Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР обезвреди терористи наужким

Преди много години живописното Искърско дефиле не е било така заселено, както днес. Според легендата един смелчак на име Нено решил да побие колец и да вдигне дом на брега на голямата река, на около 70 км от София. Нено бил направо безумен - през района често преминавали кърджалии, а зиме виели глутници вълци. Въпреки това той и младата му жена се установили край реката. Постепенно се появили и други храбреци, които в знак на уважение нарекли първопроходеца Звер Нено. Така от дума на дума се появило и името на селището - Зверино.
Сега, в разгара на лятото, съвременни кърджалии се опитаха да събудят духа на Звер Нено, страшилището за османлии и вълци. Терористи завзеха международния влак София - Москва, атакувайки преди обед в района на Зверино. Вътрешното министерство научава за атаката едва когато тренът се озовава на гара Мездра. Сигналът е получен на тел. 112 и гласи, че група въоръжени лица са нахлули във влака и са взели заложници.
Не след дълго и самите похитители се свързват с дежурните в Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ), поставяйки две условия - от затвора да бъде освободен техен събрат и до освобождаването му композицията да бъде отклонена в глуха линия. Терористите заплашват, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, заложниците от влаковата бригада ще бъдат разстреляни, а влакът с останалите пътници - взривен.
Сформираният оперативен щаб на вътрешното ведомство веднага предприема мерки - с помощта на служители от НКЖИ влакът е пренасочен към глуха линия, така че да се ограничат трагичните последствия за местното население от евентуален взрив и стрелба при атака на композицията. По тревога е вдигнат Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ), на крака са всички полицаи от Районното управление на Транспортна полиция - Мездра, служителите на Областната дирекция във Враца, бойците от Специализираното тактическо звено за бързи действия към дирекцията. Известени са също Върховната касационна прокуратура и Националната следствена служба. Без никой от населението да подозира, в района са съсредоточени сили на МВР, подготвят се различни варианти за атакуване на похитителите.
Нещата излизат извън контрол, когато на 14 юли започва реализацията на окончателния план за спасяване на заложниците. В началото жепейците изключват захранването на контактната мрежа. Терористите обаче надушват, че нещо се случва и взривяват цистерна с амоняк, прикачена към композицията. Междувременно баретите щурмуват вагона, където са намират похитените. След кратка престрелка част от терористите са задържани, други са ликвидирани. Само че пожарът, причинен от взрива, се разраства, което налага включването на екипи от пожарникари и специалисти от Гражданска защита. Подаден е сигнал за химическо заразяване. Живущите наоколо са евакуирани, налага се да се приложат и различни техники за обеззаразяване и дегазация. Екипи на БЧК разгръщат медицински пункт за оказване на първа медицинска помощ на ранените и евакуиране до медицинско заведение.
Но и това не е всичко. Бдителен гражданин забелязва в района на гарата съмнителен пакет и се обажда в полицията. На мястото се озовават експертите от Специализираната дирекция Оперативни технически операции. Облечен в специален защитен костюм специалист прави оглед на мястото и след кратко съвещание се взема решение да се вкара в действие робот МП-5 и да се обезопаси пакетът. Оказва се, че това е друга бомба, която е контролирано взривена.
Всичко това действително се разигра, но по сценарий на незнайните автори на мащабното учение на МВР Защита 2011. Целта на играта бе да се проверят координацията и действията на различни институции при нападение на терористи. За първи път в учението участваха и представители на прокуратурата и спецследствието, на министерствата на транспорта и съобщенията, здравеопазването, външните работи и околната среда, ДАНС, община Мездра, областната управа Враца, Холдинг БДЖ и Националната компания Железопътна инфраструктура. Общо над 150 служители разиграваха два дни кризисната ситуация край Зверино и Мездра.
На място учението беше ръководено от главния секретар на МВР Калин Георгиев под наблюдението на Цветан Цветанов и на министъра на транспорта Ивайло Московски. След приключване на играта МВР-шефът отново потупа по рамото прокуратурата и обяви, че за в бъдеще хората на Борис Велчев ще участват във всичките подобни появи на вътрешното ведомство, тъй като при възникнал инцидент винаги било необходимо да има обективно разследване и веществените доказателства да се събрат на мястото в кратък срок. Според Цветанов учението по никакъв начин не се е различавало от реалните действия, които са били предприети при случая с взетите заложници в Сливен, в кризисната ситуация с обгазяването край Дебелец, както и при пожара преди два дни в Нови Искър.
Учебната игра стана факт един ден след като на 12 юли еврокомисарят по кризите и бедствията Кристалина Георгиева изпрати от Брюксел благодарствено писмо до Цветан Цветанов, с което го поздрави за отличната организация и координация в действията на различни институции при обезвреждането на преобърнатата цистерна с токсични химикали край Дебелец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във