Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР и голямото броене

Спад на престъпленията срещу личността, убийствата, грабежите, кражбите на автомобили... И увеличение на хората, които си вадят хляба с престъпност! Това отчете във вторник (7 юни) вътрешният министър Цветан Цветанов. Той направи това след националното съвещание на ведомството, което събра в Академията на МВР шефове на служби и дирекции от цялата страна.
От последните няколко национални съвещания остана впечатлението, че основната цел на подобни мероприятия е преброяването на бандитите у нас. Или, както го наричат в МВР - привеждане в известност на криминалния контингент. Ползата от преброяването изглежда разбираема само за любителите на статистиката. Не може да се твърди същото обаче за онези, които очакват вътрешното министерство да удари с юмрук по масата и да каже: това са цифрите, трябва да се направи това и това...
Какво например я грее баба Гицка от Долно Камарци новината, че активният криминален контингент в България включва 1977 души? При положение че някой неизвестен активист от подземието вече за пети път й краде тенджерите от къщи. За статистиката баба Гицка е една от 7229-те жертви на кражби от домовете. В реалният живот обаче тя е една 75-годишна жена с пенсия от 150 лв., която се чуди за пети път тенджери ли да купува, или да си спести харча, защото сигурно ще има и шести...
Домовите кражби се увеличават, сочи тенденцията, за която МВР няма как да премълчи. С малко, но осезателно - в периода от януари до май миналата година, те са били 6757, а от януари до май тази година те вече са 7229. Въпреки това МВР бодро отчита, че за една година ситуацията с престъпленията срещу собствеността на гражданите се е променила към по-добро - от 36 096 през миналата година те са намалели на 34 622 от началото на 2011 г. досега. Подобно съчетание - увеличение на домовите кражби и в същото време - намаляване на бройката престъпления срещу собствеността - може да роди единствено статистиката на МВР.
Вътрешното ведомство обаче не пада по гръб и като се опира на цифрите, твърди, че вече има напълно нов подход в отчитане на полицейския труд и при воденето на полицейската статистика от началото на 2011 година. Според заместник-министър Веселин Вучков са напълно променени подзаконовите актове, които определят кога започва престъплението и кога то се смята за разкрито. Според нововъведенията само разследващ полицай може да попълни картон за установен извършител, след като е съставено постановление за привличане на обвиняем и след доклад на разследващия до прокурор. МВР вече задължително включва в статистиката си и развоя на случая - дали има постановление за прекратяване, постановление за внасяне на обвинителен акт и т.н.
Как ще проработи новата система за отчитане ще се види в края на годината, когато се сравнят цифрите на МВР, прокуратурата и съда. Практиката досега изискваше пострадалите от престъпления граждани да отидат на крака в съответното РПУ и да подадат сигнал за случилото се с тях, после да напишат собственоръчно обяснение при дежурния полицай. Оттам нататък пострадалият седи и чака призовка, за да отиде отново в РПУ, този път при дознателя, на който е възложен случаят, и пак да описва обстоятелствата около престъплението. И така, докато не му писне и не почне сам да си прави статистика, досущ като бабата от Долно Камарци. Грандиозната промяна в подзаконовите актове, за която говори Вучков, всъщност спестява на пострадалия повторното ходене в полицията, тъй като дежурният служител директно го разпитва като свидетел.
Всяка промяна би трябвало да води към по-висока ефективност на полицейския труд. Дали това обаче е така? На съвещанието бяха изнесени данни, разкриващи на какво ниво осъществяват разследващите си функции българските полицаи. Точно преди една година влязоха в сила промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, очертаващи новите приоритети на полицията, свързани с разследванията на престъпления. Дотогава събирането на доказателства за престъпления по закон беше вменено на ограничен брой служители на МВР, наречени разследващи полицаи. По щат те трябваше да бъдат цифром и словом 2000 души, но реално бяха заети едва половината от тези щатове. В същото време МВР водеше годишно по около 220 000 досъдебни производства.
Как стоят нещата сега? След май миналата година, когато влязоха в сила промените в НПК, доказателства вече могат да събират не само дознателите, но и други полицаи. Според данните на МВР в процеса на разследване са се включили почти 4000 полицаи, които заедно с дознателите образуват внушителна разследваща група от 6000 души. Тенденцията е през следващата година към тях да се присъединят още 3000 полицейски служители, които могат да извършват разследване по правилата на променения НПК.
Тук бихме въздъхнали с облекчение: значи ефективността на МВР в разкриването на престъпленията ще скочи. Да, ама не - ако разгледаме внимателно цифрите от статистиката. Те разкриват тягостна картинка: миналата година служителите на МВР са работили по 216 534 досъдебни производства. С мнение за съд в края на разследването обаче са приключили едва 57 834 дела - приблизително една четвърт. За да не стигнат до залата, останалите явно или не влизат в числото на престъпленията, описани в Наказателния кодекс, или пък доказателствата по тях са били изключително слаби. Такова е положението и при новообразуваните само през 2010 г. досъдебни производства - те са 146 588. Прокурорските актове, внесени в съда, са 45 598, а върнатите дела от съда на прокуратурата за 2010 г. са 2491. Нека любителите на статистиката сами пресметнат процента на ефективност!
Трябва да се отбележи също, че работата на разследващите е била улеснена и от самите... бандити. Тежките престъпления като убийствата през отчетния период са 52 - с 13 по-малко, отколкото през същия период за миналата година. Всички те са били на битова основа и по тази причина са разкрити. Грабежите също са намалели - от 1440 г. през 2010 сега те са 1250. Същото е и при кражбите на автомобили - 1370 досега, като през миналата година те са били 1507.
Очевидните слабости обаче не бяха разследвани по време на националното съвещание и, изглежда, ще останат за следващото. Вместо това МВР-шефът Цветанов отново предложи странна дисекция на организираната престъпност. Според МВР организираната престъпност излиза че е овладяна, описана, прошнурована и оттук нататък трябва да се строят килии. От преброените 1977 активни криминално проявени 688 се занимават с наркоразпространение, отчете Цветанов. Ако това наистина е така, явно не би трябвало да имаме проблем с трафика и разпространението на дрога, за какъвто намекваха докладите на Европол и Държавния департамент на САЩ за контрол върху наркотиците. В изследването си американските експерти писаха, че България е в списъка на страните, предизвикващи загриженост за пране на пари, а български организирани престъпни групи действат на територията на Италия, където се внасят наркотици през Африка. България е транзитна страна за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици. В страната се отглежда само канабис, предимно за вътрешния пазар. По последни данни има спад на производството на синтетични наркотици. В България има около 300 хиляди пристрастени, от които 10% - към хероин се казваше в доклада.
Там се подчертаваше също, че страната ни е изправена пред значителни предизвикателства в областта на борбата с наркотиците и свързаните с тях престъпления. Според щатските експерти, българската стратегическа географска позиция на транзитните пътища за хероина я правят уязвима за международни трафикантски организации, внасящи наркотици в ЕС. Те са добре обучени, финансирани и са се вкоренили в българското общество, твърдят спецовете отвъд океана.
На фона на предупрежденията от САЩ, някак несериозно звучи уверението на ръководството на МВР, че се води люта борба с наркоразпространението. От 668 души, заети с такава дейност, едва срещу 192-ма са повдигнати обвинения или пък се водят досъдебни производства.
Тревожи и друг факт - всяка година МВР брои босовете на организирани престъпни групи. На следващата година, вместо да са пооредели, се оказва, че напротив - те са се стегнали и увеличават бройката си. Миналата година, в навечерието на празника на МВР, вътрешният шеф Цветанов обяви в националния ефир, че ведомството му държи под око и ухо всички престъпни босове в страната. И ги закова, като бройка ни повече, ни по-малко от 189. Те са локализирани и ще бъдат неутрализирани, закани се Цветанов.
Горе-долу толкова босове Цветанов преброи по същото време и в изявлението си пред македонския вестник Вечер. За разнообразие допълни и цифрата на членовете на престъпни групи - 640. Отделно МВР тогава наблюдаваше и около 2400 други престъпници.
Оказва се, че днес лидерите на групи са... 250. От понеделник насам все пак те са намалели с един - тотално неизвестният бос Наско Ластика е бил заловен в Испания с европейска заповед за задържане за отвличане и рекет на сума 250 000 лева.
Манията на МВР да се занимава с броене напомня един стар виц: бяга заекът през гората като луд и налита на вълка. Защо бягаш, Зайко, попитал го Вълчо. Бягам, защото лъвът яде всички, които имат по три топки. Добре де, ти три ли имаш, учудил се Вълчо. Не, ама лъвът първо ги къса, после ги брои, обяснил заекът и отново си плюл на краката.
От наша гледна точка, на гражданите - данъкоплатци, щеше да е добре и МВР да действа като лъва - да къса, и после брои. Болезнено, обаче ефективно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във