Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР души за зърнени дедесари

ДДС-арите от зърнения пазар са нащрек, след като вътрешното министерство обяви поход срещу закононарушенията при търговията с жито и с други зърнени култури. Служители на главните дирекции Национална полицияи Гранична полиция започнаха в четвъртък (9 август) масови проверки на производители и търговци на зърно в цялата страна. Акцията е разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и се разчита да бъдат предотвратени престъпления и нарушения при добива, съхранението, търговията и износа на зърно, уточниха от вътрешното ведомство.


Съвместни екипи от служители на Национална агенция по приходите, Българската агенция по безопасност на храните и Национална служба по зърното към Министерството на земеделието и храните също се включват в акциите. Те ще разнищват всички опити за ощетяване на държавния бюджет чрез източване на ДДС, както и други характерни престъпления при търговията със зърно. Данъчните и полицията обещават строги проверки на всички участници по веригата - от производителите до търговците и износителите на жито. МВР оповести още, че ще се следи строго за редовността на документите за произход на продукцията, за качеството й, за съхранението, транспорта и при продажбата.


Асоциацията на търговците на зърно обяви тази седмица, че държавата разполага с инструменти за пресичане на нелегалните сделки на пазара на зърно и може да ги прилага чрез обратното начисляване на ДДС, както това се прави в Румъния и Унгария. Според експерти от Националната служба по зърното близо 30% от сделките с тези култури остават в сивия сектор.


През лятото на миналата година данъчен № 1 Красимир Стефанов отчете, че кражбите на ДДС в България се движат в рамките на средните за ЕС 12 процента. Според него най-честите и най-големите измами с дължимото по данъка добавена стойност се вършат именно от фирмите, търгуващи с горива и зърно. По този повод миналия сезон Стефанов обеща компютрите на НАП да бъдат свързани с тези на търговците на зърно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във