Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР откри предизборната битка за Варна

„МВР започва да работи като предизборен щаб на ГЕРБ - такава констатация направи в сряда (25 май) лидерът на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Изявлението му беше предизвикано от акцията на вътрешното ведомство по задържането на контрабандни цигари в морската столица миналия уикенд. При нея спецполицаи откриха общо 568 мастербокса цигари Ракел без бандерол в склад в Западната промишлена зона на града.
Току преди празника на българската писменост и култура вътрешното министерство се изяви за кой ли път като институция, която набляга на словесността. След акцията последваха напоителни словоизлияния на министър Цветан Цветанов. Но още преди той да го стори, пресцентърът на МВР вече беше разпространил лаконично и същевременно ясно съобщение. В него се казва, че при рутинна проверка на микробус са открити 40 мастербокса цигари, а в склад в Западната промишлена зона са намерени още 528. Уточнява се също, че шофьорът на микробуса е задържан.
Под напора на възторга от идещия най-светъл празник обаче вътрешният министър реши да сложи повече мерудии в постното прессъобщение. От негово изявление за любимата му информационна агенция Фокус стана известно, че складът е собственост на Транспортноспедиторска кантора ЕООД. Тя пък е притежание не на кой да е, а на червения Борислав Гуцанов. След като фирмата е на Борислав Гуцанов, който е областен лидер на БСП във Варна, става ясно защо социалистическата партия се изказва срещу акциите, насочени срещу контрабандата с цигари, изтъкна Цветанов.
Точно този пасаж от коментара на министъра извади новината за акцията на МВР от сферата на екшъна и я прати на терена на политическото и предизборно говорене. Веднага след като името му беше замесено в случая с незаконните цигари, Борислав Гуцанов скокна и обяви, че е продал склада преди малко повече от една година. Нямам нищо общо със складовете, нито със стоките в него, заяви Гуцанов.
А в сряда (25 май) той мина в контранастъпление. „Това минава границата на всичко, което очаквах. Не допускам вътрешният министър да няма информация или да е бил подведен. Ако това е така, толкова по-зле за него, каза Гуцанов.
Изглежда, вътрешният министър е изправен пред поредно дело за клевета - така поне се закани Гуцанов. Освен това той ще сезира институциите на Европейския съюз за политическа репресия на МВР срещу него. Гуцанов нарече абсурдно и това, че вътрешният министър продължава да е председател на предизборен щаб. Социалистът вече категорично заяви, че ще се кандидатира за кмет на Варна - последният удар по него го е мотивирал окончателно. „Няма по този начин да ме спрат. Ще се кандидатирам на вътрешнопартийните избори, категоричен бе Гуцанов.
За разликата между деятелност и словоизлияние най-красноречиво говори реакцията от прокуратурата - още една институция, чиято работа е първо да доказва, после да говори. Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров обясни след операцията, че районна прокуратура (РП) вече е поела случая с разкритото голямо количество цигари без бандерол.
На свой ред прокурорите уточниха, че не проверяват Гуцанов и че е образувано дознание по чл. 234 от НК (Който продава или държи на склад акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, в немаловажни случаи, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на продаваните стоки, както и с лишаване от права по чл. 37, т. 7. Наказанието е лишаване от свобода до пет години и лишаване от права по чл. 37, т. 7, когато деянието е извършено повторно; от две или повече лица, сговорили се предварително; ако предметът на престъплението е в големи размери).
Засега във връзка със случая е задържан 45-годишен мъж от село Коньовец, Шуменско, който е шофирал микробуса Мерцедес със софийска регистрация, където са открити 40 мастербокса цигари. Проверява се и кои са съдържателите на складовите помещения, тъй като базата е била преотдавана под наем на различни лица.

КАРЕ
Ракел, Натур и Слимс са сред най-продаваните на черно марки цигари у нас. Варненската далавера с цигарите Ракел без бандерол наистина е в големи размери - става въпрос за стока приблизително за около 800 000 лв. (при цена на 1 кутия Ракел между 2.50 и 2.80 лева). Този вид цигари е сред най-популярните изделия за масова употреба точно заради ниската си цена - наполовина по-ниска от тази на легалните цигари от най-ниския ценови сегмент.
До днес никой не може да каже къде се произвеждат Ракел. Според изследване от 2010 г. на компанията Филип Морис интернешънъл, вносител на марки като Марлборо и Ив, почти всяка трета цигара, изпушена в България, е с неплатени данъци - акцизи и ДДС. Тяхното количество се е увеличило двойно в сравнение с предишната година и тенденцията е възходяща.
Може би случаят с цигарите във Варна нямаше да направи толкова голямо впечатление, ако основните играчи в него не бяха оцветени партийно. От края на февруари вътрешният министър Цветан Цветанов е и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, което не му пречи да се изявява все още като началник на силовото ведомство. Това на свой ред неминуемо хвърля сянка върху всяка негова проява във връзка с ръководеното от него МВР.
Червеният Гуцанов пък е лидер на БСП в морския град, а покрай акцията стана ясно, че е и сред основните претенденти за кметския стол в приближаващите се местни избори наесен. В края на март стана известно, че повечето организации на БСП във Варна са го номинирали за кандидат-кмет, но последната дума дали ще се яви на избори все още не е прозвучала категорично от неговата уста.
Според експерти замесването на името на Гуцанов в историята с цигарите Ракел е оперативна игра, целяща да се открои свързаността му с престъпни схеми, разбити от МВР. Такава схема беше обявената през март миналата година, когато Гуцанов попадна в ареста. БСП активистът беше нарочен от МВР, че е осъществил неизгодни сделки и злоупотреби при покупката на автобуси втора употреба за общинска фирма Градски транспорт. Заедно с него в ареста се озоваха прокуристът на „Градски транспорт Пенчо Пенчев и главният счетоводител на общинската фирма Йоана Кръстева. Най-екзотичен и многозначителен обаче беше фактът, че наред с червения активист беше задържан и прословутият бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката, когото сочат като един от моторите на контрабандните канали в региона. Самата акция беше наречена красноречиво Медузи.
Сегашната операция на МВР, в комплект с изтърваното име на Гуцанов, явно цели да съживи позагубилата се от миналия март досега връзка между спрягания за контрабандист №1 във Варна Славов и лидера на БСП в града. Да припомним, че тогава Медузи-те бяха разследвани за три сделки, сключени от общинска фирма Градски транспорт между 2003 и 2007 г. за доставка на 51 рециклирани автобуси от Германия и Франция. Окръжният прокурор Владимир Чавдаров тогава заяви, че Гуцанов, Дидо Дънката и останалите са следствени за образуване и ръководене на организирана престъпна група.
Прокуратурата обвини четиримата от Медузи за престъпна група, сключвала неизгодни сделки за автобуси за градския транспорт във Варна при условията на превишаване на власт и за лично облагодетелстване. В края на април 2010 г. обаче Окръжният съд във Варна измени мярката за неотклонение на Дидо Дънката в парична гаранция от 200 000 лв., която после намали на 100 000, и го пусна да си иде в къщи. Обвиняемите по същото досъдебно производство Гуцанов, Пенчев и Кръстева вече бяха пуснати под домашен арест.
За последно папката Медузи беше размахана през март тази година, когато окръжният обвинител на Варна Владимир Чавдаров, обяви, че до два месеца разследването по делото трябва да приключи. Той обеща да бъдат повдигнати и нови обвинения, но без да конкретизира какви и срещу кого.
Гуцанов засега е с четири обвинения - участие в организирана престъпна група, престъпление по служба, сключване на неизгодни сделки и склоняване към лъжесвидетелстване. Според разследващите през 2003 г. в съучастие със Даниел Славов и Пенчо Пенчев той е сключил неизгодна сделка с люксембургската фирма „Екселенс трейдинг. Посредник е бил холандецът Андрианус Елбърт Йозеф Дингян, който е съдружник на Дънката и за него е издадена европейска заповед за арест. Автобусите били закупени за 116 000 евро, а продадени на „Градски транспорт за 436 000 евро, твърди прокуратурата. Гуцанов е разследван и за това, че през 2005-2007 г. заедно с Дънката и Дингян въвлекли Пенчев и Кръстева в нарушение на служебните им задължения, от което те са набавили облаги за себе си.
Още от самото начало на разследването адвокатите на члена на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов са категорични, че обвиненията спрямо него няма да издържат в съда.
От своя страна прокуратурата е разпоредила шест следствени поръчки от Белгия, Франция и Германия. Справките трябва да хвърлят светлина върху сметките на Гуцанов в чужбина. Ако се окаже че има такива, като нищо прокуратурата ще го обвини и за пране на пари.
Засега Гуцанов отрича вината си за престъпления по делото Медузи. Ако не бяхме направили сделките с автобусите, сега нямаше да има „Градски транспорт. Аз съм участвал само в една от тях за 1 млн. лв., а съм обвинен, че общината е била ощетена с 2 млн. евро, заяви той. Лидерът на БСП-Варна вече подаде жалба в Съда за правата на човека в Страсбург срещу действията на МВР от 31 март 2010 г., когато той беше арестуван в шумна акция.
Ако операцията Ракел се окаже плод на политическа целесъобразност и говорене, зад които по стечение на обстоятелствата стои шеф на предизборния щаб и едновременно вътрешен министър, на Гуцанов хич няма да му е лесно да обяснява, че няма сестра. А битката му за кметското кресло във Варна се очертава като много тежка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във