Параграф22 Weekly

Пародията на прехода - XI

МВР-еволюция, изпипана с кадифени ръкавици

17-те мига от пролетта на вътрешния министър Валентин Радев

Не съм революционер, обратното - занимавам се с еволюции, заяви Валентин Радев, когато на 4 май 2017 г. прие МВР от служебния вътрешен министър Пламен Узунов. И така, начело с Радев, вътрешното министерство трябваше да се озове в епохата на еволюцията, т.е. във времена на растеж, промяна и развитие. Но за 17-те месеца, които той прекара в шефския кабинет на "6-и септември" № 29, вътрешното ведомство по-скоро се превърна в епицентър на революционни трусове, предизвикани от служителите на министерството - заради неизпълнени искания за увеличаване на възнагражденията им, заради неудовлетворените им желания за нови униформи  и  обувки, заради спешната необходимост от чисто нов закон, по който да работят...

<!--[if-->
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->По ирония на съдбата, еволюционистът Валентин Радев започна кариерата си в МВР с една самооценка и с едно обещание: "Аз съм диалогичен човек и там има синдикати, не е като при военните. А иначе има една информационна система за противодействие на престъпността. Смятаме да я въведем в действие - да направим нещо за хората", заяви той в интервю пред националното радио.

И... сгреши два пъти.

Първата му грешка на все още неосъществил се МВР-шеф бе,че се позовава на Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), която смятал да въведе в действие. Недопустим гаф за политик, който е натоварен с тежката задача да води битка с битовата и организираната престъпност. Такава система съществува отдавна, а за нея са похарчени толкова милиони, че днес никой не говори за нея просто от срам. Но пък фигурира в текстовете на Закона за съдебната власт (чл. 378 ), където изрично е посочено, че МВР наред с още един куп институции създават, поддържат, използват и развиват ведомствени информационни системи, които са част от ЕИСПП. А в мониторинговия доклад на еврокомисията от декември 2013 г. за първи път бе отчетено, че ЕИСПП работи.

По-голямата грешка на Радев обаче бе, че се похвали със своята диалогичност, без да я е изпробвал. Всъщност, по-късно той се опита, но си бе направил сметката без кръчмаря Владислав Горанов, който му  отказа да даде повече пари за МВР. Резултатът - серия от протести на полицаите, с които те изпратиха в историята 2017 г. - годината, в която Радев пое ведомството. В края на 2017 г. на извънредно заседание на Съвета за социално партньорство все пак бе подписан колективният трудов договор на служителите с министерството. От него стана ясно, че всички в системата - на изпълнителско и на ръководно ниво - получават еднакво увеличение на заплатите си от 2018 година. Общото увеличение, което бе изтръгнато от ръцете на финансовия министър бе  55 млн. лева, но то се видя малко на синдикатите в МВР. Те предупредиха, че продължават с протестите и през 2018 г., тъй като бяха недоволни заради неизпълненото искане за увеличение на заплатите с 15% със задна дата и от липсата на разговори за нов Закон за МВР. На което МВР-шефът Радев отговори равнодушно: "Имат право да протестират. Има ли  протест, значи има проблем." 

Радев не го формулира ясно, но  такъв проблем бе

"завещанието"  на Румяна Бъчварова.

Нейната реформа доведе дотам, че при преобразуването на служебните правоотношения на държавните служители в МВР със средно образование в трудови, те всъщност получиха в пъти повече, отколкото полицаите.

Що се отнася до същинската работа на МВР, в началото на кариерата си там Радев се позова на предизборните обещания на ГЕРБ за полицейско присъствие във всяко населено място. Творческото виждане на министъра обаче бе да има присъствие, но не физическо - тоест буквално полицай във всяка паланка. Той предложи присъствието да се осъществява от мобилни групи, разположени в близост до населените места, така че да могат да реагират при нужда

Въпреки свежите си идеи, до края на 2017 г. вътрешният министър Валентин Радев остана напълно непознат за около 40 на сто от българите. А социолозите изчислиха, че през същата година Радев се е ползвал с доверието  на една десета от пълнолетното население.

Единственото категорично изявление на Радев - че МВР се нуждае от реформа, прозвуча няколко дни, след като на 13 септември 2018 г. той си подаде оставката. МВР отговаря за прекалено много неща и това трябва да бъде преподредено, заяви Радев след като се завърна като обикновен депутат в парламента. И донякъде беше прав - оставката му поиска  премиерът  Бойко Борисов заради катастрофата на автобус на пътя край Своге, при която загинаха 17 души. И така МВР пое вината на транспортното министерство за лошите пътища из страната.

Радев си отиде от МВР също толкова изненадващо, колкото бе и озоваването му там. Доказан експерт с подчертан вкус към химията на взривните вещества и боеприпасите, попадането му на върха на вътрешното ведомство беше повече от изненада. И остави съмнение, че той бе сложен заради позицията, изказана от него в качеството му на заместник-министър на отбраната, че

в реформата трябва да се пипа с кадифени ръкавици.

Факт е, че по време на престоя си в МВР Радев не направи нито едно рязко движение. Очевидно след епохата на Румяна Бъчварова във вътрешното ведомство и скандалният й проект за реформа, управляващите се нуждаеха точно от такъв шеф на МВР - с кадифени ръкавици. Както е известно идеите на Бъчварова за реформа на МВР доведоха до поредица от скандали и в крайна сметка бяха отхвърлени дори и от парламентарната група на ГЕРБ начело с партийния строител Цветан Цветанов. Беше необходим такъв министър като Радев, чиято решимост за промени да се изчерпи с интериорното освежаване и озеленяване на вътрешното министерство.  Както и стана.

Дори и приоритетите му като вътрешен министър подсказваха, че Радев не се цели в някакво далечно бъдеще. По-скоро визията му бе МВР да изкара тихо и кротко председателството на ЕС през 2018 година, поето от България. Приоритетите му бяха простички - повишаване на сигурността на страната и минимизиране на рисковете и неутрализиране на опасностите на националната сигурност, недопускане и връщане на незаконни мигранти, затягане на охраната на границата. Последният бе изпълнен благодарение на Европейската комисия, която отпусна

160 млн. евро европейска солидарна помощ

за укрепване на  границата.

Не се сбъднаха и мечтите му за полицейско присъствие във всяко населено място. За тази цел той назначи 1364 нови служители, но проблемът с липсата на полиция в малките и средно големи селища из страната си остана. А Световната банка отсече в доклад, че България има достатъчно полицаи и няма нужда от повече,  необходимо е само правилното им разпределение по градовете. Същото, за което говори и Радев, но едва след оставката си.

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във