Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР: на гол корем чифте пищови

Ведомството на премиерската любимка Румяна Бъчварова продължава да изсмуква републиканския бюджет с несекващи искания за допълнителни средства. В началото на годината Бъчварова си издейства още близо 50 млн. лв. към портфейла си за 2015 г., а тази седмица си поиска и получи още няколко милиона. На заседанието си в сряда (13 май) кабинетът одобри допълнителни разходи за МВР в размер на 5.5 млн. лева. Според лаконичната информация от Министерския съвет средствата са необходими за осигуряване на униформено облекло за полицаите, пожарникарите и спасителите.

Очевидно министър Бъчварова се ползва с някои предимства пред останалите си колеги, в чиито празни портфейли също дрънкат комай предимно семки и бонбонки, както се пее в една популярна детска песничка. Прави впечатление бързината, с която се одобряват нейните искания за пари и за още пари. Например последната порция от допълнителни средства стана факт само пет дни след като на редовния парламентарен контрол на 8 май беше повдигнат въпрос за униформите на служителите в МВР. Депутатът от АБВ Светослав Белемезов тогава зададе удобен въпрос: как ръководството на министерството ще осигури униформи за 30 000 служители. Според Белемезов за екипировката на всеки полицай са необходими по 400 лева. Той поиска да узнае от вицепремиера и вътрешен министър дали тези средства са предвидени в бюджета на МВР за 2015 година. И ако не са - как полицаите ще изпълняват задълженията си в цивилни дрехи. В отговор Бъчварова обеща, че ще направи всичко възможно полицаите да не износват цивилните си дрехи и ще потърси пари от колегата си Владислав Горанов за униформени облекла.

В очите на обществеността финансовият министър Владислав Горанов минава за голям пинтия, макар и не чак в размерите, с които се славеше неговият предшественик в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Въпреки това в народната представа Горанов е толкова стиснат, че - като в анекдота - ако в едно широко известно място му мушнеш пирон, ще извадиш тънка жица. За тази му специфична дарба са готови да свидетелстват и представителите на съдебната система. Те влязоха в епична битка с финансовия министър, като поискаха преди време 45 млн. лв. за увеличение на заплатите. И се сблъскаха челно с неговата неотстъпчивост.

Но за Бъчварова проблеми няма. Тя все успява да пробие желязната завеса, зад която се крие финансист №1, и да измъкне някой и друг лев отгоре.

След като шефът на МВР отговори на въпроса на депутата от АБВ Светослав Белемезов, стана ясно, че за изминалата година министерството е провело процедури за възлагане на обществени поръчки за пет различни доставки за нуждите на служителите на МВР. Те са били на обща стойност 5.47 млн. лева. За тази сума са били закупени шапки, обувки, дрехи и отличителни знаци. Това обаче било само около 40% от стойността и от бройката на необходимите екипировки.

Справка в МВР за проведените там обществени поръчки преди ноември 2014 г. (тоест преди правителството на ГЕРБ) сочи, че за униформено облекло са обявявани две. Едната от тях е била открита още през май 2009 г. и е изпълнена през юни 2014 година. Тя е била за доставка на строеви костюми, на панталони и поли, на фуражки и пилотки. За вълнените облекла са били платени общо 398 822 лв., като поръчката е била изпълнена на 93.63 на сто, а изпълнителят е платил неустойка по договора в размер на 17 981 лева. Изпълнител на тази поръчка е "Хъчитекс" ЕООД - Пловдив.

Има и втора обществена поръчка, също обявена през 2009 г. и приключила на 30 януари 2015 година. Тя е за 188 576 лв., а изпълнител е ИК "Лидер"- Благоевград. Тя е за доставка на памучни облекла, на фуражки и пилотки и е била изпълнена на 77.48 на сто. А е платена неустойка в размер на 146 104 лева. И двете поръчки за облекла са се влачили с години от 2009-а насам, преминавайки последователно през управлението на първата тройна коалиция (НДВС-БСП-ДПС), после през първия кабинет на ГЕРБ, сетне пак тройната коалиция БСП-ДПС-"Атака", докато най-накрая едната от тях е изпълнена - при сегашния кабинет на Бойко Борисов. Това означава, че парите за изплащането им са били предвидени в съответните бюджети на МВР през това време.

От миналата година са обявени още четири обществени поръчки за униформени облекла - общата им стойност е близо 5 млн. лева. Те са правени по време на кабинета "Орешарски" и също би трябвало да са залегнали в бюджета на министерството, приет от сегашното правителство в края на 2014 година.

Всичките поръчки са обявени през септември миналата година и са за различни облекла. Едната е за доставка на специални летни костюми за "Пътна полиция" и за противопожарната дирекция на обща стойност 1 401 105 лева. Втората е за доставка на ризи, на якета и блузи на стойност 699 636 лева. Третата е за пролетно-есенни и специални зимни и летни мъжки и дамски обувки (общо 32 500 чифта) на цена 2 363 220 лева. Четвъртата обществена поръчка (и тя както останалите все още не е изпълнена) е за доставка на фланелки с дълъг ръкав, на тениски и летни трикотажни блузи на стойност 449 630 лева.

Логично би било тези поръчки да са предвидени в бюджета на МВР за 2015 г., който на пръв поглед е колосален - 1 031 760 000 лева. От тях обаче 80 780 000 лв. са за издръжка и 12 895 000 лв. за капиталови разходи, останалото е за заплати.

Фактът, че Бъчварова отново поиска и получи допълнителни средства, говори, че пари за униформи не са били предвидени. Иначе ще излезе, че когато е бил съставен бюджетът на МВР, на ръководството му му е било все тая голи ли ще ходят служителите им. А като добавим и онези 18 млн. лв. за изплащане на обезщетения, които бяха отпуснати в бюджета допълнително тази година, усещането за пълно безхаберие се уплътнява. 

Очевидно без дълбока структурно-организационна реформа, без смислен разчет на харчовете и освобождаване от тежестта на излишни административни звена МВР ще продължи да виси на изпосталялата цицка на републиканския бюджет и занапред. И ако реформата не се случи, така както върви, има голяма опасност да се изпълни със съдържание народната мъдрост "На гол корем - чифте пищови". А полицаите да тръгнат по патрули хем боси и голи, хем демотивирани...

Facebook logo
Бъдете с нас и във