Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР обеща повече сигурност за чуждестранните туристи

Вътрешният министър Цветлин Йовчев успокои в четвъртък (24 април) посланици и представители на дипломатически мисии, че през летния сезон чуждестранните туристи у нас ще се чувстват по-сигурни. Йовчев запознал дипломатите с мерките, които ще подобрят средата в България и ще оптимизират действията на МВР срещу битовата престъпност. Според министъра изминалият сезон е бил добър, чуждестранните туристи са били с 2.5% повече. Срещу тях не са регистрирани тежки престъпления. "Има намаление на кражбите и на загубените вещи. Мерките, които предприемаме за летния сезон, ще доведат до това да имаме хубав сезон и много по-добра сигурност за чуждестранните туристи", заявил Цветлин Йовчев на дипломатите.


Срещата на министър Йовчев с посланиците се състоя, преди да бе отшумял скандалният случай от 14 април, когато пътници от първия, акостирал във Варна за този сезон круизен кораб MSC Sinfonia , бяха обрани от джебчии. Това забави с три часа отплаването на кораба към Волос. С лайнера под панамски флаг пътуват 1500 чужденци. Визитата му у нас беше извънредна - корабособственикът промени маршрутите на двата си круиза в Черно море през април и май, изключвайки заради събитията украинските портове Ялта и Одеса. По време на еднодневната обиколка на пътниците от MSC Sinfonia из Варна неизвестни джебчии откраднаха чантите с пари и с международните им паспорти на семейство английски пенсионери и на една израелка. Заради липсата на документите корабът закъсня с отплаването, наложило се спешно посолствата на Великобритания и Израел да издадат пасавани на ограбените пътници.


От Областната дирекция на МВР във Варна обясниха тогава, че израелката е била обрана в магазин. Що се отнася до личните вещи на семейството, не беше ясно дали чантата им е била открадната или забравена. "И в двата случая инцидентите са станали извън обектите от организираната програма на пасажерите, в които има засилен контрол", обясниха от областната дирекция.


Заради украинската криза във Варна до края на октомври тази година се очаква да акостират рекордните 44 лайнера с близо 22 000 туристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във