Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕКИ СПОНСОРИ

ВИЗИТКА:
Комисар Димитър Шереметев е роден на 25 септември 1961 г. в Ивайловград. Завършва икономика в Стопанска академия Димитър Ценов в Свищов през 1985 г. и право в Югозападния университет в Благоевград през 2003 година.
Кариерата му започва в родния град, където последователно сменя длъжностите инспектор, началник-отделение, заместник началник общинско управление в РПУ-Ивайловград. През 1992 г. се явява на конкурс за директор на РПУ-Ардино и го печели. Ръководи полицейското управление до края на 2001 година.
През януари 2002 г. е назначен за директор на ОДП-Кърджали, където остава до 12 март тази година. Тогава със заповед на вътрешния министър Румен Петков поема овакантения пост на директор на ОДП - Перник.

Комисар Шереметев, на 12 септември се навършиха шест месеца, откакто сте директор на ОДП-Перник. Каква равносметка бихте направили за работата си?
- Дирекцията е трудна за управление, тъй като регионът е с голям коефициент на престъпност. За 2006 г. сме на трето място по динамика на криминалната престъпност след София и Бургас. Направихме немалко, за да променим облика на дирекцията и начина, по който служителите й си вършат работата. Знаем, че не можем да изтръгнем престъпността до корен, но поне си струва да опитаме да я доведем до поносими граници. Такива, които обществото може да приеме.
Успявате ли?
- Само за първите шест месеца на тази година броят на престъпленията в сравнение със същия период на миналата година бе снижен с 500. Тогава те бяха 1800 и затова си мисля, че отбелязваме голям успех.
Друго положително в дирекцията е, че сменихме модела на управление и започнахме по-усилен обмен на информация с регионалните структури в района на Перник. В момента тук работи звено Оперативен анализ, в което непрекъснато постъпва информация за извършени престъпления в целия регион. Тя се предоставя на секторите в регионалните дирекции.
Уличната престъпност и домовите кражби обаче продължават да бъдат сериозен проблем за Перник и региона.
- Да, за съжаление е така. Имаме много резерви в противодействието им. Признавам си, че в това отношение сме изостанали.
На какво се дължи това?
- Най-вече на липсата на достатъчно средства за борба с криминалния контингент. Става въпрос за възможности за проникване в тази среда, за получаване на изпреварваща информация, респектиране на престъпници, провеждане на нулева толерантност и тотално мачкане на мафията по всички линии.
Не сте ли мислили за внедряване на тайни агенти?
- В регион като Перник това е много трудно, тъй като градът е малък и хората се познават.
Вие дойдохте буквално от другия край на България и ви е необходимо време, за да навлезете в усоите на престъпността в Перник и околията. Не мислите ли, че назначаването на местен кадър за директор е по-добър вариант?
- Ако трябва да бъда искрен, във всяка една дирекция най-добрият вариант е именно този. Защото е човек, който познава народопсихологията, спецификата на взаимоотношенията и на социалния микроклимат, тъй като всеки регион е специфичен. Аз обаче не мога да коментирам кадровата политика на министерството. Беше много хубаво да си работя в Кърджали, където има 1000 престъпления годишно, и да съм заедно със семейството си. Но дойдох в дирекция с 4000 престъпления, дори и заплатата ми падна...Работа, какво да се прави!
Докато бяхте директор на ОДП-Кърджали, бившият шеф на звено Сигурност в нея изпрати до парламентарната Комисия по корупция сигнал за незаконно придобит от вас апартамент и Мерцедес, който ви е бил подарен от престъпник.
- Няма нищо вярно. Моят Мерцедес съм го купил от автокъща в Стара Загора. Става въпрос за една интрига, в която срещу мен бяха използвани много некоректни и недостойни прийоми. И антикорупционната комисия в парламента, и военната прокуратура констатираха, че няма нищо вярно в твърдението.
Източници на Параграф 22 свидетелстват за връзки между полицаи и престъпници. Знаете ли за подобни случаи в Пернишния регион?
- Няма да скрия, че имаме три сигнала за подобни контакти на наши служители и за изтичане на информация в някои случаи. Имаме обаче много сериозен механизъм за защита на информацията в МВР. По наши служебни канали получаваме подобни данни и те се отработват своевременно.
В тази връзка искам да споделя, че след подобна проверка беше отнет допускът за работа с класифицирана информация на оперативен работник от сектор Борба с организираната престъпност в града. Предстои той да бъде изведен от дирекцията.
Какво е било неговото прегрешение?
- Най-общо казано, нерегламентирани контакти с хора от престъпния свят.
Как работите с прокуратурата, следствието и дознанието?
- Бих казал доста добре, без сериозни сътресения. Както във всяко семейство, понякога се пораждат конфликти, но те са в интерес на работата. Аз съм доволен, че с окръжния прокурор на Перник Радка Петрова (тя е член на новия ВСС) действаме в пълен синхрон. Винаги когато сме работили съвместно от първоначалния оглед на местопрестъпление до края на дознанието, резултатите са били чудесни.
По моя молба и с разбиране от нейна страна при по-тежки престъпления в региона в оперативната група вече се включва и прокурор, който още от началото наблюдава работата на дознателите. Това в момента се прави в целия регион и съм убеден, че този е пътят за подобряване на работата на дознателите.
След като новият НПК отне 97% от разследванията на следователите, как си взаимодействате вече с тях?
- За съжаление напоследък много рядко се случва да работим със следователи. Успяхме обаче да издействаме от министерството още десет щатни бройки за дознатели. Седем от тях вече са заети, три са вакантните места. Назначен е и главен дознател в дирекцията. Препоръчал съм му при по-тежки дела да се обръща за помощ към следователите, които дадоха своето принципно съгласие да съдействат.
Това помогна ли да довършите 52-те преписки от минали години, които са останали неразкрити, не са били приключени или просто са били спрени?
- До известна степен, да. Преписките са от 2005 и 2006 година. Няколко са за средни телесни повреда, 18 грабежа, квартирни кражби и други. Има и такива за издирване на свидетели или пък за кражба срещу неизвестен извършител. Амбицията ми е да подновим работата по минали дела, с акцент върху по-значимите.
В това число навярно влизат и петте неразкрити убийства от 1997 г. насам?
- Да. През 1997 г. те са три - на Милко Гечев, Георги Георгиев - Бучинеца (собственик на охранителна фирма Синди, убит на 18 февруари - б.а) и на Юлиян Витанов (висаджия, който е застрелян на 23 август в Радомир - б.а.).
А през 2005 г. са тези на Тодор Лазаров-Топе (разстрелян на 5 февруари на ул.Кракра в Перник, криминално проявен и регистриран многократно за кражби на коли и разпространение на дрога, сочен за един от най-доверените хора на висаджията Васил Горчев - Кьоравия - б.а.) и на Райко Кръвта. Искам да кажа на хората, че неразкритите случаи не потъват в историята, а се работи усърдно по тях.
Какво е новото в разследванията?
- Проведох няколко работни срещи с колеги от Главна дирекция Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция (ГДППООРП) за активизиране на разследванията по тези случаи. По две от делата има възможност за съществен напредък. Едното е за убийството на Тодор Лазаров-Топе. Ще се изследват веществени доказателства, които не са били анализирани достатъчно. Но не мога да кажа, че делото е разтакавано. Постепенно данните за едно престъпление се разширяват с времето.
Кое е другото убийство?
- На Райко Кръвта. По моя заповед е сформирана работна група под ръководството на заместник-директора и началника на отдел в ГДППООРП Киро Стоилов.
Изяснена ли е основната версия, по която се работи?
- Да, изчистена е. Разполагаме с допълнителни оперативни данни, които ни навеждат в ясна посока в разследването. Няма да разкрия каква е, защото от прокуратурата ми се обидиха, когато известих, че имаме данни за възстановяване на следственото дело, а аз имах предвид оперативното ниво в случая. Някой е разбрал, че става дума за следствените дела и се получи едно недоразумение.
В края на февруари тази година Параграф 22 писа за версия на бургаските криминалисти, според която убиецът на Георги Илиев е пернишкият разбойник Райко Кръвта. Той го извършил, за да отмъсти за разстрела на приятеля си Васил Горчев-Кьоравия, който пък бил убит заради дълг от 900 000 евро към Георги Илиев...
- Предполагам, че не сте далеч от истината. Вие понякога имате много по-точна информация и от полицията. Да, това е основната версия.
Взаимодействате ли си с колеги от Бургас, София и Благоевград?
- Да, разпоредил съм конкретни задачи. Затова бъдете сигурни, че накрая ще има резултат. Между другото, при проверката по делата за убийства на Милко Гечев, Георги Георгиев - Бученеца, и Юлиян Витанов, както и в другите три е установено, че по тях активно е работено до 1998-1999 г., след което са занемарени. Ето защо за мен ще бъде голям успех да разкрием поне едно от тях.
Защо са занемарени разследванията?
- Сигурно защото сме така устроени, че с времето новите задачи ни притискат и забравяме за старите. Но аз съм си изградил стереотипа старите дела с по-висока степен на обществена опасност да се гонят до дупка.
Как ще коментирате войната за боклука на Радомир?
- Имаше стремеж за подмяна на договора на Еурокуест Индъстрийз ООД от друга фирма. Действащият договор не беше прекратен по надлежния ред, а едностранно от бившия кмет на града Златко Стойчев в края на февруари тази година. Фактът, че след като смениха кмета на Радомир на 31 май, всичко утихна, говори, че има някаква намеса отвън. Каква е тя обаче не мога да коментирам.
На 15 май тази година избухна взрив пред пернишкото заведение Рио, собственост на близки до бившия бос на ФК Миньор Първан Първанов-Перо. За него се твърди, че е в много близки отношения със спечелилата търга за нов чистач на Радомир фирма Екогрийн. Смятате ли, че този взрив е част от тази война и как върви разследването за този инцидент?
- Още тогава се работеше по версията, че той е продукт на конфликт между собственика на заведението и стопанина на сметището. Версията не се потвърди по никакъв начин, въпреки задълбочената проверка. В момента обаче имаме много правдоподобна версия, по която работим, и мисля, че тя ще надделее над другите. Но не мога да ви я кажа.
Как приключи проверката за незаконния добив на инертни материали край с. Студена?
- Със задоволство мога да кажа, че проблемът е решен. Добивът е спрян и има само две фирми, които работят със законни концесии. Това са фирмите Автомагистрали Хемус и СК 13.
Според мен не се използват достатъчно административните мерки, които могат да бъдат налагани по Закона за опазване на околната среда и Закона за опазване на подземните богатства. Ако оторизираните органи по контрола на такива кариери налагат глоби и спазват закона, изобщо няма да се налага полиция и прокуратура да влиза там. По смисъла на закона това са административни нарушения и не представляват престъпления от общ характер.
Имахте спор с прокуратурата дали незаконният добив на инертни материали е кражба, или друго престъпление.
- Да. Оказа се, че не е кражба. Подземните богатства били трайно закрепени за земята и не можело да има кражба на недвижимо имущество. Това е причината да се образуват дела за самоуправство по чл.323 от НК, който предвижда значително по-леки наказания.
Все пак е налице осъдителна присъда, макар и условна, срещу една от фирмите Венцислав Йорданов-Надежда ЕТ.
- Трябва да се демонстрира твърда воля от всички институции за решаване на проблема. По едно време започнаха да ми се обаждат от разни министерства, че ние сме длъжни да следим кой къде копае и дали го прави законно. Това изобщо не е наша работа. Този, който дава концесията, трябва да следи за нейното спазване. А когато разбере за нарушение, да сигнализира прокуратурата, а тя нас и чак тогава идва нашата част от работата.
До края на август трябваше да изготвите анализ на уязвимите места в региона и тези с най-голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия. Готов ли сте?
- Да, направил съм го. В него съм посочил конкретни места, където биха могли да стават катастрофи заради неравности по пътя. Посочихме и къде да се поставят заградителни мантинели, вертикално-хоризонтална маркировка и т.н. Освен за това ние се погрижихме местата да бъдат съобразени и от гледна точка на престъпността. Там трябва да се сложат камери.
А пари откъде ще се намерят?
- С областния управител на града си говорихме да създадем фонд в областната администрация за подпомагане на полицията от добронамерени бизнесмени с легален бизнес. Само в Перник сме посочили поне 11 уязвими места, а за целия регион те са над двайсет. Това означава, че са нужни повече от 700 000 лв. за финансиране на изпълнението им. Но не приемам прякото спонсорство между МВР и отделни фирми, защото безплатен обяд няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във