Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР и митниците подплашиха наркотрафикантите първоаприлски

Вътрешното министерство посрещна Деня на шегата с крива усмивка, след като сутринта във вторник (1 април) беше сюрпризирано с новина за банков обир в столицата. Без никаква шега неизвестен маскиран мъж успя да обере банков клон в търговски център на бул. "Сливница". Според информацията на МВР той бил въоръжен с нож, с който заплашил служителка в клона и измъкнал от касата около 7000 лева. Сигналът за обира е подала в полицията в 8.35 ч. същата служителка, която за щастие не е пострадала.


По-късно в този ден министерството се опита да си върне широката усмивка, отчитайки успешна борба срещу наркотрафика. Незнайно защо това трябваше да се случи точно на 1 април, известен още и като ден на лъжата. По всяка вероятност идеята е била час по-скоро да се реагира на критичния доклад на Държавния департамент на САЩ за международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 година, който беше публикуван в началото на март и съдържаше нелицеприятни забележки към МВР и на Агенция "Митници". Само дето бързата реакция не се получи много.


В документа се споменаваше преминаването на бившата Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в ДАНС, като авторите на доклада бяха акцентирали върху възникналия в резултат на това вакуум в борбата с трафика на дрога. Тази институционална промяна представлява "значимо прехвърляне на отговорността за борбата срещу наркотиците, но е довела до неколкомесечна липса на активност и е забавила работата по разследванията", се казваше буквално в документа. Американските експерти бяха посочили, че българските власти не са се погрижили за попълването на зейналата институционална дупка след преместването на ГДБОП. Докладът направи на пух и прах Агенция "Митници", която също има подобни правомощия като ГДБОП и би могла да разследва трафика на наркотици през българските граници, но в последните години тя използвала ресурсите си повече за борба с контрабандата на стоки, отколкото за борба с трафика на дрога. Авторите на изследването се аргументираха със спада на заловените количества наркотици по българските граници.


Та месец по-късно отпор на твърденията в този доклад дадоха на съвместна пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, шефът на Изпълнителна агенция "Митници" Павел Тонев и директорът на НАП Бойко Атанасов. От началото на годината са пресечени 1 тон наркотици по нашите митници, както и във вътрешността на страната, обяви професионалният ръководител на вътрешното министерство. Съвместната работа с екипите на НАП и ИА "Митници" вече дава конкретни резултати, съобщи той. Според него това се дължи на факта, че нито една от двете институции не може вече да осъществява индивидуални проверки. На външните граници са сформирани съвместни екипи от служители на "Гранична полиция и ИА "Митници", а заедно с мобилните митически групи в страната винаги присъстват и служители на МВР, разкри той.


И Агенция "Митници" веднага сервира подробности от своята успешна борба с наркотрафика. Данните на агенцията сочат, че общото количество на задържанаТА дрога и прекурсори през първото тримесечие на 2014-а е 1019.204 кг, от които 796.437 кг наркотици и близо 223 кг прекурсори. Най-големите количества задържани наркотици са марихуана - 693 кг, и хероин - 100.5 кг, отчетоха хората от митниците. "В сравнение с предходни периоди през първото тримесечие на 2014 г. са предотвратени с 50% повече опити за трафик на наркотици и прекурсори спрямо същия период на 2013 и 2012 г., а задържаните количества са съответно между 5 и 10 пъти повече. За същия период на миналата година задържаното количество наркотици е 17 кг, а през 2012 г. - 33.4 килограма. За първите три месеца на настоящата година са задържани 693 кг марихуана, докато за предходните години количествата са били съответно 67 кг марихуана, задържани за цялата 2013 г. и 39 кг за 2012-а", рапортува шефът на ИА "Митници" Павел Тонев .


Погледнати така, числата наистина са впечатляващи. За сравнение - през миналата година митниците са заловили общо 489, 204 кг дрога и 15 826 таблетки синтетични наркотици. По традиция килограмите на заловения кокаин се броят на пръсти - около 2 кг в пратки по летищата и 13 кг кокаин в два джета, задържани на пристанище Варна. Скокът в тримесечието на 2014 г. обаче се дължи единствено на количеството от 602 кг марихуана, задържани на 15 март на ГКПП-Илинден. Ако се извади тревата от общото количество задържана дрога, нещата не са толкова бомбастични, колкото им се иска на ръководствата на митниците и МВР. Що се отнася до ръста на пресечените опити за трафик, очевидно става въпрос за случаи на пренос на дребни количества, които обаче надуват статистиката.


Шефът на ИА "Митници" Павел Тонев подчерта, че съвместните проверки с МВР и НАП във вътрешността на страната следят основно за спазването на акцизното законодателство. По отношение на контрола на вътрешните граници мерките са насочени към предотвратяването на контрабандата и нарушенията на валутното законодателство, уточни той. Тонев се похвали, че задържаните цигари през първото тримесечие на 2014 г. са 2.4 пъти повече, а задържаният тютюн - 34 пъти повече, в сравнение със същия период на 2012 г. и три пъти повече спрямо първото тримесечие на 2013 година.


Задържаните горива са 36 пъти повече спрямо 2012 г. и седем пъти повече спрямо първото тримесечие на 2013 година.


Задържаните количества алкохол през първото тримесечие на 2014 г. са с близо 6500 л повече в сравнение с 2012 г. и близо 4000 л повече в сравнение с първото тримесечие на 2013 година. Според Тонев резултатите от сътрудничеството на митницата с МВР и с данъчните дават и своето финансово отражение върху ИА "Митници", като за първото тримесечие се очертава да бъдат събрани с близо 50 млн. лв. повече акцизи в сравнение със същия период на изминалата година.


Главният секретар на МВР Лазаров допълни оптимистичната картина с работата на щаба в Главна дирекция "Национална полиция", в който участват полицейски и гранични служители и представители на Агенция "Митници" и НАП. Там в реално време се извършва обмен на оперативна информация и се планират необходимите действия в две насоки - пресичане на възможностите за неправомерно усвояване на данъчни кредити и пресичане на възможностите за невнасяне на акциз. Разработен е и съвместен план по рисковите стоки, допълни Лазаров. Сред основните операции, които са дали най-добри резултати, са тези за залавяне на близо 1400 тона контрабандна захар, както и запорираните в началото на седмицата 100 тона месо, собственост на фирма с рисков профил. "Става дума за захар, за която е декларирано, че е внесена от Румъния и Гърция, но се оказва, че я няма в складове. Няма и офиси на тези дружества", разкри директорът на НАП Бойко Атанасов.


Само за три месеца от началото на годината новините за противодействието на наркотрафика и контрабандата на акцизни стоки от страна на МВР, митниците и НАП изглеждат прекрасни. Дали темповете ще се запазят и до края на годината, не се знае. Традицията обаче сочи, че мине не мине време, и се появи някой доклад. И обикновено тогава даже и рехавата надеждица, залегнала в познатата реплика "А дано, ама надали", увехва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във