Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР: Не се трупайте за документи

Издаването на новите документи за самоличност с пръстови отпечатъци и биометрични данни най-сетне започна в началото на тази седмица. Най-сетне, защото то всъщност трябваше да започне още преди две години, по времето когато вътрешен министър бе Румен Петков. Сетне щеше да тръгне при наследника му Михаил Миков. Та в крайна сметка стартира при Цветан Цветанов.
Никой обаче не очакваше такова вавилонско стълпотворение пред районните полицейски управления из цялата страна в понеделник (29 март). Пред тях се извиха такива опашки от нетърпеливи да се европеизират граждани, че РПУ-тата заприличаха на магазини по времето на Лукановата зима.
Както бе логично - най-големи бяха опашките в София. Стотици хора се бяха наредили пред паспортните служби, без да могат да дадат смислено обяснение защо са станали от ранни зори, при положение че смяната на документите не е нещо толкова належащо. И че старите документи могат да се използват шест месеца след изтичането на срока им. Цялата тази психоза е още по-необяснима, като се има предвид, че българинът е пословичен с това, че оставя всичко за последния момент.
В началото на деня беше спокойно
Но към 11 часа се появиха проблеми с главния сървър и компютрите блокираха, което пък предизвика напрежение и раздразнение сред чакащите в някои паспортни служби. Нормалното време, което отнема подаването на заявленията, е около 5 минути, но заради проблемите с електрониката процедурата на места се удължи до половин час. МВР пусна съобщение, че затрудненията са временни.
Обявено бе, че новата система е започнала да работи едновременно в 183 управления на 28-те областни дирекции в страната и в 30-те пункта за персонализация на данните. Според министерството проблемите в понеделник са възникнали, тъй като повече от 1000 потребители са ползвали системата едновременно. Това наложило в някои райони тя да бъде донастройвана. В края на първия ден от старта на новата система са обработени 14 000 заявления, от които - 9000 с биометрия, съобщи МВР. Към края на работния ден във вторник (30 март) са приети 11 750 заявления, като на 8200 от лицата са взети и биометрични данни, или еуфорията от първия ден е намаляла. Вътрешното министерство отново призова към спокойствие, защото подмяната на личните документи не е задължителна, а валидността на документите от стария тип е удължена с шест месеца.
Иначе самата процедура е проста и не предполага да се образуват опашки. Първо гражданинът застава на специално определено място, където автоматизираната система го снима, а полученото изображение се изпраща до компютъра, на който се обработва заявлението. Заявленията за новите документи са доста по-опростени в сравнение с досегашните и се попълват много по-бързо. Пръстови отпечатъци се вземат само ако гражданинът желае да получи международен паспорт. След това лицето се подписва със специална електронна писалка върху малък екран. Подаването на заявлението за издаване на нов документ става както досега - в районното полицейско управление по местоживеене.
Както бе съобщено, таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за шофьорска книжка - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Важна подробност е, че
младежите са освободени
от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт - на дете до 14-годишна възраст, ще се плаща само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - половината от стойността й. От МВР уточняват, че новите лични карти и шофьорските книжки ще са по-здрави и с повече защити, отколкото предишните. Всички възрастни хора, които ползват зелените си паспорти, ще продължат и занапред с тях. Няма да сменят личните си карти притежателите на безсрочни документи за самоличност. Задграничен паспорт с биометрични данни се изисква само за пътувания в САЩ, но в момента са валидни и старите паспорти. За останалите държави извън ЕС той не е задължителен.
Според прогнозите се очаква пиковият момент в издаването на документите да е през август и септември тази година, тъй като тогава изтича срокът на около 200 000 лични карти. В рамките на сегашната година се очаква да бъдат подменени около 2 млн. карти, 1 милион шофьорски книжки и около 1 200 000 паспорта. Според статистиката от януари до март изтича валидността на 390 000 лични карти и на 180 000 шофьорски книжки, през април, май и юни на 650 000 паспорта и 285 000 книжки, а през юли, август и септември - 720 000 лични карти и 300 000 шофьорски книжки.
В понеделник стартира кампанията по изготвянето на новите документи и в консулските ни служби по света. По данни на МВнР в първия ден зад граница са постъпили 111 молби от 15 консулства (от общо 42). Извършено е обучение на консулските служители в посолствата и консулствата, но направените съкращения на персонала затрудняват работата по обработване на документите. Освен действащите в момента 42 биометрични гишета предстои през април-май да бъдат отворени такива и в Минск, Атина, Солун, Тел Авив, Никозия, Бейрут, Дубай, Лисабон и Дамаск. Между юни и декември се планира такива гишета да бъдат открити в Сараево, Делхи, Джакарта, Техеран, Пекин, Шанхай, Хавана, Битоля, Исламабад, Новосибирск, Екатерининбург и Претория.
За да могат консулските ни служби да отговорят в пълна степен на шенгенските изисквания, Министерството на външните работи ще обяви следващата седмица три обществени поръчки за закупуване на специализирано оборудване на стойност 1 172 000 лева. Поръчките са за придобиване на компютърни конфигурации, специализиран софтуеър, пръстови скенери и карти за електронен подпис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във