Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР, НОВИТЕ ПЕЧЕНЕГИ И РОМЕЙСКИТЕ НОМЕРА

След успешния българо-печенежки поход срещу унгарците в Северното Причерноморие в последните години на IX век, в първата четвърт на следващото столетие цар Симеон и Византия водят дипломатическа борба помежду си за привличане на печенежките вождове като съюзници.
Цитат от историческа справка в Уикипедия

В последната година от властването си шефът на МВР Михаил Миков води битка досущ като Симеон: външният враг трупа войска на границата и дебне кога ще удари изборната камбана, а в самото министерство размирници от твърдоглавото племе на пушещите полицаи му пали опърпаната черга и направо безчинства. Озовал се в тази ситуация, юристът Миков няма много полезни варианти за действие и трябва да прилага тънки прийоми, известни ни още от далечното и славно минало като ромейски (или още - византийски).
Тази седмица на бойното поле, където Миков се разпъва между вътрешните и външните си опоненти, бяха вкарани в действие дори... и прасета. Те бяха юрнати на сцената на славата от шефа на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов. Както е известно, по време на посещението си в неделя (29 март) в Шумен народният представител от НДСВ и председател на една от най-важните комисии в НС се изцепи, че не е нормално МВР да отглежда прасета в помощните си стопанства. Продукцията на тези стопанства излиза десет пъти по-скъпо, отколкото ако грижата за пържолите за МВР-столовете поемат външни фирми, компетентно обясни Спасов.
От ПР-камбанарията на вътрешното министерство тутакси се разнесе опровержение, изпълнено със справедлив гняв, със самочувствие и с нескрита ирония: По повод изявлението на Минчо Спасов се налага да направим следното уточнение: В МВР помощните стопанства са ликвидирани още през 2000 година. Изразяваме известно неудобство да водим този задочен спор в публичното пространство, защото сметнахме че г-н Спасов ще направи проверка и сам ще коригира явно неточната си информация, споделена пред медиите. Но след като станахме свидетели на медийното мултиплициране на това твърдение в днешните му интервюта пред електронни медии, сме принудени да поискаме от изданията, публикували информацията, да намерят място за нейното прецизиране и с позицията на МВР, посочва ведомственият пресцентър.
Въпросът гуди ли Миков прасета, или не всъщност не е толкова важен, колкото го изкарва пресцентърът на вътрешното министерство. Той е отзвук от основното прение между вътрешния министър Миков и шефа на парламентарната комисия Спасов, водено напоследък. Както е известно, то се концентрира върху питането има ли МВР пари за повишаване на платата на полицаите, както искат размирниците от онова твърдоглаво племе, или няма.
Досега министър Михаил Миков се държи като удавник за сламка за категоричната констатация пари нема, действайте, която всъщност от години е тайният, основополагащ за работата на МВР закон. Опонентите му - външни и вътрешни, обаче са категорични, че пари ще се намерят, ако Миков прогони от ведомството си чантаджиите от администрацията, секретарките и някои звена с неизвестно предназначение. За пример: в света на високите информационни технологии нека някой намери смисъл в съществуването на т.нар.звено Фелдегери, дейността на което се изразява в разнасянето на куфари с папири насам и натам...
Категоричността на министъра му донесе неочаквано признание - в рамките на вътрешното ведомство, където доскоро никой не знаеше, че има профсъюзна организация за защита на служителите, всъщност синдикалист № 1 не е някой друг, а е самият министър. Не можахме да се разберем с министъра, че 63 000 полицаи са твърде много за 7 милиона българи. Не можахме да се разберем, че като му развързваме ръцете за реформа, не трябва да се държи като профсъюзен ръководител и да пази на всяка цена служители, които не работят, в прав текст заяви Минчо Спасов след последния разговор с министър Миков във вътрешната комисия в края на март.
Синдикален ръководител ли е Миков, или не? Въпрос, на който пресцентърът на вътрешното ведомство би могъл да даде отговор с присъщата му категоричност и самочувствие, позовавайки се на Закона за МВР. Знаменателно е обаче, че преди образът на профсъюзния лидер да се очертае в облака прах, вдигнат от Спасовите прасета, министър Миков сключи византийско споразумение с Националния полицейски синдикат (НПС). Договорът за сътрудничество с казионния профсъюз на министерството, какъвто от години не беше сключван по причина, че дълги години профсъюзни организации нямаха реално място в МВР, се подписа на 19 март тази година.
Документът определя условията, при които министърът и синдикатът си взаимодействат при гарантиране и защита на трудовите и социалните права и интереси на членовете на синдиката. Една от договорките е вътрешният министър в 14-дневен срок да предоставя на профсъюза достоверна и разбираема информация за финансовото състояние на министерството, както и по други въпроси, отнасящи се до трудовите права и интереси на служителите.
От своя страна НПС получи благословията да участва при обсъждането и подготовката на вътрешноведомствените нормативни актове, тоест наредби, правилници и инструкции. Освен това се допуска НПС да си казва думата за програмите за професионално обучение, за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. За сметка на това министърът се задължава да осигурява на служителите безплатна храна и тонизиращи напитки, специално работно облекло и лични предпазни средства...
Както можеше да се очаква, договорките между министър и казионен синдикат опряха и до решаването на чисто битови проблеми на ръководството на НПС. Миков се задължи да осигури необходимите условия за осъществяване на синдикална дейност - работни помещения, техническо оборудване, средства за свръзка, компютри и софтуер, и един служебен автомобил. Освен това според споразумението МВР осигурява платен служебен отпуск на служителите, заемащи нещатна ръководна длъжност в централата на синдиката и на членовете на синдиката, избрани за участие в конгрес или делегатско събрание.
Най-любопитният детайл в сключения договор е договорената възможност нещатните членове на централното и териториалните ръководства на синдиката да извършват синдикална дейност през работно време. Но това ще става при определени условия, се казва в договора. Те обаче не са посочени изрично, което означава, че ръководството на МВР ще го чете така, както дяволът Евангелието.
Най-голямото постижение на Миков е, че срещу договорките в споразумението той се домогна до твърдото обещание на НПС да не взема участие под каквато и да било форма в несиндикални протестни действия, организирани от физически лица с неизяснени функции и отговорности.
Изглежда, не му е било трудно да го постигне, като се има предвид, че шефът на НПС Емил Рашев е, меко казано, в деликатно положение, което изключва възможността да прави резки движения. Да си припомним, че през зимата на 2006 г. той влезе в криминалната вестникарска хроника, след като заби колата си в паркирано такси. Инцидентът стана на ул. Козлодуй, близо до бул. Мария Луиза, след като Емил Рашев и колегите му били на празненство в сградата на Националната полиция на бул. Сливница. Катаджиите, дошли на мястото, направили проба с дрегер, която отчела 1.17 промила алкохол. Тогава вътрешният министър Румен Петков уж уволни Рашев, но седем месеца не можеха да му връчат заповедта за уволнение, защото синдикалист №1 излезе в дълъг отпуск по болест. Уволнен или не, но Емил Рашев и до ден днешен е шеф на синдиката.
Ето какво пише по този повод един от участниците в нашумелия по време на полицейските протести свободен форум на служителите от МВР police.ba4ka.com: Имам 15 г. служба, но не съм чул НПС да е помогнало на някой служител по какъвто и да е било въпрос, освен да запази президента си въпреки дисциплинарното му уволнение за употреба на алкохол и шофиране в нетрезво състояние. Как става това не ми е ясно, но знам ,че много колеги си заминаха по тоя повод. Не им одобрявам постъпките, но те са дисциплинарно уволнени, а въпросният господин Рашев все още се подвизава във МВР. Може би на ръководството на МВР им е необходим такъв НАСР...Н синдикален бос, за да няма думата и да бъде манипулиран много лесно.
При това положение е ясно, че протестите на племето на пушещите полицаи си остават несиндикални действия, организирани от хора с неизяснени функции, които продължават да искат 50% увеличение на заплатите на униформените ченгета. С подписа на НПС силата на споразумението се разпростря върху целия личен състав на МВР, а действията на онези, които подкрепят исканията на пушещите, ще бъдат обявени за нерегламентирани, със съответстващата отговорност.
Известно е, че в Стара Загора на 15 февруари тази година бе обявено създаването на нов синдикат с председател Иван Павлов от ОДП на МВР в Ловеч. Тогава 86 ченгета от цялата страна избраха управителен съвет и контролна комисия на Синдикалната федерация на служителите от МВР. Те решиха през октомври 2009 г. да се проведе общо събрание, на което да бъде приет устав на организацията, да бъдат избрани нов съвет и комисия, така че федерацията да започне същинската работа по отстояване на социално-икономическите и трудови интереси на членовете си.
Октомври обаче е далеч. Изборите ще са спомен, макар и пресен. Кой ще седне в горещия стол на върха на МВР едва ли някой може да прогнозира. До юни обаче, когато станат известни новите стопани на държавата, има време. За голямата битка се стягат всички, а вътрешният министър не прави изключение. А за спечелването на баталията са важни всички хватки, включително и тънките ромейски прийоми...

Facebook logo
Бъдете с нас и във