Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР е в неведение кой би шефа на ДФЗ

Развитие по случая с пребития два дни преди Нова година изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) Румен Порожанов едва ли ще има скоро. Тези очаквания изказаха за Параграф 22 източници от МВР, пожелали анонимност. Според тях лансираната тази седмица версия кой е конкретният поръчител на побоя е правдоподобна, но не бива да бъде фаворизирана, защото възможните зложелатели са още много.


Преди дни в медиите излезе информация, че СДВР се е спряло на версията, че поръчката е на голям агропроизводител, който води дело срещу фонда заради отказано плащане по проект, по който частникът хвърлил милиони. На първа инстанция решението на Административния съд в София било в полза на фермера, но с идването на Порожанов начело на фонда той обжалвал и спечелил на втора инстанция. Предстояло Върховният административен съд да се произнесе окончателно, но крупният земеделец отписал делото, защото за да го спечели, му поискали рушвет, надхвърлящ 10% от стойността на проекта. Целта на нападението била Порожанов да бъде сплашен и да не пречи на бъдещи проекти на същия агропроизводител . В такъв дух са били показанията на половината от общо 15-те разпитани служители на фонда. Според други версии нападението имало за цел да окаже натиск над Порожанов и той да одобри нов проект. Или пък да бъде отстранен временно, за да го подпише негов заместник.


Задачата на разследващите е усложнена

както от големия брой висящи проекти, така и от наличието на няколко хиляди съставени от фонда в последните месеци актове за надплатени от разплащателната му агенция субсидии, които фермерите трябвало да върнат. Някои го направили, но срещу повече от хиляда бенефициенти фондът е завел дела, за да си върне надвзетите суми. А Порожанов не се е оплаквал от натиск или заплахи, което също е пречка за насочване на разследващите към определена земеделска фирма.


МВР отказва категорично да се ангажира с всички тези твърдения. Единственото, което казват негови представители официално, е, че работят по случая, но задържани и заподозрени няма. Ръководителката на пресцентъра на ДФ Земеделие Антоанета Пунчева пък остана изненадана, че са разпитани толкова много служители на фонда. Четем изнесеното в медиите, не мога да го коментирам, защото е просто един възможен вариант. Всеки може да гадае, но настъпените са много и е трудно да изкараш един на преден план, отговори Пунчева на наше питане доколко е достоверна тиражираната версия. От думите й стана ясно, че Порожанов е в отпуск по болест, но идва във фонда, смята да работи на облекчен режим и засега отказва да дава интервюта в очакване на напредък в разследването.


Това може да стане, ако бъдат открити надеждни следи около мястото на побоя в кв. Борово. Ако е вярно, че маскираните биячи са били съпровождани от други двама мъже, които чакали с черен джип пред кооперацията, не е малка вероятността някой от съседите да е видял бандата. Не е ясно и дали охраната на отсрещната административна сграда на Топлофикация София е забелязала нещо. Но Порожанов и жена му са нападнати около 19 часа, когато вече е тъмно, а групата едва ли е пропуснала да сложи фалшиви регистрационни табели на автомобила, с който се е движела. Нападателите пък били с маски и с камуфлажни дрехи, което изключва почти напълно възможността някой да е забелязал лицата и отличителните им белези.


Докато полицията търси следи и улики,


нападението неизбежно се политизира

Земеделският министър Мирослав Найденов демонстрира висока осведоменост. Оценката му за побоя като изключително гнусно и подло деяние, извършено заради накърнени икономически интереси, беше допълнена с директно посочване на заинтересованите кръгове. Същите кръгове, които взривяваха бомби, когато в България идваха еврокомисари, са поръчали да бъде пребит директорът на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов, заяви Найденов в сряда (4 януари). Според управляващите бомбаджиите от февруари и октомври миналата година са хората на подсъдимия по делото Октопод Алексей Петров.


Има обаче и интрига сред самите управляващи. След словесните престрелки между финансовия министър Симеон Дянков и земеделския Мирослав Найденов се заговори, че някой може да предупреждава Порожанов с оглед на мерака на Дянков да го сложи на мястото на Найденов. Преди да оглави фонд Земеделие Порожанов беше началник на кабинета на вицепремиера и финансов министър. А към Найденов има подозрения отдавна, че слага рамо на определени агропроизводители. Предишният директор на фонда Светослав Симеонов напусна, след като бяха огласени писма, в която той се оплаква на предшественичката си Калина Илиева, че министър Найденов го натиска да одобрява проекти на определени консултантски фирми.


Дори и да не бъдат разкрити или обявени поръчителите на побоя над Румен Порожанов, той ще се отрази на


противоборството между Дянков и Найденов

Който и да стои зад Найденов, едва ли е случайно, че той все не случва на директор на фонда, с когото да няма търкания. Земеделският министър се очертава обаче като специалист по оцеляване, който успява да се опази от конфликти, които застрашават поста му. Макар и в рамките на ведомството, фондът е изключителна структура, която разпределя милиони европейски и държавни субсидии, и Найденов е наясно, че няма последната дума, когато става дума за тази структура.


Независимо от разследването Фонд Земеделие вероятно е пред поредната серия рокади. Заместник-директорът, отговарящ за ключовата Програма за развитие на селските райони, беше сменен в средата на септември миналата година - на мястото на Свилен Костов застана Десислава Тодорова. Тя обаче също е в отпуск заради трагичен инцидент в семейството й, станал броени дни преди нападението над Порожанов. Твърде вероятно е и Брюксел да реагира на инцидента. Там едва ли са забравили съдебните обвинения към бившия шеф на фонда Асен Друмев и към кръга Николов-Стойков, заради които бяха спрени парите по САПАРД, докато управляваше тройната коалиция. След обичайните съдебни пируети Друмев се оказа категорично невинен, а процесите срещу Николов и Стойков станаха нарицателни за липсата на правосъдие в България.


nbsp;


Pумен Порожанов е кадър на всички власти и всяка следваща го дарява с все по-висок пост. За по-малко от десет години е сменил куп работни места, кое от кое по-завидно. През 1992 г. започва като главен специалист в Министерството на финансите и три години по-късно е вече съветник по финансови въпроси на провалилия се тотално кабинет на Жан Виденов. През 1996 г. проявява завидна предвидливост, връщайки се в Министерството на финансите и остава там при всички следващи правителства и всяко от тях го урежда с професионални екстри: директор на дирекция, директор на фонд Радиоактивни отпадъци, член на управителния съвет и председател на надзорния съвет на Булгартабак, председател на съвета за управление на програмата на митническия консултант Краун ейджънтс, председател на българската страна в ръководството на Транс Болкан пайплайн - дружеството за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис . От август 2009 г. е началник на кабинета на Симеон Дянков.


Жената на Порожанов Веска , също не страда от липса на добра работа и на доходи. Тя е съдружник в дружеството Армар корпорейшън дженерал техникал ко-оперейшън, което има лиценз за търговия с оръжие и за стоки с двойна употреба. Съдружник на Веска Порожанова е червеният кмет на Харманли Михаил Лисков. Чрез друга фирма, Агата А, Лисков има бизнес със сина на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков, който се оказа строителен предприемач с инвестиции за милиони малко след като е навършил 20-годишна възраст. Съдружник на Веска Порожанова в Частни инвестиционни проекти пък е собственикът на рекламния холдинг Нота Бене груп ЕООД Иван Стойчев. Дружеството се уреди с рекламен договор с Булгартабак точно когато Румен Порожанов беше председател на борда на директорите.


nbsp;


Преди няколко дни стана ясно, че преди Нова година е пребит членът на Комисията за защита на конкуренцията Александър Александров. Нападението станало на 19 ноември, също в столичния квартал Борово, близо до блока, в който беше пребит Румен Порожанов. Тогава инцидентът е бил потулен и едва сега стига до медиите. През същия месец беше бит и директорът на АЕЦ Козлодуй Александър Николов, но извършителите и поръчителите и на това деяние все още не са разкрити.Александров бил обсипан с юмручни удари по главата от маскиран мъж, за когото не могъл да даде съществено описание. Както и в останалите цитирани случаи основната версия е свързана с работата му. По жалби за нарушени условия за лоялна конкуренция комисията налага понякога сериозни санкции, които биват обжалвани в съда. Александров е червен кадър, член на Ротари клуб и кара втори мандат в Комисията за защита на конкуренцията. Той е бивш дългогодишен член на Централната избирателна комисия от квотата на БСП и неин говорител. Преди това е работил като адвокат в Софийската адвокатска колегия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във