Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР ДРЪПНА ПРЕД ДАНС СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

Лицето на държавата грейна като измито бебешко дупе, след като вътрешният министър Румен Петков нанесе пресметнат удар на корупцията по високите й етажи. Това стана само ден след като Сметната палата обяви, че 195 представители на законодателната, изпълнителната и правораздавателната власт са скрили от народа доходи и имущество за милиони.
В четвъртък (24 януари) сутринта ченгета от Столичната дирекция Полиция под наблюдението на Софийската градска прокуратура сгащиха двама висши държавни служители, докато прибират исканите от тях 25 000 лв. като първа вноска от загадъчен бизнесмен.
Всичко започва на 15 януари, когато неизвестен засега благодетел на полицията се явил в столичната дирекция, за да разкаже пикантна история. Човекът бил закупил земеделски площи в близост до автомагистрала Хемус. Хрумнало му да се снабди с проект за промяна на предназначението им, така че те да могат да се застрояват за в бъдеще или пък да се развива друга дейност върху тях. За целта трябвало да внесе проекта във Фонд Републиканска пътна инфраструктура (ФРПИ). Оттам обаче ясно му дали да разбере, че без 50 000 лв. в кеш няма как да стане работата. След това човекът сигнализирал полицията, била уведомена и прокуратурата и е изискано разрешение за използване на специални разузнавателни средства.
На втората среща хората от фонда склонили човека да внесе парите на две вноски по 25 000 лв., защото имал затруднения. Първата част била внесена в четвъртък сутринта в кабинета на Лилов. Тогава, след предаването на подкупа, са задържани Любомир Георгиев Лилов - шеф на дирекция Усвояване на средствата от Европейския съюз, и Иван Владимиров Владимиров, началник на сектор Подготовка, преговори и договаряне към ФРПИ.
Срещу Любомир Лилов прокуратурата ще повдигне обвинение в подкуп в големи размери, а срещу Иван Владимиров за посредничество за подкуп, обяви заместник-градският прокурор Роман Василев в компанията на Румен Петков и подчинените му при министерската визита на 24 януари в Четвърто РПУ в столицата.
Вътрешният министър Румен Петков не пропусна да определи операцията като много сериозен резултат на прокуратурата и МВР в борбата с корупцията, защото с тази конкретна реализация показваме на всички държавни чиновници, които биха се изкушили да се забъркват в такъв тип корупционни схеми и механизми, че това е наказуемо и в един момент се явява представителят на ВКП със съответните разпореждания.
Ден преди удара на МВР Сметната палата изнесе списък със 195 висши чиновници, които са подали декларации за доходи и имущество с невярно съдържание. Сред тях фигурираха 19 депутати, 14 заместник-министри, 50 кметове, 19 прокурори и 33-ма съдии. Новината принуди посочените в списъка на палатата нервно да притичват към журналистическите диктофони и да обясняват, че има грешка.
Да не беше този списък, обществото може би никога нямаше да научи, че в МВР се трудят заместник-министрите Раиф Мустафа, който не вписал в декларацията си имотни сделки, и колегата му Цонко Киров, забравил да декларира 12 187 лв. от участие в управителни органи. Популярният в спортните и охранителни среди заместник-министър Камен Пенков, който пък изпуснал да обяви придобитите от съпругата му дялове в пет фирми, също е в списъка.
Ударът на МВР срещу висшите корумпирани чиновници във ФРПИ дойде като манна небесна. И докато Петко Сертов, шеф на незаработилата още конкурентна структура в борбата с корупцията ДАНС, пийваше червено вино с членовете на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, Петков натрупа ценни червени точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във