Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР и прокуратура нарочиха родолюбец за мафиот

Съдебната палата доживя и опълченска обсада, след като в подстъпите й вече са струпвали силите си атакисти, поддръжници на Алексей Петров и други протестиращи. Над 90 души, облечени във военни униформи от руско-турската война и в монашески раса, се събраха на мирен протест във вторник (12 октомври) пред офиса на Темида. Митингът бе организиран от национално дружество Традиция и бе подкрепен от 11 други организации, сред които Съюзът на колекционерите в България, сдруженията на нумизматите и на филателистите.
С бойните знамена напред опълченците поискаха промени в Закона за културното наследство и в Закона за оръжията. Колекционерите не са престъпници, Не на Закона за културното наследство, Ние спасяваме историческо оръжие от забвение - дар за новото поколение, Живият човек струва повече от мъртвия предмет, Законът за оръжията - пълен с противоречия, пишеше на плакатите, които протестиращите носеха.
Според председателя на дружество Традиция полк. о.з. инж. Станчо Джумалиев от основен ремонт се нуждаят определенията в двата закона, отнасящи се до колекционерската дейност. Те са разтегливи, неточни и биха заблудили всеки, който ги чете, обясни Джумалиев.
Истинската причина за невиждания досега протест обаче бе арестът на един от активистите на дружеството - 65-годишният Върбан Минев от Велико Търново. Той попадна зад решетките след решителна акция на МВР на 28 септември тази година, насочена, както се уточнява в официалното съобщение, срещу организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки и търговия с културни ценности в страната и чужбина.
В съобщението се казва още, че групата е задържана след проведена мащабна операция на служители от секторите Трафик на културни ценности и Оръжие и контрапролиферация на ГДБОП. Акцията е реализирана на териториите на осем града - Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Русе и Разград... Задържан е лидерът й А.А. (41 г.) от Бургас, криминално проявен, както и 22-ма нейни членове, единият от които според полицаите е бил задържан преди време в Гърция за трафик на културни ценности. В хода на операцията са претърсени 35 адреса, от които са иззети над 3200 антични монети от римски, тракийски и византийски период, голямо количество статуетки, апликации, фибули, глинени лампи, пръстени, икони и др. Намерени са 12 металотърсача, старинно и съвременно оръжие - 74 възрожденски и бойни пушки, 15 револвера, 34 саби и ятагани, 64 старинни ножове, 13 цеви за пушки, части от гранатомет. В хода на процесуално-следствените действия са открити работилници за изработване на барут и боеприпаси, две радиостанции, множество части за ремонт на огнестрелно оръжие. Организаторът и задържаните членове на групата са задържани в ареста. Работата по документирането на цялостната им престъпна дейност продължава.
Оказва се, че огромната част от старинното оръжие е иззето от дома на 65-годишния бай Върбан, както го познават жителите на болярския град. Заради пушкалата, ножовете и щиковете от времето на борбата с османските поробители срещу него прокуратурата е повдигнала обвинение по чл.339 от НК (незаконно притежаване на оръжие) и за участие в организирана престъпна група по чл.321.
Според полицията Върбан Минев няма документи за повечето от оръжията, има разрешително само за 10 от тях. Освен това той не бил обявил сбирката си в регистъра на колекционерите в местния музей. В нея има оръжия, които могат да произведат изстрел, което е престъпление по чл.339 от НК, смятат от полицията и прокуратурата.
С пушкалата си обаче бай Върбан, който е носител на тазгодишната награда Велико Търново за родолюбие, е организирал и реализирал единствено възстановки на исторически събития в града на болярите и на паметния за българите връх Шипка, повечето от тях са били видени и от висши представители на държавната администрация.
Въпреки това обвинението за участие в организирана престъпна група виси над главата на почетния великотърновец Върбан Минев като истински Дамоклев меч, а не като ръждясала опълченска сабя от битката на Шипка. Бедата е, че страстният колекционер и родолюбец е пропуснал крайния срок - 10 април 2010 г., до който според изискванията на Закона за културното наследство е трябвало всички колекции да бъдат обявени пред местните музеи.
Съратниците на бай Върбан твърдят, че това се е случило най-вероятно защото той е бил залисан около подготовката през това лято за пресъздаването на най-голямата битка на български четници край Вишовград, състояла се на 18 юли 1868 година. Членове на клуб Традиция пресъздадоха в землището на селото прочутата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турска потеря, при която падат убити 65 български четници. Във възстановката участваха 40 души от клуба, които, подобно на Райна княгиня, извезали униформите си досущ като оригиналите. За благодарност жителите на селото бяха сготвили на четниците казан с боб с наденички. Местните са големи патриоти, обичат своя край и помнят историята. За това говорят паметниците в района, издигнати в памет на двамата български воеводи и техните четници, каза тогава председателят на клуб Традиция във Велико Търново Върбан Минев, горд от възстановката, която беше заснета и от някои национални телевизии.
По ирония на съдбата Минев и ръководеният от него клуб Традиция към националното дружество участваха и в празниците по 102-годишнината от обявяването на Независима България. Минев и организираните от него родолюбци бяха опънали редици на 22 септември в храма Св. 40 мъченици, под осветените от владиката на Велико Търново стари бойни знамена.
Клуб Традиция съществува от десет години и в него членуват около 50 души, които всяка година участват в тържества по национални поводи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във