са доказателство, но са красноречива илюстрация за инвазията на нискочели и дебеловрати мутанти, случваща се пред безучастните погледи на управляващите.

Затова, братя, снимайте! Пък когато и това спре да действа, няма друг изход, освен да се хващаме за лопатите!

Facebook logo
Бъдете с нас и във