Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР отрязано с указ и блага дума

Няма вечни приятели, има вечни интереси - тази максима потвърди за кой ли път президентът Георги Първанов, подписвайки в четвъртък (5 март) Указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Така опасенията, изказани от Параграф 22, че на президента му предстои труден, направо невъзможен избор, се оказаха реалност (Миков пусна пас към президента, бр. 7 от 21 февруари). Тогава допуснахме, че ако Първанов задоволи искането на МВР за вето по повод на промените в ЗЕС, ще влезе остро с бутонките на лобито в БСП, което защитава страстно интересите на определен кръг бизнесмени с мераци за монопол върху телевизионните честоти.
Повод за тази хипотеза дойде от приетия на второ четене законопроект, който режеше ушите на МВР и даваше крила на червените лобисти и на клиентите им.
Както вече е известно, на 19 февруари в парламента, по предложение на шефа на СДС Мартин Димитров, с подкрепата на депутатите от НДСВ и на трима от БСП, МВР се прости с бързия достъп на оперативните си служби до данните от трафика на мобилните телефони. Занапред разпечатките за разговорите, водени по мобилни телефони, ще се получават по реда на Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателнопроцесуалния кодекс. А тази процедура е доста протяжна и изключва т.нар. от хората в МВР работа по горещи следи.
Тогава вътрешният министър Михаил Миков призова президента да наложи вето на закона. Апелът на червения министър съвпадна с желанията на депутатите от ДСБ, които недолюбиха промените в ЗЕС по друга причина. Те пък изказаха опасения, че с новите текстове в закона Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) получава правомощия, които могат да улеснят монопола. По-точно: промененият закон допуска възможността КРС да отдава аналогови честоти за радио-и телевизионно разпръскване без конкурси.
С решението си да пусне закона президентът Георги Първанов обезсмисли както жалбите на МВР по отрязаните си уши (макар че разпечатките всъщност не са спецразузнавателни средства), така и бляновете на ДСБ по конкурсна невинност и чистота при отдаването на аналоговите честоти.
Разпространеното от квартирата на главнокомандващия становище по повод на указа изобщо не може да прикрие неудържимото желание на президента да е любимец на целокупния народ, както вече отбелязахме в бр. 7. С подписа си за обнародването на ЗЕС, напук на Миков, той удари четка на гражданското ИНТЕРНЕТ общество. Което не му попречи с топли и загрижени думи да изкаже и лицемерна подкрепа за МВР - със забележката, че данните по чл.251 от ЗЕС (от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и услуги) трябва да бъдат достъпни за разследването, разкриването и преследването на сериозни престъпления. В същия чл.251 от предстоящия за обнародване закон обаче се казва, че ...данни, разкриващи съдържанието на съобщенията, не могат да бъдат съхранявани по този ред (по реда, описан в ЗЕС- б. ред.). А именно това е текстът, срещу който скокна цялото МВР.
Витиевато и по византийски становището работи в ползу консенсусния президентски имидж. Разбираеми са опасенията от неправомерното съхраняване и използване на такива данни и е категорично необходимо това да става в строгите рамки, установени в закона. Възприемането на крайни решения обаче, които пречат тези данни адекватно и бързо да бъдат използвани в борбата с престъпността, също е неприемливо. Еднакво неоправдано е както абсолютизирането на правата на отделната личност за сметка на обществения интерес, така и неправомерното засягане на нейните права се казва там.
С приятелско поклащане на пръст е посочена и КРС, която по силата на ЗЕС ще издава разрешения за аналогово телевизионно разпръскване и правила, по които те ще се дават. Неконсумираните, но така съблазнителни прегрешения на КРС в тази посока обаче Първанов вмени като вина на депутатите. Президентът не е убеден в правилността на това решение (за предоставената по закона възможност - б.ред.) на Народното събрание, се посочва в становището.
Сега вече е ясно, че във времето до изборите МВР няма да работи ефективно, но ще е по закон. Ако някой се съмнява, че при сегашното положение на вътрешното министерство му се възлагат надежди единствено в охраната на обществения ред, нека се поинтересува от съдбата на някога славната антимафиотска служба Борба с организираната престъпност. Не само абревиатурата ДПОТП (Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност) е родило горчивото обръщение по-тъп към служителите там. Достатъчно е да напомним, че основни сектори като тези за икономическите престъпления и стоковата контрабанда, откъдето тръгнаха много беди за управляващите, са фактически обезкръвени. Както и фактът, че в рамките на голямата дирекция Криминална полиция работата по престъпления, свързани с еврофондовете, е завряна в девета глуха, та чак в звено Обща престъпност...
Виж, телевизията е друга работа, сладост съща. И имидж, и необозрима река от пари от реклами. Но е рекъл народът: то не може хем блажно в петък, хем душата в рая!

Facebook logo
Бъдете с нас и във