Параграф22 Daily

§22 Анализи

МВР-болницата е с нов шеф

В кадровия кадрил, развъртял с в МВР с идването на служебният министър Бойко Рашков, се включи и Медицинския институт на министерството. Тихомълком, от края на миналата седмица МВР- болницата вече е с ново ръководство. Начело на лечебното заведение е проф. д-р Илия Баташки, който сменя досегашния шеф проф. Ненчо Смилов.

 

Проф. Баташки беше начело на болницата от 10 декември 2013 г. до май 2019 година. Бившият червен депутат и бивш изпълнителен директор на УМБАЛ Свети Георги в Пловдив (до 2009 г.), се прослави най-вече покрай темпераментните си изяви в парламента преди години, както и с неуспешния си опит да се върне в пловдивската болница. Това не се осъществи, след като лекарската гилдия реагира през 2013 г. срещу връщането му. Мълвата упорито твърдеше, че Баташки като директор на УМБАЛ Свети Георги е докарал болницата до дългове от 20 млн. лева.

Твърденията водеха началото си още от 2007 г., когато ръководството на болницата пусна процедура за договаряне със Ситигаз България за възлагане на обществена поръчка за доставка на природен газ, като в поръчката беше включено и строителство, но без спазване на изискванията на Закона за обществените поръчки и общия контрол, осъществяван от Комисията за защита на конкуренцията.

Сред лекарската гилдия в Пловдив оживено се коментираха и някои договори за наем на апаратура, подписани тогава от Баташки. За наем  на две ангиографски системи втора употреба от 2008 до 2012 г. болницата беше общо над 3.5 млн. лева. На всичко отгоре доставчикът си беше запазил собствеността над апаратите, като те да бъдат изкупени по определена остатъчна стойност, договорена от двете страни.

В последните дни на 2020 г. предишният МВР-шеф Христо Терзийски разкри, че за Медицинския институт са отделени 5 млн. лева за закупуване на специална медицинска техника и апаратура за изградените COVID-отделения. Впоследствие обаче се оказа, че голяма част от парите отиват за неотложен ремонт на някои отделения и топлата връзка между отделните сгради на болницата. Чрез покана се явиха три фирми – "Главболгарстрой" АД, "Диана Комерс 1" ЕООД и "Климатроник" ЕООД, като стойността на ремонтите бе 3 885 621 лв. без ДДС. Любопитно е, че поканената трета компания няма кой знае какъв опит, като в портфолиото й бяха записани само три изпълнени строителни обекта, два от които са ѝ възложени от "Джи Пи Груп" АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във