Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР И СЛЕДСТВИЕТО ПАК СЕ СРИТАХА

Във възможно най-неподходящия момент МВР и следствието отново се скараха. Повод за поредната разправия между двете институции стана мощната мафиотска организация, спипана да произвежда незаконно Марлборо в Германия и Австрия.
В сряда (7 юни) шефът на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) - главен комисар Ваньо Танов, и прокурор Иванка Которова от международния отдел на Върховната касационна прокуратура (ВКП) свикаха извънредна пресконференция и съобщиха, че уникална международна престъпна схема за производство на фалшиви цигари на тютюневия концерн Филип Морис е разкрита след тригодишни усилия на служителите от ГДБОП и колегите им от Австрия и Германия.
Според разказа на главен комисар Танов и върховния прокурор Которова от българска страна 81 полицейски служители от София, Пловдив, Стара Загора и Хасково са взели участие в мащабните действия за разкриването и документирането на престъпната дейност. В рамките на спецоперацията, проведена едновременно в България, Австрия и Германия, при предходен етап са разкрити две нелегални фабрики за цигарите менте. А всички действия са осъществени под ръководството и надзора на прокуратурата на Германия и ВКП.

Историята звучи наистина невероятно. Престъпниците са ощетили бюджета на Германия със 100.745 млн. евро. В хода на операцията като участници в мафиотската схема са уличени 93-има души, шестнайсет от които са българи. Нашенци - 47-годишният Д. А. от Хасково, и 44-годишният Д. Д. от Стара Загора, са и мозъците, измислили, реализирали и затворили технологичния цикъл за производството на фалшивите цигари: от покупката на машините, през доставянето им в Германия и Австрия до монтирането и пускането им в действие.
Според главен комисар Ваньо Танов, Д. А. и Д. Д. са играели ключова роля в изграждането на престъпната схема. Те са купували бракувани поточни линии, след което са ги рециклирали и са ги тествали в специално купено хале в Хасково. След това са демонтирали поточните линии и са ги изпращали в нелегалните цехове, разположени в гр. Кобленц (Германия) и гр. Залцбург (Австрия). После хващали самолета и на място ръководели не само повторното монтиране и настройване на машините, но и пускането им в редовна експлоатация. Оттам нататък работата поемали други българи, замесени в аферата, повечето от които са бивши служители на Булгартабак холдинг АД.
По време на пресконференцията прокурор Иванка Которова обясни, че операцията в България е проведена по съдебна поръчка, изпратена от Австрия и Германия. Обискирани са общо 14 обекта - в Хасково, Стара Загора и Пловдив, и са разпитани общо 16 лица - двамата организатори на нелегалното производство, плюс още четиринайсет техни сътрудници.
Иззето е огромно количество веществени доказателства, които безспорно доказват престъпната дейност на групата, заяви прокурор Которова и уточни, че мафиотската организация е работила безнаказано цели... три години.
Дотук в историята няма нищо необичайно, защото в международната практика са установени три начина за сътрудничество по наказателни дела - чрез министерствата на правосъдието, чрез националните върховни прокуратури и чрез ръководствата на националните полицейски служби.
Интересното започва от съпоставянето на някои факти, появили се в публичното пространство след приключването на пресконференцията.
Според съобщението, разпространено на 7 юни от пресцентъра на МВР, в акцията са участвали само служители на вътрешното ведомство, защото думата прокуратура изобщо не се среща в текста. Освен това в дописката на МВР не се споменава нищо и за международните съдебни поръчки, изпратени от Германия и Австрия. Тъкмо обратното - цялото съобщение е пронизано от идеята, че става дума за успех, постигнат от полицейските служби на България, Германия и Австрия, като нашият принос бил, че разплитането на аферата тръгнало именно от България, и то още преди... три години.
Онова обаче, което прави най-силно впечатление, е, че по време на широкомащабната операция единствено в България не е арестуван никой. Нещо повече - на свобода са оставени и двамата организатори на производството - Д. А. и Д. Д., въпреки че срещу тях са събрани огромно количество доказателства, в домовете им е открито незаконно оръжие, а те са били разработвани от българските ченгета цели 36 месеца.
Част от истината изплува на бял свят още в четвъртък сутринта (8 юни), когато Националната следствена служба (НСлС) разпространи извънредно съобщение. То е подписано от директора на НСлС - Ангел Александров, по обем е само няколко реда, но съдържанието му е повече от впечатляващо:
Във връзка с тиражираната информация за разследване в България, Германия и Австрия срещу група, организирана за производство и контрабанда на цигари, Националната следствена служба (НСлС) държи да уточни:
В съответствие със закона и в този конкретен случай НСлС изпълнява международната следствена поръчка, възложена й от Върховната касационна прокуратура още на 10 май 2006 година. За отделни действия са привлечени и полицейски служители, включително и български. В интерес на разследването и до приключването му не следва да се допуска широко огласяване, даже за т. нар. ведомствени PR-кампании. За нас е важен крайният успех на всяко разследване, залог за което е и отличното взаимодействие с всички български и партньорски служби.
Толкоз. Оттук нататък започва четене между редовете и задаването на неудобни въпроси:
- Защо, след като разплитането на аферата е започнало още преди три години (според главния комисар Ваньо Танов и върховния прокурор Иванка Которова), стартът на операцията е бил даден на 31 май 2006 година?
- Защо, след като Германия и Австрия са изпратили съдебна поръчка до ВКП (според прокурор Которова), операцията е започнала едновременно в трите държави (според пресцентъра на МВР)? Практиката сочи, че в България се изпращат международни съдебни поръчки едва когато в молещите страни полицейската работа е свършена, докато в тази история се случва точно обратното - полицейската операция още не е започнала, а поръчката вече е изпратена...
- Защо, след като всичко започва на 31 май, Националната следствена служба започва работа по този случай още на 10 май?
- По силата на каква логика разследването на аферата започва преди три години (според главния комисар Ваньо Танов и върховния прокурор Иванка Которова), а на 31 май двамата организатори на нелегалното производство не са арестувани, тъй като не било пристигнало искането за екстрадицията им? И още - защо те не са арестувани дори за незаконно притежание на огнестрелно оръжие?
- Защо, след като в продължение на три години Д. А. и Д. Д. са били под постоянно полицейско наблюдение, ГДБОП и ВКП изобщо не знаят къде са парите, които двамата са заработили от нелегалното производство на цигари? И още - не беше ли по-добре (и за България, и за Европейския съюз), ако Д. А. и Д. Д. бяха задържани още преди година и половина-две, когато за всички уж е било ясно, че те произвеждат цигари менте? Или в крайна сметка просто нищо в тази история не отговаря на истината?

Facebook logo
Бъдете с нас и във