Параграф22 Weekly

§22 Анализи

МВР ПОКАЗА И ПО-ДОБРАТА СИ ПОЛОВИНА

От време на време МВР има странното свойство да се раздвоява и да се вживява едновременно в ролите на доброто и на лошото ченге. Тоест - с едната ръка ти дава, а с другата те бие по главата, че посягаш да вземеш. Ей го, до вторник вечерта (20 декември) разгневеното обществено мнение се чудеше по какъв начин да накара вътрешния министър, заместниците му и шефа на Националната полиция спешно да си подадат оставките заради смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората. В сряда сутринта (21 декември) обаче същата тази разлютена общественост вече ръкопляскаше бурно, викаше с пълно гърло Ура и бе готова да устрои истински триумф на МВР-ръководството заради освободения заложник с британско гражданство, въпреки че униформен куршум прати в гроба единия от тримата му похитители софийския разбойник Хари Милевски.
Повод за френетичните овации бе успешната операция на НСБОП, довела до освобождаването на англичанина с кипърски произход Кристоу Фарос, отвлечен от тричленната банда с цел откуп. Разработката стартира на 18 декември вечерта (неделя), когато в НСБОП е получена информация от Скотланд ярд, че три дни по-рано - на 15 декември, 59-годишният британски гражданин е пристигнал по бизнес в София, но е бил отвлечен и е в неизвестност. Единственото свидетелство, че човекът все още е жив, е кратък разговор с негови близки на Острова, в който е уточнен размерът на откупа - 44 000 британски паунда (126 874 лв. по курса на БНБ от 20 декември 2005-а).
За решаването на случая е съставена оперативна група, в която влизат спецченгета от НСБОП и контраразведки от Националната служба за сигурност. През следващите 48 часа е установено, че на 15 декември англичанинът е посрещнат на Аерогара София от 40-годишния иранец Али Дени, с когото се познавал преди няколко години, когато последният държал кръчма на Острова. След това те отишли при колегите на Дени - Хари Милевски и Атанас Галчев (и двамата на по 30 години), които уж щели да помогнат на англичанина да завърти в България бизнес с недвижими имоти и леки коли.
Вместо това обаче е закаран в софийското село Владо Тричково, където Хари Милевски имал вила, сложили му маска на главата, белезници на ръцете и на краката и... боят започнал. Докато англичанинът не се съгласил да позвъни на близките си за откупа.
Щастието все пак се усмихнало на клетия Кристоу Фарос, защото похитителите направили грубата грешка да изпратят няколко напомнителни SMS-а на неговите близки. Колкото и рехава да изглежда подобна следа, тя се е оказала съвсем достатъчна за антимафиотите. На 19 декември те успели да локализират селището, където се намирали похитителите и жертвата им, а на 20 декември сутринта фиксирали и убежището им.
Вилата на Хари Милевски веднага била поставена под постоянно наблюдение, което продължило около десетина часа. Във вторник привечер късметът се усмихнал на спецченгетата. От къщата излезли иранецът и Атанас Галчев и тръгнали към паркиран наблизо автомобил. Преди да влязат в колата обаче двамата били арестувани, без да успеят да предупредят съучастника си Милевски, който в този момент бил във вилата.
Антимафиотите започнали да се промъкват към къщата, но Милевски ги надушил и започнал да стреля по тях. Но бил повален с един куршум.
Във вилата е открит отвлеченият британец, жив, но със следи от многократни блудства и гаври. Фарос е откаран в МВР-болница. На мястото, където е бил държан, намерили пистолет Макаров със заличени номера и още едно оръжие.
Веднага след полицейската атака в къщата, където пребивавал заложникът, пристигат двама военни следователи и прокурор от Софийската военноокръжна прокуратура, които трябвало да изяснят дали действията на спецченгетата са били правомерни и дали смъртта на Хари Милевски е настъпила вследствие на неизбежна самоотбрана.
Да разкажат за инцидента в сряда (21 декември) пред медиите застанаха главният секретар на МВР ген. Илия Илиев, директорът на НСБОП ген. Ваньо Танов, прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Камен Ситнилски, шефът на Военноапелативна прокуратура ген. Крум Манов и софийският военен окръжен прокурор полк. Спас Илиев.
Докато съобщаваше за обстоятелствата около прострелването на Милевски, шефът на НСБОП силно се притесни. Може би под влияние на скандала около Чората той почти се извини за действията на спецполицаите, но категорично заяви, че акцията е протекла правомерно и според закона.
Камен Ситнилски даде силно рамо на спецполицаите и посочи, че те са действали правомерно, по единствения възможен и определен от закона начин. Акцията за освобождаване на заложника е добре планирана и с освобождаването на британеца тя е постигнала своя резултат, посочи прокурор Ситнилски.
Според него, след като Милевски открил огън с пистолета си, полицаите се оказали обект на нападение. Категоричното становище на прокуратурата е, че служителите на МВР са действали в условията на неизбежна самоотбрана, обяви още прокурорът, като цитира чл. 12а от Наказателния кодекс, за да оправдае действията на ченгетата. С разпореждане на главния прокурор Никола Филчев дознанието, образувано първоначално срещу тримата похитители, е преобразувано в следствено дело по чл. 321 от НК (участие в организирана престъпна група) и е възложено на Националната следствена служба (НСлС).
Според справка на полицията, простреляният Хари Милевски е криминално проявен, регистриран е за участие в 28 кражби, бил е задържан в полицейска униформа, с радиостанция и с незаконно оръжие. Атанас Галчев също е криминално проявен, обвинен е за отвличане на 15-годишно дете през 2001 година. Иранецът е бил следствен за притежание на дрога през 2000 г., но през 2004 г. делото срещу него е прекратено.
От името на семейството на освободения заложник и от името на британската полиция представителят на Ню Скотланд ярд Джеймс Дики изказа огромната си благодарност за съдействието и помощта, която българските служби са оказали за успешното разрешаване на случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във