Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР на ишлеме

За схемата, по която лица и фирми си купуват приятелството на вътрешното ведомство, може да се каже единствено, че е актуална, но в никакъв случай нова. Ставащото днес е неизменна практика в последните две десетилетия, а с известни корекции матрицата датира от тоталитарно време.
Новото издание на стария скандал започна в края на май с отчета за изпълнението на бюджета на МВР за първото тримесечие на 2011 година. В приходната му част се оказаха 6 512 714 лв., събрани от спонсорство и дарения. По същото време тв репортаж показа и една от формите на благодарност, с която вътрешното ведомство връща жеста на дарителите - списък с недосегаеми за пътни проверки автомобили на дарители и спонсори.
Пак тогава стана ясно, че застрахователна компания, гравитирала в орбитата на някогашната силова групировка СИК и фамозните братя Маргини, предоставя услугата сключване на застраховка Гражданска отговорност на служители на МВР. За тях компанията Бул Инс предлага невероятната отстъпка от 30 на сто от цената, което е извън всяка пазарна логика, като се има предвид огромният брой служители и съответно автомобили (лични и служебни) на ведомството. За провеждането на обществена поръчка не се чу и дума, а вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че получаването на дарения не е укоримо, че няма ангажимент към никой дарител и че основание за тази практика била добре свършена работа от страна на полицията. В добавка отрече наличието на забранителен списък за проверки на дарители и обеща, че в подобни случаи ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно.
И списък не беше изваден
Конкретиката от тази седмица обаче е показателна и без него. Фирми, свързани с Христо Ковачки, се оказаха сред най-щедрите дарители на силовото ведомство. Осъденият на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос зареждал полицейските автомобили с гориво, дарено от ТЕЦ Бобов дол и Въгледобив Бобов дол ЕООД. За две и половина години контролираните от Ковачки дружества дали съответно 15.3 т и 6.3 т гориво. ФК Миньор с президент зетя на Ковачки Никифор Вангелов доставял канцеларски материали на полицията в Перник, въпреки всеобщия вой за тежкото финансово състояние на футболните клубове. Вангелов също беше обвинен за източване на ДДС, но на първа инстанция получил оправдателна присъда.
Най-логични откъм предмет на дейност изглеждат даренията на Лукойл България. Нефтохимът зарежда редовно резервоарите на бургаската полиция, но е превел на МВР и 10 152.62 лв. за осигурители, въжета и каски за спецотряда за борба с тероризма.
Юлен АД, което влезе в светлината на прожекторите с концесията за ски-зоната в Банско, е дарявало полицията в Благоевград с по 300 л бензин месечно и се готвело да достави компютърни консумативи и канцеларски материали. За две години и половина благоевградските полицаи са получили около 60 т бензин и дизелово гориво.
Димитровградската Пайнер Мюзик пък се е отчела с компютърна техника.
Особено благоразположен към МВР е Югозападният регион
Благоевград БТ, в която държавата е с преобладаващо участие, е спретнала на местната областна дирекция нещо като абонамент и я обгрижва във всевъзможни посоки. Наред с ежемесечното превеждане на 5000 лв. и гориво за 300 лв. цигарената фабрика предлага още техника, консумативи, труд, строителство и ремонт на почивната база.
Производителят на бира Карлсберг-България, част от която са Шуменско пиво и Пиринско пиво, е дарила благоевградската дирекция с 2400 л бензин. С 900 л бензин и 100 л дизелово гориво за 1967 лв. се е бръкнала петричката фирма за дърводобив Буллес-25, а строителното дружество ЗЕТ ПРОПЪРТИС също е дарило 900 л бензин.
Напук на вербалната война между МВР и съдебната власт за вътрешното ведомство са се грижели дори местните съдилища. Районният съд в Благоевград е предоставил три компютъра с монитори, четири принтера и две факс машини. Районният съд в Разлог пък осигурил на тамошното РПУ копирен апарат. А прокуратурата дарила ръководството на МВР и териториалните му поделения предимно с правна литература.
Дарител на полицията в Сапарева баня е Атомик-инвест ООД, срещу която правозащитници подадоха сигнал в Европейската комисия, че нарушава правилата на програмата НАТУРА 2000 с изградения лифт в Паничище. В Дупница служителите на реда разчитат основно на фармацевтичната компания Балканфарма. Производителят на лекарства е снабдил полицията в града с близо 20 000 л гориво. Сериозни количества са постъпили и от Радомир метали. А мебелната Рапид Груп ЕООД, собственост на гръцкия бизнесмен Карипидис Ставрос, дарявал периодично в последните две години бензин на обща стойност 6705 лева.
Петричките полицаи разчитат всеки месец на 30 л бензин от Дървообработване и прецизност ООД от Якоруда, както и на 150 л бензин от едноличен търговец от Петрич. Същото количество дава на полицията в гр. Гоце Делчев Пиерик Груп ЕООД, а колегите им в гр. Сандански приемат 100 л месечно от шивашката фирма Хариеса Фешън.
Не са подминати и по-дребните дарители. Изкупвач на кожи в село Дъбрен, Гоцеделчевско, отделял по 25 л бензин. През 2010 г. са правени и дарения от по 10,15, 20 и 50 л от еднолични търговци, а жител на село Кочан обул една от полицейските коли с 4 автомобилни гуми за 480 лева.
Сред големите компании, дарили средства
е Параходство български морски флот. Корабната компания дала компютри за 4528 лева. От БТК пък доставили куп мобилни телефони за 119 973.66 лв. на дирекция Комуникационни и информационни системи в МВР.
Сред дарителите на МВР са дори ведомствените му дружества. Радиоелектронни системи му е подарила метална каса, климатици, производство и монтаж на метални решетки за 19 022 лева. Най-голямата фирма на МВР - БМВ, която се занимава с производство на регистрационните номера на колите и доставките на служебни автомобили, е осигурила софтуерни продукти и техника за 1 960 260 лв., дала е офис оборудване за 8015 лв. и климатик за 2546 лв. за Спецотряда за борба с тероризма. От касата на БМВ е платен и абонамент за сп. Общество и право на стойност 50 014 лева.
Същото дружество е предоставило на дирекция Управление на собствеността и социални дейности пагони на стойност 6668 лв., дарило е технически консумативи на стойност 603 299 лв., както и автомобили за 196 449 лева. Схемата е твърде подозрителна и плаче за проверка, тъй като не е ясно с какво даренията от фирми на министерството са по-изгодни от обичайното провеждане на обществени поръчки. Логика би имало, ако БМВ е дарило тези неща, след като ги е придобило на цени, по-ниски от онези, които може да се постигнат в процедурата по възлагане на обществени поръчки. Но възниква въпросът как ведомствената фирма успява да го постигне.
Затъналата преди години в скандали за платени, но непредоствени на полицаи жилища, строителна фирма на министерството Проинвекс ООД е предоставила на ведомството жилище за 20 212 лв. и офис оборудване за 4268 лв. за Дирекция Международно оперативно сътрудничество в МВР.
Ден след публикуването на тези данни
Цветанов тръгна да замазва скандала
доразпален от колегата му - вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Навръх празника за 132-годишнината от създаването на МВР Дянков призова МВР да върне даренията, получени от спонсори със съмнителна репутация. Вместо да коментира призива му, Цветанов увери, че никой дарител не е защитен от разследване, ако е извършил престъпление. Вътрешният министър се похвали, че е разпоредил проверка и припомни, че две седмици по-рано е въвел вътрешни правила, по които да се сключват договори за дарения. Повярвалите, че Цветанов не ги будалка, бяха попарени ден по-късно.
В сряда (6 юли) вътрешният министър съобщи, че светкавичната проверка е установила, че към момента на подписването на спонсорските договори нито един от управляващите в дружествата благодетели не е бил нито криминално проявен, нито разследван, нито осъден. Формализмът си Цветанов онагледи с даренията на Никифор Вангелов - преди да започне делото срещу него, той бил в управата на дружеството дарител, а после просто излязъл, но даренията продължили. От което следвало, че проблем няма и практиката ще продължи с пълна сила, а дарения няма да бъдат връщани.
Цветанов опита да омаловажи проблема с твърдението, че МВР гледало на даренията само като на допълнителен ресурс, който дава възможност за повече обход на място и за осигуряване на сигурност и обществен ред за съответните населени места. Спонсорството от Лукойл обаче беше определено като оценка за добрата работа на полицията в операция Шейховете и разбиването на престъпната група, точила гориво от тръбите на петролната компания. За капак вътрешният министър уточни, че даряваното гориво не отивало в личните автомобили на полицейските шефове, а в патрулните коли. И изрази надежда, че медиите ще проявят същия интерес към договорите за дарения на останалите ведомства в държавата. Странно, защото това също е негова и на подчинените му работа.

В каре: От пусто в празно
Утвърдените от Цветан Цветанов в средата на юни Вътрешни правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в Министерство на вътрешните работи не внасят нищо ново в схемата за купуване на индулгенции от ведомството. От съпоставката между думите на вътрешния министър по повод разпоредената тази седмица от него проверка и новите правила става ясно, че те са написани така, че заобикалянето на забраните да е безпроблемно.
Въпреки заявената в чл.2 от Правилата цел да създадат прозрачни процедури за приемане и управление на даренията и на отчетност за тяхното стопанисване, както и недопускането на злоупотреби с общественополезния характер на дарителството, с авторитета и доброто име или имуществените интереси на МВР, това не се подкрепя от условията за дарителите. Член 3 въвежда забрана дарители да бъдат лица, осъждани с влязла в сила присъда; лица, срещу които има образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; юридически лица, за чиито управител/и или членове на управителните органи са налице горните две условия.
На практика това оставя неограничени възможности за заобикаляне на въведените правила. Достатъчно е дарител с влязла в сила присъда или с водено срещу него досъдебно наказателно производство да излезе от управата на съответното юридическо лице, за да се приеме, че всичко около дарението е чисто. Съвсем удобно в министерските правила е пропусната забраната осъденият или наказателно преследван дарител да притежава част или дори целия капитал на дружество, с което МВР сключва договора за дарение. Така реалният собственик, който дава парите, остава незасегнат и скрит зад управители, чиято основна задача е да играят като подставени лица.
За утеха остава забраната в чл.6 от Правилата: да се приемат дарения, които противоречат на морала и добрите нрави, предполагат получаване на материални или нематериални облаги от страна на дарителя или такива, които поради своя характер биха могли да попречат на изпълнението на основните задачи и дейности на МВР. А чл.9 дава възможност на лицата, имащи право да сключват договори за дарение, да могат винаги да откажат сключването им, когато у тях се пораждат съмнения в безкористността на дарението. Може, ама дали ще го сторят?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във