Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР И ПРОКУРАТУРАТА КАНОНИЗИРАХА ШЕФА НА БЧК КАТО МЪЧЕНИК

Хубаво е, че Софийският апелативен съд реши да пусне на свобода председателя на Българския Червен кръст Христо Григоров. В противен случай редовите слуги на Темида отново щяха да се окажат замесени в битка, която изобщо не е тяхна и която няма нищо общо със законовите процедури за разследване на престъпна дейност.

Трагикомедия. Само така може да бъде наречено случилото се, след като миналия петък стотици хиляди българи, пострадали от наводненията или пък мизерстващи в старчески и детски домове, изтръпнаха от злокобната вест: председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров най-хладнокръвно е въртял далавери за милиони с получените дарения и насред зима ги е оставил на произвола на съдбата - голи и болни, гладни и премръзнали.
Мнозина сигурно са забравили вече, но хвалбите за поредния гръмотевичен удар срещу мафията и корупцията прозвучаха точно по този начин. В петък (3 февруари) следобед пресцентърът на МВР лаконично съобщи, че е проведена съвместна операция на НСБОП, Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция по лекарствата, в която са участвали над 100 души. Те са претърсили и обискирали над 14 фирмени офиса и складове по данни за злоупотреби с дарения, а председателят на Българския Червен кръст - Христо Григоров, е бил разпитат и освободен.
Хубаво щеше да е, ако т. нар. компетентни органи бяха запазили хладнокръвие и бяха приключили медийните си изяви само с тази блага вест.
Едва ли има някакъв смисъл отново да се връщаме към информационната вакханалия, която се разигра от онзи петъчен следобед насам. Самият факт, че и днес все още не е ясно кога е започнало полицейското разследване на престъпната схема и кога точно е образувано предварителното производство срещу Христо Григоров, е показателен за пълното объркване в редиците на т. нар. компетентни органи.
Никой не бива да си мисли, че Параграф 22 отново си търси повод, за да не каже дори една добра дума по адрес на МВР и на прокуратурата. Тъкмо обратното - миналия петък следобед имахме най-благородното намерение да поздравим антимафиотите от НСБОП, че най-после са се осмелили да запушат една от златните реки на организираната престъпност и на белите якички - злоупотребите с даренията, внасянето на контрабандни стоки под формата на дарителски пратки и прането на пари, под формата на парични дарения.
Нещо повече. Тогава искрено се надявахме, че с помощта на Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция по лекарствата антимафиотите ще успеят да срежат пъпната връв между Българския Червен кръст, фирмите и организациите посредници и получателите на даренията - социалнослаби семейства, старчески и детски домове, специализирани и помощни училища и т. н.
За най-голямо съжаление обаче и сега МВР и прокуратурата не успяха да се преборят със себе си и с думи прости да обяснят на данъкоплатците какво правят и какво още им предстои да направят. Вместо това те произведоха краткотрайна медийна сензация, която досущ напомня за хърватския балон отпреди година и половина. Тогава вътрешното ведомство и държавното обвинение цели три месеца се хвалиха, че са разкрили и разбили уникална професионална престъпна група за поръчкови убийства, а през декември се оказа, че нищо подобно не се е случило.

Facebook logo
Бъдете с нас и във