Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР И ТЕМИДА СЕ СДОБРИХА

Полицията и съдебната система най-накрая си стиснаха ръцете и си обещаха да престанат с подмятанията от сорта Ние ги хващаме, пък те ги пускат (една от любимите реплики на бившия главен секретар на МВР и сегашен столичен кмет Бойко Борисов по отношение на съда). Заравянето на томахавката се случи не къде да е, а по време на първото за тази година заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (11 януари).
Силният натиск от страна на Европейския съюз да се справим с корупцията и с организираната престъпност принуди вътрешния министър Румен Петков да отиде на крака при магистратите и заедно да решат какво ще правят. Тази среща е първият сигнал, че изпълнителната и съдебната власт вече осъзнават, че с вражди и битки няма да стигнем до ЕС.
Румен Петков е настоявал пред магистратите за три неща - да има комуникация между двете власти, да работят съвместно, едната институция да не оправдава своето бездействие или своите грешки с другата. В противен случай се накърнявало доверието на хората към държавните органи.
Вътрешният министър е помолил съдиите да прецизират дейността си по отношение на налагането на мерките за неотклонение. При обсъждането на доказателствата по даден случай съдиите трябва да вземат под внимание и евентуалното извършване на престъпления против правосъдието. Това ще рече следното - преди да решат дали някой може да бъде пуснат срещу парична гаранция или подписка, хората с черни тоги трябва да преценят дали задържаният не би подкупил или заплашил някого от свидетелите да лъжесвидетелства, дали не би оказал натиск върху разследващите органи, дали не би укрил улики.
В чл. 152 от сега действащият Наказателнопроцесуален кодекс са изброени хипотезите, с които съдът трябва да се съобразява, когато се произнася по мерките за неотклонение. Това са: има ли обосновано предположение задържаното лице да е извършило престъплението, в което е обвинено, тежко ли, е това е престъпление, има ли опасност да извърши друго, има ли други висящи дела, съществува ли риск да се укрие. Доста често съдиите се съобразяват с факта, че ако задържаният бъде освободен, това може да повлия върху разследването. Но понеже Румен Петков не е юрист и не е известно да е стъпвал в съдебна зала, представителите на Темида ще трябва да му простят опита за намеса в тяхната работа.
След като изслуша вътрешния министър, думата взе заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков. Според него уеднаквяването на практиката на всички съдилища по отношение на мерките за неотклонение може да стане с тълкувателни решения на ВКС. Съдът обаче нямал пряко наблюдение над съдебния контрол върху досъдебната фаза (това включва именно и мерките за неотклонение). Заради това Ненков призова главния прокурор и министъра на правосъдието да сезират Върховния касационен съд, когато забележат противоречива съдебна практика. След края на разговорите се реши двете власти заедно и редовно да обсъждат криминогенната обстановка в страна и да осъществяват съвместни законодателни инициативи. Освен това Висшият съдебен съвет се ангажира да набележи мерки за осъществяването на правителствената стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност.
Сега остава само да се надяваме, че в най-скоро време тези съвместни действия ще доведат до някакви резултати, които ще бъдат забелязани от европейските ни партньори - преди април, когато окончателно ще се разбере влизаме ли 2007-а година, или чакаме на опашката...

На заседанието в сряда (11 януари) Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи 62-ма следователи на работа в районните прокуратури в страната. Само пет от предложенията не минаха през гласуването. Трима следователи бяха оттеглили заявленията си за постъпване в редиците на държавното обвинение. Две кандидатури пък бяха отложени. Следователят от Столичната следствена служба Красимир Дерменджийски засега не може да стане прокурор в Софийската районна прокуратура, защото се води вътрешната проверка за качеството и ефективността на неговата работа.
Биляна Дукова, пак следовател в Столичната следствена служба, също ще трябва да почака с назначаването си в Районната прокуратура в Сливница. Поводът е придобилият вече международна слава конфискуван джип БМВ, който бе даден от Агенция Митници на председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Оказа се, че именно Биляна Дукова е водила следствието срещу немеца, който го е откраднал от Германия и вкарал в България. В момента се проверява дали следствието е било запознато с писмото от Интерпол, в което се казва, че собственикът на джипа е открит и колата трябва да му се върне, а не да бъде конфискувана в полза на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във