Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Музей на Скотланд ярд показва българския чадър

Митичният български чадър, с какъвто се смята, че преди повече от три десетилетия е убит българският дисидент Георги Марков ще бъде изложен в Музея на Скотланд ярд, който в скоро време ще бъде отворен за широката публика, съобщи английският вестник Таймс на 6 май (сряда).
Чадърът оръжие, изстрелващ смъртоносна сачма, ще бъде поставен зад витрините заедно с веществени доказателства и документи по делото срещу Джак Изкормвача и други зловещи експонати.
Както е известно, писателят дисидент Георги Марков умира в лондонска болница на 11 септември 1978 година. Преди смъртта си той обяснява на лекарите, че както се разхождал по моста Ватерлоо в английската столица на 7 септември, усетил убождане в момента, в който се разминавал с мъж с чадър. От тялото на писателя е извадена метална сачма с миниатюрни отвори, разработена вероятно в лаборатории на КГБ, съдържаща силна отрова рицин, която причинила смъртта на писателя. Дисидентът Марков критикуваше по радио Свободна Европа режима на Живков и се смята, че затова е бил ликвидиран от вездесъщата Държавна сигурност с помощта на съветското КГБ. Колкото до чадъра, той се оказа легенда, сътворена от един лондонски вестник, която светът повтаря вече над три десетилетия. Случаят обаче продължава да тъне в мистерия и Скотланд ярд вероятно ще приключи разследването поради изтичане на срока на давност.
Заедно с отровния чадър в експозицията са изложени и веществени доказателства за ужасяващите престъпления на Джак Изкормвача, както и ножове и други инструменти, използвани от серийни убийци. В музея на Скотрланд Ярд може да се види също и бинокъл, при фокусирането на чиито лещи се изстрелват шипове в очите на гледащия. Сред най-новите експонати на музея са окървавената униформа на полицай Кейт Блейклок, който загива по време на метежите в Тотнъм през 1985 г., както и отделна секция, посветена на серийния убиец Денис Нилсен. В нея са изложени и части от банята, в която Нилсен е укривал телата на своите жертви. Най-старият експонат е чифт белезници, които са използвани през 1841 г. при ареста на въстанници. Изложени са също така и оръжия, като например меч, скрит в бастун....
В необичайната колекция има също куфарче, което може да изстрелва отровни стрелички по свидетелите в Централния криминален съд в Лондон, известен още като Олд Бейли. Знае се обаче, че въпросното куфарче е било конфискувано, така че никога не е било използвано.
Анди Хейман, бивш полицейски комисар, заявява пред Таймс: Първия път, когато посетих музея, бях изпълнен с опасения, че гледането на експонатите е воайорство и изразява неуважение към жертвите и техните семейства. Но скоро тези опасения бяха заменени от интерес и любопитство. Музеят представя добре запазени експонати с голяма историческа значимост и поради това не би било добре широката общественост да бъде лишена от възможността да се докосне до тях.
Идеята за тази експозиция е на кмета на Лондон Борис Джонсън, който очаква Черният музей да привлече повече туристи в британската столица. Музеят вече е определян като Мадам Тюсо на Скотланд Ярд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във