Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР и НАП удариха Недосегаемите

Главите на Недосегаемите данъчни служители ще бъдат ли достатъчни, за да успее шефът на НАП Красимир Стефанов да спаси своята? Това е въпросът, който изникна след специализираната операция на МВР в сряда (15 юни) срещу организирана престъпна група за източване на ДДС. При спецакцията бяха запечатани работните компютри на 26 данъчни служители, за които има подозрение, че са участвали в схемата. Ден преди операцията вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков предупреди Стефанов, че ако до два месеца не се справи с измамите с ДДС, ще изхвърчи от агенцията.
Служителите, уличени в контакти с организатори на ДДС-схеми, са били оперативни инспектори и ръководители на екипи. Повечето са от София, което доказва, че там е занижена контролната дейност и че промените в софийското поделение са били правилни, коментира самият данъчен номер едно.
Засега обаче няма задържани негови служители. Ако в агенцията се съберат достатъчно доказателства за престъпната им дейност, ще бъдат отстранени от работа чрез дисциплинарна процедура и ще бъдат предадени на прокуратурата.
Държавното обвинение уточни, че след спецакцията девет души вече са обвиняеми. Още един се издирва, уточни заместник градският прокурор на София Роман Василев. Обвиненията срещу тях са за организирана престъпна група, създадена с користна цел, както за ръководство и организация на организираната престъпна група, така и за членуването в такава група като самостоятелно престъпление. Групата е много добре структурирана, съобщи Василев.
Недосегаемите бяха ударени в нощта на 14 срещу 15 юни. МВР оповести, че е разбита група, източила над 21 млн. лв. под формата на кредит по ДДС. При операцията на МВР, ДАНС и Националната агенция за приходите, ръководена от Софийската градска прокуратура, са обискирани 16 адреса в София, в Добрич, в Пазарджик и Враца. Проверени са счетоводни къщи, офиси и домашни адреси. Задържани са 11 души, иззети са счетоводна документация и компютри. Според анализа на МВР и на НАП само за 2010 и 2011 г. са причинени щети за над 21 млн. лева. Групата е контролирала над 100 фирми и върши тези злоупотреби още от 2005 година.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заложи шефа на НАП на дузпата във вторник (14 юни), заявявайки, че му дава срок от 1-2 месеца, за да поправи нещата. Продължавам да чувам, като пътувам из страната, оплаквания, че еди-кой си бизнесмен, който с години не си е плащал данъци и е работил тясно с НАП, продължава да се ползва от такива протекции. И казах - искам вашият контрол да е такъв, че хората да казват - да, най-после стана промяна. И ако това не се случи, си отивате всичките - от Краси Стефанов до заместник-шефовете му, закани се Дянков.
Два дни преди спецакцията на МВР Стефанов освободи целия мениджърски екип, отговорен за контролната дейност в териториална дирекция на НАП-София. Постовете си загубиха заместник-директорът на НАП София с ресор Контрол Гергана Станулова, директорът на дирекция Контрол Петя Маринова, нейният заместник Георги Димов и трима началници в сектор Ревизии от столичната териториална дирекция - Даниела Плевненска, Снежанка Аначкова и Емил Динев.
Използвам възможността да кажа на всеки корумпиран служител, че не само ще бъде уволнен, но ще му потърсим наказателна отговорност. Мястото на такива хора е в затвора. Ако се налага, ще освободя всички ръководители, натоварени с контрола, които са допуснали нарушения или корупция. Започвам посещения във всички дирекции на НАП в страната, за да коментираме проблемите и възможните подобрения в контролната дейност, активира се Стефанов след Недосегаемите.
От НАП уточниха, че подготовката на операцията е продължила близо шест месеца. По-голямата част от данъчните злоупотреби, извършвани от групата, са били с дължимото по ДДС. Организаторите на схемите са генерирали фиктивни доставки с висока стойност, за да стопяват дължимия данък върху добавената стойност на трети лица. Фактурирали са за консултантски, маркетингови и рекламни услуги, които не са извършвани никога, но техните контрагенти са намалявали дължимия ДДС по фиктивните доставки. Групата е изработвала и използвала документи с невярно съдържание и фактури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във