Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР най-после вкара биометрията в тескеретата

Новите паспорти с биометрични данни ще ще влязат в употреба след шест месеца, оповести вътрешният министър Михаил Миков в сряда (15 април). След многомесечни мъки МВР най-после извади от петата си трънчето, заради което досега куцахме из Европа и най-вече по пътя за САЩ.
Както е известно, Съветът на ЕС издаде специална наредба (от 29 декември 2004 г.), с която окончателно реши, че паспорти с вградени биометрични данни (цифрова снимка и пръстови отпечатъци) ще има. Решението беше направено под натиск от Големия брат отвъд Океана, който въведе това изискване, за да пресече бъдещи катастрофи като атентатите от 2001 година. Европейската комисия посочи като краен срок за масовото въвеждане на чиповете в паспортите на страните членки 2009 година.
Мъглата около този въпрос окончателно се разсея в началото на седмицата, когато СименсЕООД и МВР подписаха договора за изработването на документи за самоличност с биометрични данни. Офертната цена на поръчката е 116 млн. евро. В срок от шест месеца системата за изработването на документите трябва да бъде изградена и да започне да функционира. В момента Сименс изработва документи за самоличност с биометрични данни по правителствени проекти в Швейцария, Италия, Германия и Чехия.
Новите тескерета ще струват 25 евро, обеща вътрешният министър Михаил Миков. Според него същите документи в съседна Румъния струват 55 евро.
Засега се предвижда електронен чип с биометрични данни да има само в международните паспорти. Данните включват и дактилоскопски отпечатъци. В личните карти и шофьорски книжки ще има биометрични данни, но те няма да са на електронен носител, уточниха от МВР.
Носител с такива данни ще бъде полаган освен в паспортите и в документите за пребиваване на граждани от трети страни. Паспортите ще бъдат осигурени със знак за електронен носител и с надпис Европейски съюз.
Промени в личните карти на гражданите засега няма да има освен материала на носителя и някои допълнителни защити. Вътрешното ведомство внесе успокоение с уточнението, че хората няма да бъдат задължени да сменят паспортите си веднага. Това ще става едва след изтичане на срока на сегашните им документи за самоличност. Освен това МВР обещава да запази издаването им по нормална, бърза и експресна процедурата. Бонус ще е безплатната снимка, която ще се прави със специална техника.
Въвеждането на новите документи е необходимо заради европейските регламенти и ако това не бъде направено, България ще понесе санкции, обясни министър Миков. Както Параграф 22 отбеляза през есента миналата година, проблемът с новия чип бе активно задвижен по време на посещението на министъра в САЩ през октомври. Той бе там по покана на ДЕА (Американската агенция за борба с наркотиците).
В страната на неограничените възможности Миков се срещна с Чарлз Снайдър - тогава помощник държавен секретар, с когото обсъди конкретни мерки в областта на киберсигурността и защитата на данни. Освен това министър Миков посети и Federal Air Marshal Service (FAMS), където проведе разговори за предоставения от FAMS проект на Споразумение за сътрудничество между МВР и FAMS. Сключването на това споразумение е неразделна част от пакета с изисквания по Програмата на САЩ за безвизови пътувания, за каквито двете страни водят преговори. Важна предпоставка за премахването на визите обаче е личният документ, съдържащ биометрични данни, какъвто изискват американците от всеки, който посещава страната им.
След завръщането си от САЩ министър Миков обеща, че в първите месеци на 2009 г. ще бъде избран производителят на новите документи. Процедурата по избор на изпълнител веднъж вече се провали през 2008 г., но в края й Миков обясни, че е открита нова. За участие в конкурса са поканени същите шест фирми, които се състезаваха и на първия тур. Те бяха Сименс - България, Allami Nyomda -Унгария, Държавната печатница на Германия, SAGEM Defence Securite - Франция, Printec - Гърция, и GEMALTO - Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във