Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР бори мафията с гумичка и молив

Мистериозна редушка мори престъпните босове в страната, чийто брой постепенно намалява и май върви към свещенний конец. Източник на тази радостна новина е вътрешният министър Цветан Цветанов, който откакто оглави това ведомство, брои по списък родните бандити и ги отмята с чавка за отсъствие.
А причината за изчезването им е почти толкова загадъчна, колкото гибелта на индианците при заселването на белите в Северна Америка. Все пак тя бе разкрита много години след като останалите живи индианци бяха затворени в резервати. Както сочи историята, причина за изчезването на коренното население на Америка била едрата шарка. А разпространението на тази непозната по тукашните географски ширини болест било патент на белите заселници - те пращали на индианците заразени с шарка одеала, за да изкарат на топло последната си зима в живота.
Тъй като патентът на белите изглежда неприложим в днешни дни, въпросът е на какво се дължи редушката сред българските престъпни босове, които ако не се гърмят един друг, иначе се радват на добра популация. Логично е отговорът да се крие в папките на вътрешния шеф Цветан Цветанов, който от време на време оповестява в цифри как протича елиминирането на видните бандити.
В навечерието на празника на МВР 5 юли обществото отново бе известено за бройката на душманите си, разбира се, лично от министъра. Преди да се спрем на официалната статистика, не можем да не отбележим една тънка червена нишка, която почти невидимо свързва МВР и практиката от споменатите заселнически времена.
Общото е в подчертано внимателното, дори научно отношение към болестите и към влиянието им върху човешкия организъм. Да си припомним, че с Указ №1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава първообразът на това Министерство на вътрешните работи, което днес се бори с престъпността. Както е известно обаче, при учредяването му основните сфери на дейност са били няколко: вътрешни работи и администрация; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите и - забележете - народното здраве!
Така че нищо чудно мистериозната болест сред шефовете на мафия, която ги топи, всъщност да е някое тайно оръжие на МВР. Причината за съществуването на такава хипотеза се корени в рязкото съкращаване на списъка с ръководители на организирани престъпни групи у нас от началото на годината досега.
В навечерието на празника на МВР вътрешният шеф Цветанов обяви в националния ефир, че ведомството му държи
под око и ухо всички 189 престъпни босове в страната
Те са локализирани и ще бъдат неутрализирани, закани се Цветанов. Според неговите изчисления съвсем доскоро лидерите на организираната престъпност са били 177, но в последно време МВР установило и документирало дейността на още 12.
Като казва доскоро, вицепремиерът има предвид средата на юни тази година, когато на два пъти в разстояние на една седмица той обяви едни и същи цифри от списъка си. Веднъж на 11 юни в Пловдив Цветанов посочи, че 177 лидери на престъпни групировки тормозят страната, а членовете на бандите им са шестстотин и трийсет. Отделно от тях полицията постоянно наблюдава и около други 2400 престъпници, каза тогава в Областната дирекция на МВР-Пловдив вътрешният министър Цветан Цветанов. Той добави още, че на всички областни директори е възложено да приведат в известност както криминалния контингент, така и финансовите нарушители. Няма област в страната, където този анализ да е пропуснат, уточни Цветанов, което иде да рече, че сметките за босовете са точни.
Същата бройка МВР-шефът спомена и на кръгла маса на тема Оценка на риска от организирана престъпност на 18 юни в столицата - знаковите лидери на мафията са 177 и срещу 108 от тях в момента се водят досъдебни производства или се работи по заявителските материали.
Горе долу толкова бяха и на 31 май, според македонския вестник Вечер, пред който вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов преброи престъпните босове до около 180, а хората, които членуват в групите им - около шестстотин и четиридесет. Според комшийския вестник Цветанов посочил, че властите у нас са установили съществуването на около 240 криминални субекти, ръководени от 170-180 души, каквото и да означава това. В журналистическия материал се подчертава, че българската полиция през последните десетина месеци е предприела серия акции по задържането на престъпни структури с цел да се изкорени организираната престъпност в страната.
Как вътрешният ни министър е представил резултатите от борбата на МВР с престъпността на югозападните ни комшии е въпрос на политика. За нас обаче по-впечатляващо е, че пет месеца преди това, през януари, МВР оповести, че в страната ни се подвизават около 300 души, които ръководят престъпни организации през последните години. Това го съобщи отново лично вицепремиерът Цветанов, малко след като в столицата приключи работата си първото за годината национално съвещание на МВР.
Както и да смятаме, според МВР излиза, че
от януари досега стотина босове са дали фира
влезли са в затвора, или пък са излезли в заслужен отдих. Това прави средномесечно по 16.6 шефове в престъпни структури, които по едни или други причини са напуснали престъпния бизнес под натиска на МВР. Дето се казва - горе-долу на всеки два дни е ставало чудо.
Няма да навлизаме в дребнави сметки как МВР третира бандитите, задържани по време на поредицата гръмки операции от началото на годината, след като напуснат арестите. Да вземем за пример организираната група Лихварите, разбита с шум и трясък от МВР на 26 май тази година. В нея участваха братята Росен и Румен Димитрови, Михаил Апостолов, Георги Воденичаров, Владимир Владимиров, Лъчезар Лозанов, Камен Миланов и Ивайло Миладинов. Всичките накуп бяха освободени от Софийския градски съд на 30 май - четири дни след ареста им - заради недостатъчни доказателства за престъпната им дейност. Явно от вътрешното министерство са се вслушали в доводите на СГС и след освобождаването на групата МВР-шефът вече не включва в списъка на босовете нито един от Лихварите.
Същото, изглежда, е положението около групата Недосегаемите. От ведомството на Цветанов удариха здраво тъпана на 15 април тази година, когато се похвалиха, че 36 адреса в София са обискирани и са арестувани 16 души. Постепенно бяха освободени повечето от тях, докато зад решетките не останаха трима - Желяз Иванов и съучастниците му Ивайло Йорданов и Борислав Христов. Те според МВР са участвали в организирана престъпна група за източване на средства от държавния бюджет и са извършили данъчни престъпления. В крайна сметка в ареста остана само Желяз Иванов, тъй като на 27 април другите двама съучастници бяха пуснати на воля срещу парична гаранция от 5000 и 8000 лева. Това, че ги пускат от ареста, не значи, че са невинни, коментира по този повод вътрешният министър Цветанов.
Не стана ясно в коя графа министър Цветанов е вписал прочулите се повече от Солунските братя Красимир и Николай Маринови - Маргините.
Помним крилатата фраза, изречена от градският прокурор Николай Кокинов след оправдателната присъда за братята: Загубихме битката, но не и войната! Присъдата от 14 юни, с която Маргините бяха признати за невинни по обвинението за организирането и ръководене на група, подготвяла убийствата на о.р. ген. Любен Гоцев и на покойните вече Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов, сложи край на петгодишен резил. Интересно какъв коз ще извадят МВР и прокуратурата пред следващите инстанции, благодарение на който резилът да се превърне в грандиозен успех?
Да сме живи и здрави, ще видим. Така или иначе
засега Маргините спокойно могат да съдят за клевета всеки
който ги окачестви като мафиотски босове. И сигурно по тази причина освобождаването им не се е отразило на последния Цветанов списък с престъпни лидери.
Всъщност май ще се окажат прави наказателните съдии, които в началото на юни се събраха на семинар във Велинград, за да обсъдят правителствения проект за създаване на специализирана магистратура, която да разглежда делата срещу организирани престъпни групи. Изводът от изказаните там мнения е, че у нас няма организирани престъпни групи и спецструктурата просто няма да има работа. Този извод беше направен въз основа на довода на наказателната колегия на Софийския градски съд, че липсват осъдителни присъди по чл.321 от НК (образуване и ръководене на организирана престъпна група) и повечето дела по такива обвинения приключват с оправдателни присъди. Магистратите посочиха тогава, че в случаите, когато се стига до осъдителна присъда, тя е не защото е доказано съществуването на организирана престъпна група. В повечето подобни случаи става дума за извършване на престъпление в обикновено съучастие.
За всеки случай вътрешният шеф отново си върза гащите, като насочи вниманието на обществеността към съдебната власт. В един момент тя се оказва изключително зависима от определени лица и кръгове, показвайки импотентност по отношение на справедливостта. Съдебната система показва невъзможност сама да се изчисти и трябва да има законодателни промени. Тя е нереформирана в момента. Не мога да приема за нормално, че при тежки престъпления лица, които трябва да са в затвора, са навън на свобода, защото си наемат скъпоплатени адвокати, категоричен бе в навечерието на празника си МВР-шефът. И добави, че го боли за денонощния труд, който полагат служителите на МВР съвместно с колегите си от прокуратурата.
Със сигурност щеше да го боли по-малко, ако службите и прокуратурата работеха повече върху доказателствата, необходими пред съда. А не върху съмнителни списъци на мафиотски босове, изсмукани от пръстите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във