Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР НАГРАДИ ОТЛИЧНИЦИТЕ СИ

Ръководството на МВР не можа да избере най-достойния служител на органите на реда, който да бъде обявен за Полицай на годината. Дилемата бе между седмина души. В крайна сметка МВР награди и седмината.
На 28 декември при тържествена церемония награди взеха кап. Донко Донков, старши инспектор в Икономическа полиция-СДВР, кап. Георги Радков от икономическия отдел на ДНСП, подполк. Виолета Аланджийска - началник на група Детска престъпност - СДВР, м-р Константин Димитров - главен експерт в Криминална полиция - ДНСП, гл. серж. Георги Александров - Охранителна полиция - РПУ-Враца, гл. серж. Кирил Чифлички от Охранителна полиция- 5 РПУ-Бургас, и лейт. Георги Шишков - дознател в Пето РПУ към РДВР - Пловдив.
Отличията бяха връчени лично от министър-председателя Сергей Станишев. Наградите представляват почетна грамота, купа, пари и други предмети.
Вътрешният министър Румен Петков даде и две специални награди. Първата получиха синовете на бившия директор на РДВР - Видин полк. Вълчо Вълчев, който бе убит на 22 декември от двама роми. Призът бе връчен за проявен героизъм, смелост и себеотрицание при предотвратяване на тежко престъпление срещу 21-годишен младеж.
Другото специално отличие получиха служители от НСБОП, които участваха в акцията по освобождаване на отвлечения англичанин Кристоу Фанос. Както вече е известно, той бе освободен на 20 декември, след като двама българи и един иранец го държаха в плен три дни. При акцията бе убит един от похитителите. Заради успешното приключване на операцията с награди си тръгнаха девет спецченгета от сектор Оперативна реализация към НСБОП с началник подполк. Сергей Куртев и деветима антимафиоти от направление Терор с шеф м-р Пламен Цуров.
Ръководството на МВР не подмина и служителите си, които са разкрили митнически, финансови и данъчни престъпления. Наградени бяха шестима полицаи от Дирекция Оперативно-техническа информация и 59 спецченгета от НСБОП.
Отличени бяха и полицаи от столичното Седмо РПУ в София, които са участвали в акции по задържането на един от любимците на МВР - Димитър Вучев-Демби.
С пистолети Аркус бяха наградени началниците на регионалните звена в Ямбол и Силистра - полк. Стоян Драгнев и подп. Дянко Дяков.
Наред с индивидуалните награди министър-председателят Сергей Станишев връчи и шест колективни отличия (виж карето).
Призът Полицай на годината се дава от 1994 година. През първите пет години той е връчван само на служители от столичните поделения на МВР. През 1999 г. за първи път отличието е дадено и на полицаи от регионалните дирекции. Оттогава тази практика се запази. (§22)

КОЛЕКТИВНИ НАГРАДИ ПОЛУЧИХА:

- Сектор Финансово-кредитна система и застрахователно дело към Икономическа полиция - СДВР;
- Група Пилотиране и съпровождане към Пътна полиция - ДНСП;
- Охранителна полиция към ДНСП;
- Група Специализирани полицейски операции - СДВР;
- Сектор Грабежи към Криминална полиция - СДВР;
- Сектор 04 Издирване към Криминална полиция - ДНСП;

Facebook logo
Бъдете с нас и във