Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР МИНА НА ДИЕТА

Първият и най-неочакван ефект от въвеждането на дълго лелеяния Закон за изменение и допълнение на Закона за МВР, влязъл в сила от 5 август е, че остави... канчетата на служителите си празни.
Новият документ, регламентиращ дейността и структурата на силовото ведомство, изневиделица удари ключа на ведомствените столове и бюфети, където редовите ченгета и чиновници се изхранваха в рамките на работния ден. Причината е простичка - в новия закон не е намерило място звеното, което се занимаваше с всекидневния главоболен въпрос какво да забъркат ведомствените кашавари, за да нахранят хилядите гърла на обяд.
Доскоро то се наричаше Дирекция Материално техническо осигуряване и социално обслужване (ДМТОСО). Този факт, наред с целебните резултати, е внесъл и голяма доза смут сред служителите на досегашния Тил, както бе наричана дирекцията. А според вътрешни източници от началото на месеца сметките на бившата ДМТОСО, която беше със статута на юридическо лице в системата на министерството, са блокирани, което също предизвиква както притеснение , така и въпроси.
Диетологичната сила на промените в аванс изпитаха служителите от бившата главна дирекция Борба с организираната престъпност. Те дори нямаха време да потъгуват от раздялата с бившите им дългогодишни комшии от НСС, защото още при изнасянето на службата от МВР кой знае защо хлопнаха и вратите на антимафиотския стол.
И в самата централа на ул Шести септември ситуацията е като в заведение за здравословно гладуване. От 4 август, ден преди да влязат в сила разпоредбите за новата структура на МВР, е затворен и столът на министерството. Според вътрешната информация мотивът да хлопнат кепенците му е предстоящ ремонт, който обаче няма посочен краен срок.
Освен заведението, където на обед се изхранваше администрацията на силовото министерство, един по един затварят врати и бюфетите в него. В работен режим до изчерпване на последните закупени преди месеци стоки са двете лавки за редови служители и т. нар. генералска лавка в сградата на Шести септември.
Не е тайна, че доскоро през ДМТОСО преминаваше цялата търговска, строителна, социална и прочие дейности на вътрешното ведомство. Тилът отговаряше за търговете, с които МВР закупуваше автомобили, техника, въоръжение, облекло и т.н. Освен това дирекцията стопанисваше и сградния фонд на министерството - от централата на Шести септември до последната съборетина на N-ския полицейски участък.
Под крилото на ДМТОСО бяха и почивните бази на вътрешното министерство. Досега през летния сезон ченгетата отдъхваха в комплекс Тилия в курорт Дружба край Варна, в комплекс Лазур в Несебър, в базата за отдих Изгрев в Созопол, на Зеленика в Китен. Освен това МВР има почивни домове в Стрелба, Велинград, Долна баня, Боровец, Костенец. Любопитното е, че през април ДМТОСО проведе търг за отдаване под наем на бюфети, ресторанти, кафе-сладкарници в големите си бази по морето, като наемните цени варираха от 700 до 8400 лв. на месец. И макар срокът на отдаването им под наем да изтича в края на септември, няма как след изпадането на тази важна дирекция от структурата на министерството не възникне въпрос за бъдещето на тези бази и кой всъщност ще върти тази специфична дейност оттук нататък.
През 2007 г. Сметната палата изготви доклад за проверката, която е направила на дейността за управлението на недвижимото имущество на Министерството на вътрешните работи. Одитът обхващаше цялата 2006 година. Една от препоръките на Сметната палата бе министърът на вътрешните работи - тогава Румен Петков - да утвърди Стратегия за управлението и ползването на предоставените на МВР държавни имоти за периода 2008 - 2012 година. След анализ и оценка на състоянието на имотите такава стратегия е била изготвена, посочено е и какви ресурси са необходими за поддържането им. Със заповед на Петков от 5 декември 2007 г. е създадена работна група от 11 представители на различни структурни звена на МВР - юристи, специалисти и вътрешен одитор, която е извършила оценка на създадената след проверката на Сметната палата вътрешна нормативна уредба за държавното недвижимо имущество в МВР. Изводът на групата е, че има създаден адекватен механизъм за управление и контрол на използването на имотите.
Кой обаче ще контролира управлението и използването на предоставените на МВР имоти след отпадането на ДМТОСО засега не е ясно. Изглежда, решение в тази посока ще се търси в Правилника за прилагане на ЗМВР, който трябва да стане факт в края на септември.
В пълна мъгла тъне и друга основна дейност на МВР, за която отговаряше ДМТОСО досега - строителството на ведомствени жилища. Със закриването на дирекцията, изглежда, ще бъдат закрити и неразплатените сметки на служителите на МВР, които от години се съдят със строителната фирма на министерството Проинвекс за просрочване на договори. Колкото до строежите на нови домове за ченгетата, те може би ще бъдат замразени, което ще покачи и без това нарастващото напрежение в редовия състав на ведомството, в дъното на което е мизерното заплащане. Има ли основание да се хвали ръководството на МВР с новия закон и ще се вслуша ли в многозначителното мълчание на редовите си служители, ще покаже бъдещето. Горчивият опит обаче сочи, че гладният на сития не вярва.
Румен Тодоров

Facebook logo
Бъдете с нас и във