Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР глобява за стари лични карти

Драмата с новите документи за самоличност продължава, този път заради неяснотите около удължения срок на валидност на старите лични карти. По този повод МВР съобщи във вторник (28 декември), че шестмесечният срок за удължаване на валидността на лични карти и свидетелствата за управление на МПС важи само за документите, изтичащи през 2010 година.
От дирекция Български документи за самоличност в МВР уточняват, че 90 000 от личните карти на българи, чийто срок изтича през май 2010 г., все още не са подменени.
Изтичащите само през 2010 г. лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства (СУМПС) ще важат още шест месеца след датата на валидността им, и то единствено на територията на България. Ако срокът на валидност на лична карта или шофьорска книжка е до 29 декември 2010 г., нейната валидност се удължава автоматично до 29 юни 2011 г. и за този период няма да се плаща глоба. В срок до 29 юли 2011 г. (т.е. 30 дни след изтичане на шестия месец) е необходимо да се подаде заявление за издаване на нова лична карта (СУМПС), в противен случай се налага административна санкция (глоба), предупреждават от дирекцията.
Ако срокът на валидност на личната карта (СУМПС) е до 1 януари 2011 г., то тогава притежателят й трябва в срок до 1 февруари 2011 г. да е подал заявление за издаване на нова лична карта или свидетелство за управление. В противен случай ще получи административна санкция (глоба).
От МВР съобщават, че в момента в звената Български документи за самоличност в страната няма напрежение, както бе през лятото, и призовават гражданите, чиито лични карти са изтекли, да подадат заявления за нови документи.
Във вътрешното ведомство очакват, че приемът на заявления може рязко да нарасне през втората половина на 2011 г. и в първите месеци на 2012 г., когато изтича срокът на валидност на голям брой лични документи. Според данните на МВР през януари 2011 г. изтича срокът на 71 499 лични карти, а през декември следващата година - на 283 121 карти.
В тримесечен срок след изтичането на срока на валидност на паспорт той следва да бъде върнат. В противен случай се налага административна санкция (глоба) в размер от 20 до 150 лева. За разлика от личната карта, издаването на нов паспорт не е задължително, уточняват от МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във