Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР и Темида не се познаха и се разминаха

Прави са хората, като казват, че животът без приятели е труден. Древните гърци дори са имали поговорка, че ако имаш верни другари, притежаваш съкровище.


Ето защо трябва да сме много благодарни за топлите отношения между вътрешния министър Цветан Цветанов и незаконната според Върховния административен съд шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тази дружба би трябвало да е е истинско съкровище за нас, без което едва ли щяхме да разберем какво всъщност става в държавата.


Според мило интервю в национален всекидневник с председателката на СГС затишието във вечния спор между вицепремиера и МВР шеф Цветанов и съдебната власт си има обяснение. То обаче не е свързано с предизборната олелия, а е съвсем очевидно - просто Цветанов давал глътка въздух на СГС и на спецсъда, за да покажат на какво са способни. Така Янева обяснява мълчанието на приятеля си, който иначе от сутрин до здрач обвиняваше жреците на Темида във всички смъртни грехове и най-вече за липсата на реформа.


Янева, която може би ще напусне безславно поста си заради опорочена според ВАС изборна процедура, обаче разкрива, че между приятели не може да се премълчават слабости. И го смъмря: Надявам се, че той, след като много пъти се изказва критично за съда, е успял сам да разбере, че не само тази институция носи вина за слабата ефективност на процеса, а и органите на досъдебното производство, заключава Янева в интервюто си.


Разгеле! Най-сетне някой да каже с най-обикновен език на МВР шефа къде всъщност е проблемът, та да не скача час по час срещу мигащата на парцали Темида. Съдът може да си има своите проблеми, но и


досъдебното производство не е цъфнало и вързало

приятелски намигва председателката на СГС към силовия министър.


Какво ще последва след това намигване? Ако съдим по действията на подчинените на Янева в най-големия съд в страната, тази мека забележка няма да й се размине току така. Повод за подобно притеснение дава едно решение на СГС от уикенда, което навярно направо ще бръкне в окото министерско. Става дума за постановлението на магистратите в черни тоги, с което наведнъж и накуп бе пусната от ареста последната група от задържани от МВР напоследък за източване на ДДС. Действие, което може да подкопае топлата дружба между двамата видни представители на законността, силата и справедливостта.


Дали защото беше неделя, но новината за освобождаването на десетимата ДДС-ари мина по терлици. Дотолкова вяла, че по никакъв начин не помрачи ентусиазма на вътрешния министър преди поредното му посещение в САЩ. Където по традиция му коват обръчите заради нереформираната ни съдебна система, която пуска бандитите, хващани от храброто Цветаново министерство.


Вестта за задържането на групата гръмна четири дни по-рано, на 2 ноември, с присъщия за тези арести трясък и медиен шум. Пресцентърът на МВР рапортува тогава тържествено, че десет души са арестувани за източване на 10 млн. лв. ДДС чрез схеми, прикрити от адвокатски фирми. Заслужената похвала за акцията на служителите от Главна дирекция Борба с организираната престъпност бе отплата за близо едногодишното наблюдение - според официалната информация толкова антимафиотите са дебнали групата.


Според МВР групата е действала под прикритието на легални адвокатски кантори, които извършвали и счетоводно обслужване на фирми. Голяма част от членовете на групата били регистрирани като сътрудници на адвокатите, което им осигурявало висока степен на защита.


Въпросните 10 млн. лв. всъщност са невнесен данък. Тези пари впоследствие са предоставени чрез междинно звено на реални търговци, работещи в различни икономически сфери, обясняват от МВР. Те от своя страна намалявали плащанията си по ДДС, като купували фактури от дружествата, изградени от групата. След натрупване на задължения в особено големи размери собствеността на тези дружества се прехвърляла на името на безработни срещу дребни суми.


За мащабите на операцията свидетелства информацията, че антимафиотите са претърсили общо над 17 адреса в Плевен, Варна и София, разпитани са повече от 20 души, а в каравана близо до офиса на една от фирмите на групата са открити огромно количество документи, свързани с престъпната дейност. Задържани са седмината участници в групата и трима техни приближени, срещу които предстои да бъде повдигнато обвинение. В хода на разследването в трезор на банка антимафиотите откриха 10 кюлчета злато от по 1 кг и 62 златни монети, сочи информацията.


Онези документи, открити в караваната обаче, изглежда, съвсем не са съотносими към престъпната дейност на групата. Поне така изглеждаха нещата след заседанието на състав на Софийския градски съд, който гледа мерките за неотклонение за десетимата арестанти, чиито имена така и не бяха съобщени. Магистратите прецениха, че основната част от доказателствата, които са им представили от прокуратурата и МВР във връзка със случая, не са годни. А за четирима от задържаните съдебният състав бил на мнение, че въобще няма доказателства те да са забъркани в някакво престъпление. И в крайна сметка те са освободени без каквито и да е мерки за неотклонение. Останалите шестима пък напуснали Съдебната палата срещу парична гаранция от по 1000 лв. всеки.


Подробности около скандалното заседание в СГС, което за кой ли път развя


кирливите ризи на органите на досъдебното производство

(за които говори и Янева), така и не бяха съобщени. Това се дължи на факта, че прокуратурата е представила секретни материали, използвани при разследването. И на седемгодишно дете му става ясно, че това всъщност означава, че групата е била подслушвана. Но значи още, че и този път събраната със СРС информация не е била достатъчно за категоричното изобличаване на престъпниците. Изглежда, обвинението и МВР грешно са си направили сметката по отношение на наблюдаваните адвокатски кантори и са се опитали на краставичар краставици да продават.


Как този случай ще се отрази на крехките приятелски отношения между Цветанов и Янева, един господ знае. Ако подобно решение на съда, след което нарочени от МВР и от прокуратурата престъпници излизат от Съдебната палата с вдигнати чела, беше прецедент, тежко й се пишеше на младата шефка на столичния съд. Но групата ноемврийски ДДС-ари не е единствената, пред която тежките двери на палатата са се отворили с блага дума и благодарение на слаби доказателства. През март миналата година например СГС освободи петима основни играчи в групата за източване на ДДС, кръстена от вътрешното министерство Лапачите. Съдиите бяха подведени от акъла и възможностите на МВР и не успяха да оставят групата завинаги в ареста, въпреки че двама от лапачите притежаваха красноречиви прякори - Пламен Точев носи прозвището Голямата пачка, а съпругата му Румяна Точева - Малката пачка. Голямата пачка видя свободата срещу 5000 лв. гаранция, а Малката пачка излезе на свобода срещу задължението да се подписва. И тогава МВР словоохотливо разказа как групата действала по класическа схема, като внасяла храни от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. И така избягвала плащането на ДДС и на данък върху печалбата. А анализаторите от службите направо свършиха работата на съда, като пресметнаха въз основа на събраните доказателства, че щетата на бюджета най-вероятно ще се окаже 20 млн. лв. за последните две години...


Дано приятелството между МВР шефа и шефката на СГС пребъде. Ако са си верни другари, горещо се надяваме, че казаното в интервюто ще хване декиш. Защото досега


що думи се изприказваха, що доклади се изчетоха

и нищо. Да припомним само какво пишеше в доклада на Европейската комисия от юли тази година във връзка с борбата с организираната престъпност и корупцията: Нужно е да се въведе по-специализирано обучение, което да бъде съсредоточено по-конкретно върху повишаване на капацитета за разследване, необходим за воденето на ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, по-специално когато става въпрос за сложни икономически и финансови разследвания... България следва да продължи усилията си за реформа в полицията и да обвърже тази реформа с по-мащабна реформа на досъдебните разследвания... Въпреки постоянните действия, които полицията предприема за борба с организираната престъпност, е необходимо цялостните резултати значително да се подобрят... Наблюдават се слабости при събирането на доказателства, защитата на свидетели, стратегиите за разследване, всеобхватните финансови разследвания и обезопасяването на имущество...


Цялата шумотевица около престъпните групи за източване на ДДС, разбити от МВР, изглежда аджамийска патаклама. Дали е нарочно, или защото толкова са възможностите на разследващите, засега не е ясно. Но като прибавим и крехките силици на Националната агенция за приходите (НАП), която заедно с МВР и ДАНС трябва да бори ДДС-измамите, става ясно, че парата действително отива в свирката, а не в локомотива. Когато през този юли НАП, ДАНС и МВР тръгнаха да носят съвместния си доклад за това как се противопоставят на това престъпление, шефът на НАП Красимир Стефанов изплака, че агенцията му има огромен брой фирми за проверяване, а кадровата й обезпеченост е малка - едва 230 ревизори за над 100 000 фирми, подлежащи на контрол... Да не говорим за стотиците фиктивни фирми, чрез които най-често се вършат данъчни измами...


Изходът от ситуацията е очевиден - повече пот в разследването, по-малко кръв в пиар акциите. И дружбата ще си е дружба, а сметките ще са чисти...

Facebook logo
Бъдете с нас и във